Bloggen har ett borgerligt perspektiv och drivs av Rebecca Weidmo Uvell. Jag är inte journalist utan opinionsbildare. 

Det är en av landets största opinionsbloggar och har i genomsnitt 70 000 – 100 000 unika besökare varje månad.

Detta är en privat blogg, inte en tidning. Det finns ingen replikrätt. Allt material är gratis.

Vem är Said Abdu, nya toppnamnet i L?

Alldeles nyss petades välrenommerade Allan Widman från Folkpartiets EP-lista.

Och ersattes av doldisen Said Abdu.

Widman är en av de mest namnkunniga i partiet och var en av de 8 som öppet förordade Kristersson. Detta kan inte tolkas på något annat sätt än att han straffas för det.

Said Abdu har gjort något av en kometkarriär i Folkpartiet.

2015 anklagades han för att ha kuppat bort den tidigare ordföranden.

Och han skrev sms till honom att han var psykiskt sjuk och borde söka hjälp.

Men det såg han inte något problem med.

Sedan Abdu tog över har L i Trollhättan varit konfliktfyllt.

Av fyra som valdes till kommunen 2014 var bara en fortfarande medlem året efter.

2016 rapporterade Arbetet att Abdu, som äger restauranger, inte betalat lön och hade 17 ärenden hos Kronofogden i bolag han äger.

Han kom som 28-åring in i riksdagen och blev direkt Näringspolitisk talesperson

Precis som Leila Elmi Ali från Miljöpartiet lyckades han kryssa sig in i riksdagen på personkryss.

Abdu startade företaget West Works 2011, som skulle vara studentuthyrning men som blev etableringslots för nyanlända. Systemet var korrupt utan kontroll och kostade åtskilliga hundratals miljoner kronor.

Många skar guld med täljkniv men när de la ner satsningen la Abdu ner.

I april 2016 dömdes Liberalerna i Trollhättan, där Said Abdur ordförande, att betala 10 000 kr till en medlem för “förvaring av valmaterial”.

I maj 2014 beslutade föreningen att ge en medlem uppdraget.

Said Abdu anklagades för att ersättningen för hyra egentligen var lön för en kampanjarbetare i hans personvalskampanj. Mannen som stämde partiet hävdade det.

I tingsrättens dom kan man läsa att de noterat sambandet – att hyran var alldeles för hög för att bara vara just det.

Allt detta är inga problem för Folkpartiet. Tvärtom. Det verkar vara en merit.

På något annat sätt kan man inte tolka att han lyfts upp av partiet direkt som nykomling och nu petar Allan Widman.

Personligen tror jag inte någon från FP kommer sitta i EP i maj 2019 och 2022 är det nog slut med riksdagen också.

Är det mångfaldspaniken som slagit till hos desperata 2,9 %-partiet eller är han det bästa de har?

………..

Vill du stödja mig?

Bli Patreon

Väktarhatet

Då och då flammar det upp, det som vänstern bland annat förenas kring – hatet mot all typ av ordningsmakt.

ACAB – all cops are bastards, gäller för övrigt även alla sorters väktare.

Och man använder alla tillfällen man kan för att dra igång samma opinionsbildning man alltid har. För några år sedan förenades vänstern, inklusive den autonoma vänstern som har ett alldeles särskilt och väl utvecklad hat mot poliser och ordningsvakter i sitt DNA, i REVA.

Tillsammans med all sköns andra påverkanskgrupper, inte minst inom flyktingrörelsen men också islamofobi- och afrofobidrevarna, lyckades de få med sig ängsliga och populistiska partier. REVA lades ner, trots att det var ett framgångsrikt projekt för att hitta folk som upprätthöll sig illegalt i landet.

Även då låg en uppsjö av olika lobbygrupper för vänstern, från S och V till autonoma vänster, flyktinggrupper och andra i en salig röra. Som Tanvir Mansur, så då var aktiv i anti-REVA och som givetvis även nu engagerat sig. Tidigare anställd på ABF, krönikör i Dagens Arena

Hans senaste artikel uppmuntrar folk, precis som alla lobbygrupperna, att börja “övervaka” väktare, genom bland annat att filma dem i deras jobb.

Nu är det dags igen.

Med två ordningsvaktsincidenter sedan jul som slump eller inte filmats och fått stor spridning (inte slump) har samma gamla gäng tagit ny avstamp.

Jag har kartlagt vilka de är.

Men först ska vi diskutera de filmer som sprids. Nedan kan ni se ett par stycken, där man alltså tydligt ser att kvinnan ligger och skriker och rullar runt på marken när vakterna bara ville hjälpa henne att ställa sig upp. Och varför rullar hon på magen frivilligt?

//www.facebook.com/lovettejallow/videos/10161520232050717/
//www.facebook.com/lovettejallow/videos/10161520429415717/

Det som redan är utrett är att kvinnan färdades utan giltig biljett. När hon ombads därför lämna tåget vägrade hon. Detta är vakternas jobb, att avlägsna personer som inte följer reglerna i tunnelbanan och en av de mest grundläggande är att man måste betala för att åka, annars får man gå. Lika för alla.

