Search
Close this search box.

Vad har vi för unga läkare egentligen?

 

Läkarkåren har länge varit fullt av aktivister, tyvärr. Inte sällan vänster. Som jag skrivit om i tidigare inlägg är även närbesläktade yrket psykolog det, där klimataktivisterna verkar funnit ett riktigt hem. 

För ett antal år sedan var det stor debatt när en lärare på läkarutbildningen vägrade att låta bli undervisning om biologiska skillnader mellan könen för att några läkarstudenter protesterade. Det låter helt sjukt men det hände alltså Germund Hesslow. 

Studenterna, som ska bli läkare, blev förvånade över att undervisningen om biologiska skillnader inte hade anpassats efter hela debatten om trans och genus. Oh boy vad förvånade de kommer bli över alla biologiska skillnader som de facto alltså finns mellan män och kvinnors kroppar och därmed medicinska behandling. 

 

 

Nyligen slog ett antal andra läkare på läkarprogrammet larm över det ökande antalet läkarstudenter som kräver olika slags anpassning. Vi pratar alltså här om ett gäng personer med högsta betyg i alla ämnen från naturvetenskapliga linje i princip, för läkarlinjen kräver enorma betyg år efter år. Några av landets smartaste och tydligen också största snöflingor. 

Läkarstudenter som kräver att slippa vissa moment av undervisningen (som är obligatorisk) eller slippa vara på vissa ställen, eller kräver att få en annan slags undervisning. Skälen som anges är moraliska, religiösa eller andra skäl som handlar om personliga värderingar. Inte allergier eller funktionsnedsättningar. 

 

 

Läkarna exemplifierar sedan att de har kontakt med studenter som vägrar att delta i moment som bygger på kunskap från djurförsök eller dissektion av djur, studenter som är emot abort för att de katoliker, konservativa kristna eller muslimer och vägrar lära sig om detta eller studenter som vägrar att lära sig allt om preventivmedel eller IVF. 

Vissa studenter de träffat kräver att undervisningen könsseparerad eller kräver att slippa att undersöka motsatta könet (undrar verkligen vilken grupp de tillhör).

 

 

Det märkliga är inte uppgifterna i sig, att vi faktiskt har en generation läkare som både vägrar acceptera biologiska skillnader mellan könen, och kräver en massa anpassad undervisning baserat på religion och värderingar. Utan att vi har en lärarkår som köper detta. 

Artikelförfattarna arbetar med läkarutbildningen och hänvisar till att vi har regler kring samvetsfrihet i vården – den tillåts inte. Och detta med hänvisning till att det är patienten som står i centrum i vården, inte läkaren. 

Det är så vi valt att bedriva den offentligt finansierade vården i Sverige. Med rätta för patienterna betalar allt via skattsedeln oavsett om de utnyttjar vården eller inte. 

 

 

Men det är tydligt att läkarlinjens ansvariga accepterat en massa anpassning under årens gång och att eftersom det nu blivit mer regel än undantag i varje kull nya läkarstudenter att det kommer ett gäng med krav så har det kommit till en punkt när de börjar tvivla. 

Varför i hela friden har inte svaret på samtliga krav från snöflinge-läkare varit NEJ?

Nej, du slipper inte moment för att du älskar djur. Nej, du kan inte ha på dig andra kläder. Nej, du måste göra avsnitten om abort och preventivmedel. Annars kuggar du. Du kan förstås vägra men då blir du inte läkare. 

 

 

Jag fattar inte ens varför läkarna som är ansvariga behöver vägledning. Jag kan hjälpa er. 

NEJ. NEJ. NEJ. 

Och så pekar ni vänlig på dörren bakom studenterna. Ni får bli något annat om ni inte klarar av att undersöka både män och kvinnor, ha på er erforderliga kläder eller genomgå obligatoriska moment om preventivmedel, abort och IVF. 

Vi ska inte examinera läkare som tror att vården är till för dem och inte patienten, att deras egna övertygelser ska trumfa rätten för de som är där att få hjälp. Och vi ska inte ha en massa läkare i Sverige som inte klarar att anpassa sig till svenska värderingar och Sverige. 

Men är det verkligen så illa att de inte klarar de får väl lämplig minister sätta lite fart och be närmaste myndighet att utfärda ett papper där det står:

”Hantering av studenter som kräver personlig anpassning pg a värderingar och religion

Svara NEJ på alla frågor.” 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!