LO satte JB i konkurs

Detta är ingen ny information men den tåls att upprepas. LO och S är inte så oskyldiga i deras favoritargument i vinst i välfärden som de vill påskina – JB-konkursen.

Socialisterna i regeringen vill införa planekonomi light, en slags modellerad version av löntagarfonderna fast utan att ta ägandet, där historiens sämsta utredare genom tidigare klippa och klistrat ihop helt utan inblandning av någon med kompetens ett förslag hur välfärdsföretag med hjälp av lagstiftning ska kvävas ihjäl utan att man förbjuder dem rakt av.

För det hade ju varit öppen socialism. Att förbjuda privata företag är sådant som, tja säg Kim Jong Un skulle få för sig att göra. Eller det har hans farfar redan gjort. Men att konstruera ett system där företagen inte får göra i princip någon vinst alls, om de inte är stora koncerner och kan komma runt det där, då kan man låtsas som att man fortfarande tillåter företag. Som sedan går under. Och hepp, så har man örtifjorton nya JB-fall att använda nästa gång någon andas något om valfrihet för medborgarna.

För ”taket” de förslår på 0,65 % plus 7 % av det operativa kapitalet, som i små bolag ofta är bara de 50 000 kronor i aktiekapital som behövs för eget kapital och man hyr sina skollokaler, skulle göra att alla de små företagarna i princip inte skulle få ta någon utdelning.

Sossarna satsar på stort och har tagit fram portmonnän – hela veckopengen gick till Mediegymnasiet årskurs tre som kanske har gjort den film de snurrar runt. Eller en praktikant, jag vet inte. Jag gissar bara.

Innan vi går vidare togs alla skolor över av andra aktörer och av de 11 000 elever som fortsatte studera efter sommaren fick alla en ny plats på en annan skola eller gick kvar på samma skola fast med nya ägare. Stadsmissionen tog över sex skolor, Academedia tog över majoriteten etc. En del elever bytte givetvis skola. Det är helt enkelt inte sant att 11 000 elever inte hade någonstans att gå. Konkursen skedde efter skolan slutat i juni och i augusti var allt löst.

Sossarna kan givetvis inte avhålla sig från att även ta med Carema. Som trots att det sedan länge är fastlagt att det var en episk anka av Dagens Nyheter alltså fortsätter att användas så här.

Men fakta är helt enkelt inte relevant om man är Socialdemokrat, det är sedan gammalt.

Den som orkar googla kan till exempel läsa den här artikel på SVT som beskriver hur det hela gick till och hur rena lögner som skedmatades till journalister på Dagens Nyheter som inte pallade att göra mer noggrann research och sedan vägrade erkänna sitt misstag.

Tillbaka till vinster i välfärden. Som sossarna låtsas de ska ”stoppa” när sanningen är att de egentligen bara vill dra igång valrörelsen så att vi får ytterligare en valrörelse som handlar om vinst i välfärden. De vet att propositionen kommer röstas ner i den riksdag som inte är socialistisk i majoritet. De vill heller inte komma överens med Alliansen innan valet.

Men i själva verket låg LO och därmed personer i Socialdemokraternas Verkställande utskott bakom konkursen i JB.

2010 köpte nämligen Folksam 20 % av den danska skandalbanken GIH Erhvervsbank A/S. 

VD för Folksam var vid tillfällen Socialdemokraten Anders Sundström, fd statsråd och numera sossepamp på heltid sedan många år. Folksam ägs av LO och i styrelsen för både Sak och Liv sitter en massa människor från LO, en del sitter i VU i S också.

Wanja Lundby Wedin satt i styrelsen när beslutet om att köpa in sig i den danska banken fattades, då satt hon även i VU för Socialdemokraterna. Men Thorwaldsson satt i Folksamstyrelsen när JB drevs i konkurs, av ägarna där Folksam alltså var en. I en stor artikel i Dagens Samhälle från september 2013 gick två journalister igenom just LO:s roll i hela JB men det tåls att upprepas ordentligt varje gång sossarna och LO försöker spinna på JB-konkursen.

För FIH var storägare i fonden Axcel III, en fond som ett privatägt riskkapitalbolag hade och den fonden hade köpt 90 % av JB 2008, det vill säga 2 år före Folksam köper in sig i banken FIH. Men givetvis vet en potentiell köpare vad man köper och ägandet i Axcell var såklart känt.

2016 skrevs den här artikeln om just FIH som kostat de danska skattebetalarna stora summor i räddningspaket. 

Anders Sundström är en av sossarnas allra mest framträdande personer som haft och har otroligt mycket makt. Banden mellan S och LO och Folksam är mycket starka och banden mellan Folksam och Swedbank, där Sundström varit ordförande, är också mycket täta. Jag har alltid tänkt att Nordea är banken man ska hålla sig ifrån men det är alltså Swedbank man bör låta bli om man vill minimera sossarnas inflytande i sitt liv där man kan.

Sundströms pampbeteende blev som mest känt i och med SCA-skandalen där det framkom att han varit en av de som regelbundet låtit sig bjudas på jakter och helikopterturer.

Folksam, vars styrelse nästan uteslutande består av LO-folk där en del också sitter i sossarnas verkställande utskott, tog alltså beslutet att 2010 bli storägare i en dansk bank som i sin tur investerat i en riskkapitalägd fond som ägde nästan hela JB. Folksam blev alltså i och med den affären delägare av JB.

Anders Sundström tog 2010 plats i FIH:s styrelse och satt där fortfarande 2013. Vid JB-konkursen. Det var ägarna som satte JB i konkurs, alltså riskkapitalbolaget Axcel.

Folksam skrev sedan ner värdet på JB med nästan en halv miljard. 

Den som tog över efter Sundström när han lämnade Folksam var givetvis en ny sosse – Jens Henriksson som bland annat varit statssekreterare i Göran Persson regering. Han hamnade snabbt i blåsväder efter anklagelser att regler och styrelse rundats när sakförsäkringskunder skulle ha gynnats på bekostnad av livkunder.

Apropå släktband skulle den där lökiga filmen också kunnat varit gjord av en av de digitala strategerna på partikansliet på Sveavägen, där jobbar Jesper Lindholm som är Byggnadspampen tillika styrelseledamoten i just Folksam Johan Lindholms son. Jesper Lindholm är även SSU:are, såklart. Men vem vet.

Det jag vet är att LO och S hade sina fingrar långt ner i John Bauer-sylten och det därför är extra underhållande någonstans att de vill påminna oss om det. Gång på gång på gång.

Men inte mig emot. 

Nästa gång en sosse drar upp JB-konkursen som beviset för ge makten över privata företags vinster till en snart 70-årig farbror i Malmö som hatar företagare lika mycket som Pol Pot gjorde, påminn dem då vilka det var som bland annat drev JB just till konkurs. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!