Huruvida vakterna gick över sina befogenheter eller inte utreds just nu och jag tänker inte förekomma den utredningen. Men kvinnans skuldfråga är redan klarlagd.

Den 23 februari ordnas det en demonstration mot ordningsvakter. Vilka kommer då skydda även dessa demonstranters grundläggande yttrandefrihet? Ordningsvakter, såklart. De kommer även den dagen att göra sitt jobb. Ironin är dock påtaglig.

Jag har kollat runt på nätet för att kartlägga opinionsmaskineriet bakom det här.

Den som först lade upp videon heter Lovette Jallow, en influencer inom rasism mot svarta. Hon var inte själv på plats utan fick filmen från någon som skickade in den till henne.

Vem är då hon?

En person som bara detta senaste året lyckats bygga sin plattform som opinionsbildare till den grad att hon fått en rad priser. Om en person fick tag i en mobilfilm där det råkar vara just en svart kvinna som är föremålet för ingripandet skulle jag också maila den till en influencer inom rasism mot svarta, om det var mitt syfte.

Vänsterpartiet hakar alltid direkt på sådant här. En av de mest ohederliga debattörerna, efter Ali Esbati, från Vänsterpartiet är Daniel Riazat. Han ser rasism i varje buske och såg direkt en chans att profilera sig när de störande ungdomarna i Kista galleri omhändertogs.

Efter det första inlägget publicerades blev Riazat utbränd men har ändå orkat engagera sig i ordningsvaktsfrågan. Önskar såklart Daniel ett stort krya på.

Lovette Jallow. Jag hade ingen aning om vem hon var förrän nu. Hon har visst byggt upp sin karriär genom smink och skönhet för svarta. Tills hon blev opinionsbildare “för svarta kroppar”.

Det är knappast en slump att en person aktiv i “allt är rasism mot svarta”- kollektivet där Afrosvenskarna ju är ledstjärnan, som redan i september skrev om att folk måste filma saker de ser är den person som sedan laddar upp och sprider filmerna på kvinnan. Som givetvis inte filmar hur hon betedde sig innan vakternas ingripande.

Det skulle riskera att nyansera bilden och nyanser är ingenting för folk besatta av färg. De som ser världen svart/vitt men vars enda fokus är att anklaga alla andra att se världen exakt så.

Och som i september anklagade SL för att “traumatisera” just svarta mammor i lokaltrafiken när de ertappas att åka utan färdbevis.

Jallow verkar driva tesen att har man bara mörk hudfärg ska man inte behöva visa färdbevis vid kontroll. På något annat sätt går inte att tolka det här inlägget.

Givetvis delade hon den episkt kassa rapport Länsstyrelsen beställt av Mattias Gardell som….inte alls bevisar att svarta diskrimineras. Jag vet eftersom jag läste den och skrev om den.

Den som projektlett rapporten var Kitimbwa Sabnuni från Afronsvenskarnas Riksförbund. The usual suspects alltså.

Hon yttrar också rätt långtgående konspirationsteorier om media, om att de “tystar” när afrosvenskar attackeras. Minimierar och tystar.

Här hänvisar hon till rasprofilering i USA och det är just vad detta, vad hela kampanjen mot säkerhetsbranschen, syftar till. Afrofobi-lobbyisterna har länge velat plocka, precis som de plockat allt de pratar om, även rasprofilering från USA till Sverige. Där amerikanska poliser beskylls för att stoppar och undersöka just svarta på ingen orsak alls.

Nu när Reva inte finns att haka upp sig på har de längtat efter en annan hävstång, och de tog en – ordningsvakter. Mumma för grupper som velat piska igång ett rasist-drev.

Så givetvis engagerade sig Jallow även i Kista-händelsen. Som sagt, hon har ju letat efter “rasprofilerings”-tillfällen att använda i sin opinionsbildning. Det där med SL lyfte ju inte.

Som jag nämnde är det givetvis inte en slump att det var just hon som fick filmerna och som laddade upp den. Det var från hennes konton som filmerna sedan spreds som en löpeld digitalt och debatten var igång.

Antar att hela det löst sammanhängande nätverket av allt från flyktinggrupper, som behöver en bättre fråga att haka upp sin egen verksamhet på nu när afghan-spåret så att säga självdött, till autonoma, förortsgrupper och Vänsterpartiet klappade i takt av förtjusning när de såg dem.

Äntligen kan opinionen kanske piskas igång. För helt andra saker än ordningsvakter, givetvis. De är ett medel, inte målet.

Jag visste som sagt inte vem hon var men hon är en väl förankrad profil i dessa kretsar uppenbarligen, eftersom hon fått inte mindre än tre olika sorters opinionspris de senaste två åren.

Och självförtroendet är det inget fel på. I december ville hon moderera MIchelle Obama.

Det är här man ska se hennes eget privata syfte. Hon ska säkert tala på demonstrationen och använder händelserna att ytterligare boosta sin egen karriär som föreläsare och någon slags talesperson för svarta.

Givetvis samarbetar hon med ABF. Det gör alla de här.

Aftosvenskarna hoppade såklart omedelbart på.

Och före detta Alliansfritt Sverige Skiftet ville ju inte vara sämre. De försöker få uppmärksamhet där de kan.

Enligt ASR är alla svarta försvarslösa, det är hela grunden i deras opinionsbildning att har du mörk hud är du ett offert. Punkt. I alla situationer är det inte ditt fel.

Missar du bussen – chauffören är rasist. Knuffar någon till dig – vita kroppars förtryck. Har du inte pengar på kontot – banken är afrofober.

Rasmaktsordningen.

Nytt grepp måste jag säga.

De skrev ett brev till just Securatis, som Jallow också varit på, när ungdomarna i Kista avlägsnades för att de skrek och gormade på ett bibliotek och vägrade lyssna eller gå därifrån.

Den uppsjö av somaliska föreningar som finns är alltså med på tåget. Liksom Sveriges Unga Muslimer, Strettgäris, Förorten mot våld och Fight racism now.

Förorten mot våld verkar syssla nästan enbart med opinonsbildning mot poliser och ordningsvakter.

De ordnar en rad olika event om just rasprofilering och ser garanterat en chans att “sätta sitt namn på kartan” i lobby-Sverige.

Autonoma vänstern i Kämpa Stockholm (många antifa/AFA hänger där numera) är såklart också med när det vanskas demo och en möjlighet få kasta sten på poliser eller kalla ordningsvakter för grisar.

De som arrangerar demonstrationen är en Facebook-grupp som kallar sig Afris, och som verkar syssla med konst och kläder etc från Afrika och från företag i Sverige.

Vänstern mobiliserar. På samma gamla grej de alltid mobiliserat – avky mot ordningsmakt. All cops are bastards. I brist på det ger man sig nu på en hel annan yrkesgrupp – ordningsvakter.

Även Feministiskt Initativs nya partiledare tycker detta är legitimt. Och hon uppmuntrar på sin Facebook-sida folk att inte betala biljett i T-banan.

Hyfsat oansvarig. Men så representerar hon också ett parti som inte ens kom upp fem promille i senaste valet.

Hon tycker man ska “vakta vakterna”.

Jenny Jennysson är juriststudent i Göteborg och flyktingaktivist. Och medlem i Vänsterpartiet.

Protesterna mot ordningsvakter måste sättas i sin rätta kontext. Det är medlet inte målet. För målet för alla de här lobbygrupperna är att opinionsbilda för olika saker.

Afrofobi-grupper där Jallow ingår vill fortsätta offermarkera hela landets svarta befolkning. Aftosvenskarnas mål är att SCB ska upprätta rasregister och att alla inkl media ska kvotera in svarta. Senaste målet är att även företag ska kvotera in svarta på ledande positioner.

Vänstergrupperna som Kämpa hatar bara all ordningsmakt.

Och förorts-grupperna vill ha mer bidrag och mindre ordning i sina förorter och driver därför också rasprofilerings-kortet.

Jallow själv vill väl fortsätta bygga sin egen plattform för att få fler uppdrag och fler priser.

Jag vill att landets alla ordningsvakter förstå att de är de extrema. Ni har stort stöd bland resten av befolkningen, inklusive massa människor som själva har utländsk bakgrund.

Faktum är att just säkerhetsföretagen har en stor andel anställda som själva inte bara är utlandsfödda utan även som har utländsk bakgrund av något slag.

Till exempel har de 14 % utlandsfödda i sin kår. Det vill säga folk som själva invandrat.

Det är befängd anklagelse att hela branschen ägnar sig åt någon slags rasprofilering.

Vi är många som backar er och kommer tänka på er den 23 februari när några av tvingas bevaka den demonstration i Stockholm som hänger ut er alla som rasister.

Vänsterextremisterna som deltar kommer givetvis inte fundera en sekund på att även de skyddas av just er kår. Men det gör vi.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Skatt för avundsjuka

Igår skrev Fredrik Haage på Smålandsposten en viktig text. Om fastighetsskatten. För den nyvakna debatten om ett återinförande av fastighetsskatten påminner oss alla om att aldrig någonsin sluta försvara redan vunna segrar.

Anders Borg, mannen som gjorde generationer av moderater förbannade genom att yttra saker som “välfärd före värnskatt” och att näringslivet är ett särintresse har fortsatt på inslagen bana genom att efter att han abrupt tillsammans med parhästen Fredrik Reinfeldt avgick vid valet 2014 och lämnade partiet flera gånger ändrat uppfattning i frågor.

Han var en bra finansminister på många sätt men i vissa frågor bidrog han tyvärr till att Moderaternas kärnväljare valde bort oss. Helt i onödan. Jag förstod aldrig varför han ibland nästan medvetet ville provocera sina egna väljare med uttalanden som han lätt hade kunnat välja bort.

Haage påminner om att det inte är storleken på fastighetsskatten som är det centrala utan konstruktionen – att den är orättvis.

För orättvis är den. Den beskattar dels ett värde som byggts upp genom redan skattade pengar, dels är det en variant av arvsskatt. För i de fall huset ärvts av en eller flera tidigare generationer blir det en straffskatt som när den fanns ledde till att släkter fick sälja släktgårdar och hus. Gamla tanter hade inte längre råd att bo kvar i sitt hem.

Precis som arvsskatt, gåvoskatt och förmögenhetsskatt är fastighetsskatten en avundsjukeskatt. Konstruerad av den värsta av drivkrafter.

Det är omoraliskt att införa någon av dem igen. För att den beskattar saker som redan är skattade. Amorteringar och räntor för hus betalas med inkomster, som redan är hårt beskattade i Sverige av såväl arbetsgivaravgifter som kommunal skatt, statlig skatt och värnskatt (i de fall inkomsterna når dessa brytpunkter). När fastigheten säljs kommer automatisk en reavinstskatt så att 22 % av värdet tillfaller staten.

Förmögenheter byggs också upp med redan skattade pengar, även om de kommer från kapitalinkomster. Och dessa är också redan skattade. Först tas en vinstskatt i bolaget ut. Sedan kan utdelning tas till ägarna, och då måste dessa privat skatta 22 % på varje krona. Placeras pengarna i aktier eller fonder beskattas sedan vinsten på dessa med reavinstskatt på 22 %.

Så även om du ärvt en förmögenhet (något få gör idag) är denna redan skattad i massa olika led.

Det finns inga skattefria inkomster i Sverige. Förutom det grundavdrag alla kan göra. Annars kommer pengarna från svart verksamhet, eller som vi också kallar det, kriminalitet.

Hela tanken bakom de fyra avundsjukaskatterna är bara det – en ogrundad premiss att pengarna är orättfärdiga på något sätt.

Det är inte orättvist att folk jobbat hårt, placerat rätt, tagit risker och belönats för det. Pengarnas ursprung är hårt arbete, alla förmögna familjer i Sverige har sin förmögenhet för att någon släkting tidigare startat ett företag från grunden. I ett garage, i ett litet kontor, jobbat och slitit själv och tagit lån och stora risker.

Det är märkligt hur tid är så otroligt viktigt i diskussioner kring arbetstid för vänstern, i kravet på sex timmars arbetsdag är mer tid roten till allt gott.

Men när det gäller förmögenheter är tid plötsligt inte värt något alls. Att det krävs många och långa arbetsdagar ett helt yrkesliv för att kunna spara ihop till en fin fastighet (amortering är ett slags sparande för övrigt), en kontant förmögenhet eller något annat att såväl njuta av själv som att lämna till sina barn räknas inte alls. Deras offer att inte vara med sina barn tillräckligt för att de jobbat, eftersom det är det som krävts av dem, har värde noll kronor.

Istället ska den tiden, som omvandlats till ett monetärt värde, straffbeskattas.

För att i en socialists värld är det alltid viktigare att ingen har mer än att hjälpa den fattiga.

Men även borgerliga som Anders Borg föreslår nu detta och hans skäl är ett annat – att skatta fastigheter är helt enkelt en pengakran för staten för att man alltid behöver bo. Precis som momsen är en evig källa till intäkt för staten då folk alltid kommer behöva köpa saker som mat och kläder kan en fastighetsskatt vara en säker inkomstkälla.

Tyvärr bottnar även denna mer krassa ekonomiska syn på en annan människas egendom i samma sak som socialistens – att medborgarnas och dess egendom blott är verktyg för staten att beskatta.

De har inget värde i sig själva.

Trots att de i allra högsta grad har det. Det är djupt orättvist att beskatta saker som redan är beskattade i flera led bara för att man kan.

Och varje förmögenhet, arv eller fastighet är resultatet av någons, antingen ditt eget eller någon släktings, hårda arbete. Alla från början en symbol på en klassresa någon en gång gjort.

Det är något fint.

I Sverige är vi tillräckligt styrda av avundsjukan som drivkraft för politiska beslut så det räcker. Vi behöver verkligen inte mer av det.

Bo Thorén – spindeln i nätet

Ju mer man granskar klimatstrejken desto längre bort från huvudpersonen kommer man. Att Ingmar Rentzhog spelat en avgörande roll för framgången är inte bara hans skryt, det är så. Det är bara att se händelseförloppet.

Men Bo Thoréns roll är större än jag först trodde.

För redan för drygt ett år sedan var nämligen Thorén igång och ringde folk. Han var otålig, tyckte inte att det fanns något “momentum” i klimatfrågan och nu var han på jakt efter ungdomar. För att de når fram bättre. Smart kille.

Så han mailade PR-byråer i jakt på gratis hjälp och även ett gäng såväl miljöprofiler som andra, som ställde upp på att komma till ett möte den 1 februari 2018. Ber om ursäkt för kvaliteten på bilden men jag skriver nedanför den vad som står.

Mailet ovan skickades till ett antal personer. Med på mötet var:

  • Per Schlingman
  • Åsa Stenborg, moderator, Hippodrome
  • Anja Frey, Fryshuset
  • Isak Stoddard, Uppsala Universitet
  • Carl Horn, Granular, grundare Non smoking generation
  • Johan Kuylenstierna, Stockholm Environment Institute
  • Henrik Grape, Svenska kyrkan
  • Jonna Bornemark, Södertörns högskola
  • Mattias Goldman, Fores
  • Anders Wijkman

Hur många som deltog i slutändan har jag inga uppgifter på men dessa personer var inbjudna till mötet.

I mailet stod:

“Här är en inbjudan till ett möte för att diskutera hur vi kan involvera och få hjälp av ungdomar för att öka takten i omställningen till ett hållbart samhälle. Huvudfokus kommer vara klimatfrågan men även andra aspekter av ett hållbart samhälle kan beröras, som t ex hur vi kan säkerställa en stabil demokrati och fungerande välfärd i tider av ökad migration på grund av förändrat klimat och minskad sysselsättning på grund av automatisering.

En konkret idé som kan öka engagemanget hos ungdomar är försäljning av klimatkompensation för att t ex finansiera skolresor. Förutom att tjäna pengar får ungdomar på så vis ökad insikt i klimatfrågan och bidrar samtidigt till folkbildning i frågan när de säljer.

En annan idé kan vara att öka kunskapen bland bloggare om klimatfrågan. Många ungdomar väljer idag att inte äta kött av hänsyn till djur och klimat och bloggare har bidragit till denna utveckling. Men att välja bort kött av klimathänsyn och samtidigt gärna flyga utomlands går inte ihop eftersom flygets klimatpåverkan är desto större.

Kan en ökad insikt hos bloggare för flygets klimatpåverkan resultera i att ungdomar inte bara väljer bort kött utan även flyg?”

Han hymlar i alla fall inte med att syftet är att utnyttja ungdomar som spridare av opinion i en oskyldig förpackning av att sälja saker till skolresor.

“Förutom att tjäna pengar får ungdomar på så vis ökad insikt i klimatfrågan och bidrar samtidigt till folkbildning i frågan när de säljer.”

Inbjudan gick ut under de första två veckorna av januari 2018. Han ringde även till folk och just Malena Ernmans val att inte flyga hade imponerat på honom.

Redan i februari planerade alltså Bo Thorén att försöka hitta just ungdomar att föra fram budskapet och opinionsbilda. Att han föreslog att klasser skulle sälja klimatkompenstion är ingen slump.

Det hade han fått sin egen dotter att göra i Dalsland.

Det var även här Bosses idé, och jag skulle bli förvånad om det inte var han som dessutom nominerade klassen till Telge energis pris som de sedan fick.

Thorén är en engagerad klimataktivist. Han är en vanlig konsultkille som plötsligt fick ett mycket stort klimatengagemang.

Enligt en intervju jag hittat från juni 2013 lanserade han 2013 Fossilfree Sweden, en internationell kampanj för att bland annat få bort alla investeringar i fossila bränslen genom “deinvestera”, dvs dra tillbaka investeringar. Eller som man också kan säga, byta placering.


Redan 2013 var Thoréns egen ambition klar – att bli en slags ledare inom klimatrörelsen i Sverige.

Men strategin verkar vara att inte bli det formellt utan hela tiden stå i bakgrunden. Någon vilja att själv synas kan åtminstone inte jag se utan hans grej verkar vara att vara en kraft som för fram andra.

Fossilfri Swedens twitterkonto har inte riktigt lyft. Sedan 2013 har man bara lyckats få 1 779 följare.

Men engagemang och energi är det inget fel bo, Thorén har sedan 2013 jobbat hårt för att sätta dagordningen.

Det är i ljuset av detta man ska se såväl mötet han fixade på Fryshuset förra vintern och när han kontaktade Malena Ernmans dotter, som han uppmärksammade under våren 2018. Och fick napp.

Hans analys om att Sverige behövde barn och ungdomar som “katalysatorer” för klimatfrågan var smart. Det visar ju gångna hösten.

“Här är en inbjudan till ett möte för att diskutera hur vi kan involvera och få hjälp av ungdomar för att öka takten i omställningen till ett hållbart samhälle.”

Men det hade kunnat bli vem som helst. Nu råkade Malena Ernmans dotter delta i SvD:s uppsatstävling i maj 2018, om det var där han upptäckte henne det vill säga.

Den 28 april 2018 publicerade nämligen Svenska Dagbladet en stor intervju med Malena Ernman, om just Greta och hennes klimatångest. Och att de skrev en bok för att hantera problemen.


Vad är det som säger att inte Bo Thorén läste denna stora intervju och då kontaktade Greta?

Han var ju redan på vintern på jakt efter ungdomar som kunde sälja hans budskap. Hon var redan djupt engagerad i klimatfrågan, precis som han var. Och dotter till en kändis. En perfekt kombination.

Så han kontaktade henne. Det har såväl Ernman som Thunberg själva bekräftat. Att han hörde av sig spontant och föreslog skolstrejk.

SvD är en av landets största tidningar och Thorén hade redan på vintern tydligt berömt just Ernman för sitt klimatengagemang och att hon inte flyger längre. Det är knappast någon slump att han några månader kontaktar just hennes dotter, som hon själv valfritt exponerat i SvD genom den stora intervjun och genom beslutet att skriva en bok om döttrarnas psykiska problem.

Det är ju synd att man hela tiden måste ha en brasklapp men återigen, Greta Thunbergs engagemang är det inget som helst fel på och jag tycker såklart som opinionsbildare att det är toppen om ungdomar engagerar sig politiskt.

Och hennes engagemang är garanterat djupt och genuint. Att hon fått ta emot hat och elakheter är förstås helt orimligt, men tyvärr en baksida av jobbet.

På grund av mina granskningar av förloppen kring strejken kallas jag själv barnhatare, mobbare och dålig förälder, empatislös, störd och annat av folk som samtidigt säger sig vara emot näthat. En slags ironi i sig kan jag tycka.

Det är allt bakom klimatstrejken som intresserar mig.

För att det redan från början var märkligt hur fort det gick. En okänd tonåring borde trots sociala medier inte kunna bli världskänd på blott två månader, ändå blev hon det. Och det är ju nu ställt bortom allt tvivel att det inte heller var en slump. Hennes tweet blev inte alls viral av sig själv, som hon själv påstår. Hon fick hjälp.

Det är ju det här som blev fel. Att hela familjen Thunberg från start påstått att allt var hennes idé, att hon skapade all uppmärksamhet på egen hand och att var en one-man-show av en 15-åring.

Det tog ända till 7 januari innan familjen berättade att det inte alls var hennes idé och att de fått hjälp, ideellt givetvis.

Den valutan man jobbar med inom opinion är verkligen inte bara pengar. Och det finns inga gratis luncher, som fallet med engagemanget från Rentzhog ju bevisat. Gratis för Greta Thunberg innebär ändå förtjänster hos andra.

Media är en av de största stakeholders här, de uppmärksammar och hyllar henne för att tjäna pengar och den dagen det inte genererar klick kommer de gå vidare och sluta skriva. Men många har velat och vill ha del av Greta-kakan, tills den inte ger något värde längre.

Men just nu finns det ju bara vinnare här. Än så länge.

Greta Thunberg fick hjälp att bli världskändis på 2 månader, Bo Thorén hittade efter lång tids sökande äntligen en ungdom som kunde katalysera hela hans och klimatalarmisternas engagemang och Ingar Rentzhog fick enligt egen uppgift 10 miljoner till den andra nyemissionen hans nystartade bolag We don’t have time haft. Den första fick de också in 10 miljoner kronor, i januari 2018.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

LO fulkampanjar, igen

Paraplyorganisationen LO har som vanligt storhetsvansinne. Nu tror de att de är ett politiskt parti och för fram “sin egen” kandidat till Europaparlamentet.

Tänk om landets företagare hade gjort så. Fått sin egen företagare på Moderaternas EP-lista, kan ni höra avgrundsvrålet från vänstern om odemokratiska metoder? Det kan jag.

Men det mest iögonfallande i deras kampanj är nog att de rakt av snott det från en annan kampanj – Vote Leave i Brexit kampanjen.

Ta tillbaka kontrollen. Eller som Vote Leave skrev – take back control. Potejto potato alltså. Man har man ingen intern smartness får man ju göra som alla som har den bristvaran – stjäla.

På den glest besökta presskonferensen, som man kan se på LO:s eget hemsida när kameran gled, kunde man också se ett bildcollage som LO gjort. Jag ska visa er längre ner. För strategin är klar – fula ut moderaterna genom att klistra ihop dem med EU:s extremhöger, som Le Pen och Orban.

LO hade valt det minsta rum de kunnat hitta så att presskonferensen skulle “bli full”. De ville väl inte chansa och stå där utskämda när ingen kom.

Jag har samlat LO och deras troll, som Mats Eriksson som är Anders Lindbergs kopia fast han jobbar på själva LO medan Lindberg bara är anställd av LO, på Schibstedt, spridit senaste dagarna på Twitter.

Det är för övrigt så roligt att LO fortfarande blockar mig, sedan 2015. Jag har fler andra tysta konton, givetvis, så det har det inget för. Konton jag använder enbart för att läsa vad trollen sysslar med bakom min rygg.


Ni ser ju nivån. Men det roligaste är stenen LO kastar i det stora glashuset, för den grupp som Socialdemokraterna tillhör är verkligen inget vackert gäng.

Det här bilden LO vill sätta inför EP-valet.

Ulf Kristersson i samma sammanhang som Marie le Pen, Victor Orban, Jimme Åkesson och Nigel Farage.

Men så har också LO bottenlöst dålig smak och ingen lägsta gräns.

Ironin är också påtaglig då det ju är LO som snott just Nigel Farage kampanjslogan i Vote leave.

Just Victor Orban sitter, fortfarande i alla fall, i samma grupp som Moderaterna gör i EP men har fått upprepade varningar. Socialdemokraterna sitter i gruppen Progressiva socialdemokrater, ironiskt nog samma grupp som ultraröda Feministiskt initiativ gör.

Och här kastar verkligen sossar och LO inte bara en utan ett gäng sten i glashuset för det är inte ett rakt igenom mysigt gäng det heller.

Vi kan väl börja med det österrikiska socialdemokraterna SPÖ?

De hade val 2017 och öppnade då för att styra ihop med högerextrema FPÖ.

Det blev till slut inte så utan FPÖ valde att bilda regering med deras Folkpartiet.

FPÖ hade nyligen ännu en nazistskandal i partiet. Partiledare, som alltså de österrikiska sossarna kunde tänka sig att samarbeta med, heter Heinz-Christian Strache.

Sedan har vi såklart rumänerna. De rumänska socialdemokraterna, också Socialdemokraternas och LO:s polare i EP. De heter PSD och har sedan valet 2016 då de vann

Folk protesterar regelbundet på gatorna på regeringen för att de sedan de fick makten har reformerat rättsväsendet precis som Orban gjort och ändrat korruptionslagar så att de som politiker ska slippa undan.

Om mutan är mindre än 450 000 undgår man straff.

Ordförande heter Liviu Dragnea.

I Slovakien regerar sossarna kompisar med nationalisterna SNS, som kallar sig själva fascister. Partiordförande heter Andrej Danko.

Och Ungern då, som LO verkar använda som största hävstång mot Moderaterna? Hur är sossarna där?

Inte alls rimliga, de heller. För inget parti i Ungern gillar liberalism. LO och sossarna räknar iskallt med att ingen kollar upp hur deras egna partister resonerar i Ungern när de halar fram Orban ur sin hatt för att skrämmas.

Sossarna är röda populister som utlovar medborgarlön och tretton månaders pension per år om de får makten. Precis som andra kända sossar – Grekland.

Greklands socialdemokrater PASOK har givit upphov till termen pasokfiering, för att de efter år av vänsterpopulism fick 4,7 % och nästan åkte ut ur riksdagen. De upplöstes 2017 och finns inte mer.

I den här fulstrategin ingår också att kalla alla försök att berätta för väljarna om deras egna fula sällskap för “whataboutism”.

Anders Lindberg, träsktrollens ledare online, har redan börjat.

Men vi kan absolut köra EP-valrörelse på LO:s planhalva.

Jag har gjort högerns svar på deras fula affisch.

……………………..

Bli en Patreon – välj valfri summa från 1 dollar per månad och ingen bindningstid

Swish: 0762096244 

Bilden klarnar

Jag hade ärligt talat inte tänkt skriva mer om skolstrejken om inte Svenska Dagbladet själva inlett en egen granskning av det jag själv skrivit om.

Men nu finns det ju mer att skriva om.

Jag har sedan jag inledde granskningen av kopplingarna kring Greta Thunberg beskyllts för att hata barn. Trots att jag gång på gång skriver att jag tror att hennes engagemang och åsikter givetvis är genuina. Hon är inte köpt, hon känner och tror helt på egen hand. Och att jag inte är intresserad av henne som person utan spelet runt omkring.

Det jag skrivit om är hur PR-spinnet och media fungerat runt omkring och att alla, vid alla sådana här hyper, vill ha en bit av kakan.

Hon utnyttjas av Miljöpartiet som vill ha röster, av media som vill sälja annonsering och tidningar, av bolag som vill dra in pengar, av NGO:s som vill ha gratis PR och därmed öka chanserna för mer bidrag och media för egen del.

Den här branschen är tuff. Men jag verkar vara en av de få som är konsekvent här – hon vill själv vill bli tagen på allvar, som en vuxen och det är det jag gör. Behandlar henne som jag behandlar alla andra opinionsbildare – med ett kritiskt öga. Och jag håller inte med i hennes analys.

I lördags publicerade jag ett inlägg som med rätta ifrågasätter Svante Thunbergs plötsliga uppgifter att han inte hade en aning om att Greta Thunberg funnits med i ett prospekt.

Ändå kommenterade Malena Ernman anklagelser om just PR-upplägg på sin Facebook den 7 januari 2019.

“Sista månaden har hon tagit emot frivillig ideell hjälp att hantera alla internationella pressförfrågningar. I övrigt har hon absolut inte vid något tillfälle haft någon hjälp eller stöd från någon “PR-byrå”. Hon stödjer vissa ideella organisationer som We don´t have time.”

“Hon har inga kopplingar till någonting som inte – till vår kännedom – är uteslutande ideell verksamhet”

Om Malena Ernman och Svante Thunberg inte läst Andreas Henriksson granskning och min, vad är det hon syftar på?

Det var ju första gången någon nämnde ordet PR-proffs (inte byrå) ihop med Greta Thunberg och som lyfte att hon fanns i ett aktiebolags prospekt.

Samma försvar kom sedan tre veckor senare av Greta T själv, också på Facebook. Dagar senare avgick hon från styrelsen till Rentzhogs ägarstiftelse. Den 2 februari publicerades den engelska versionen av Ernmans försvar på hennes egen Facebook och den 5 februari avgick hon från styrelsen.

Och nu i februari påstår pappan Svante Thunberg att hela familjen totalt missat att Greta redan i november fanns med i We don´t have times prospekt?

Det är inte rimligt. Varför ens försvara sig i januari mot anklagelser om PR-proffs och bolag om de inte hade en aning om det och inte hade läst Henrikssons och sedan mina inlägg redan innan jul?

Och skimret av en helt spontan skolstrejk av en ensam engagerad okänd 15-åring som utan någon hjälp lyckats bli världskändis över en natt naggas mer och mer i kanterna.

I efterhand har familjen erkänt att strejken inte var Gretas idé och det har kommit det fanns en mailkedja som skulle hjälpa till med uppmärksamheten. Att saker inte alls varit spontanta.

Där ingick Rentzhog, som på kort tid, bara från 2017, lyckats bygga sig ett namn inom miljö tack vare sina goda relationer med Kristina Persson, miljardär och före detta framtidsminister som sannolikt hjälpt Ingmar Rentzhog att snabbt på inbjudningar som någon slags miljöexpert.

Han är entreprenör, inom finans. Och såg att det var lukrativt inom klimat, en framtidsbransch. Alltså sadlade han om. Vem bokar en en helt okänd finanskille som talare till olika grejer om man inte har en dörröppnare? Ingen, faktiskt. Givetvis fixade Rentzhog att någon presenterade honom, kom in i rätt sammanhang och om det inte var Kristina Persson var det någon annan han känner.

Hon hjälpte honom dock att få en plattform genom att välja honom som ny ordförande för sin klimat-tankesmedje Global Utmaning.

Han blev vald den 24 maj och den 1 september skrev han tillsammans med såväl Malena Ernman som Kristina Persson bland andra en debattartikel om klimatet.

Så idén till skolstrejk var inte Gretas egen, den var Fossilfritt Dalslands.

Mailkedjan skapades också av dem för att ge skolstrejken uppmärksamhet. Enligt Rentzhog satt hon helt själv och folk gick bara förbi. Såklart. Vi är vana vid tiggare vid det här laget så det var garanterat många som såg någon sitta med en skylt på avstånd och därför slutade titta.


Han sa som det var i Svenska Dagbladet: han upptäckte henne.

Inte så att det var hans idé men det var tack vare hans PR-insatser online och säkert övrigt också, via tips, som hon nådde ut.

Det är helt uppenbart att ord står mot ord.

Greta och hennes familj hävdar att hon inte fick hjälp förrän i december med saker, medan Rentzhog hävdar att han hjälpte henne från dag ett. Jag vet vem jag litar på.

För en okänd 15-åring blir inte världskänd utan hjälp. En person som tidigare hade minimalt med följare på Twitter. Hon fick hjälp. Av proffs. Utan att betala givetvis, för betalt, det fick såväl Rentzhog som andra i egen uppmärksamhet.

Och Rentzhog är en skicklig entreprenör som kan PR. Han hade precis byggt upp sig själv som klimatvarumärke och nu kunde han använde det genom att bygga hennes för att tjäna pengar.

Inga konstigheter, som han sa i Svenska Dagbladet.

Och jag har inte heller några problem med det. Varför skulle jag? Jag är marknadsliberal. Sedan att jag tror att just Rentzhogs nya företag är ett luftslott är en annan sak.

Jag har sammanställt hur PR-spinnet kring Greta Thunberg gick till, när en okänd ensam 15-åring satt med en skylt utanför riksdagen tills att hon fick tala på klimatmötet några månader senare.

Just att skriva om sakerna bakom nyheter är sådant jag sysslat med länge på bloggen. Jag är inte särskilt extra intresserad av Greta Thunberg, jag är intresserad av klä av opinionsupplägg.

Och i det här sammanhanget är Greta Thunberg inget barn. Hon är en opinionsbildare inom klimat. Som har fått enorm uppmärksamhet.

Om jag inte granskade henne som jag gör med alla opinionsbildare som framför opinion som jag dessutom har en helt annan uppfattning kring och driver en delvis motsatt opinion gjorde jag inte mitt jobb.

Jag tar henne på allvar. Precis som hon vill att man ska göra.

Medan media fram tills nu tävlat i hyllningsreportage har jag och några få andra i landet gjort deras jobb. Igen.

…………………….

Vill du stödja mig?

Backa mitt nya bokprojekt med Ann Heberlein. Release i juni 2019.