Search
Close this search box.

Vi har ingen fri yttrandefrihet

 

Märkligt nog är dock många överens om att detta är fel, trots motsatsen i lagstiftningen. Faktum är att vi aldrig haft helt fri yttrandefrihet. Aldrig. Det har inget land. 

Olika slags ramar för yttrandefriheten har alltid satts, tidigare betydligt hårdare än vi har idag i Sverige. För inte så länge sedan var det förbjudet enligt lag att häda eller snacka skit om kungen till exempel. Historiskt inte så länge sedan alltså. 

Den som på 1800-talet snackade skit om kungen eller medlemmar ur kungafamiljen dömdes för majestätsbrott eller högmålsbrott, där det högsta straffet var döden. 

Först 1971 avskaffade Sverige de blasfemilagar som fanns, där det var förbjudet att kritisera olika religioner. 

Innan lagen om hets mot folkgrupp hade vi den friaste yttrandefriheten vi någonsin haft, sedan dess har flera inskränkningar gjorts, framför allt av att lagen om hets mot folkgrupp byggts ut med fler och fler delar. Nu senast förintelseförnekande. Och utvidgad möjlighet för att polisen att stoppa demonstrationer. 

Varför är just den här inskränkningen slutet på yttrandefriheten frågar vän av ordning. 

Det har aldrig varit någon vital diskussion om yttrandefrihetens gränser, som vi satt för mycket länge sedan med ett villkorat fritt ord så länge det inte är förtal, förolämpning, hot mot rikets säkerhet, uppvigling och alla andra inskränkningar vi har. 

Men att staten, via polisen, nu ska få möjlighet att stoppa framtidens Salwan Momikas rättigheter att åka till Sverige enbart för att skapa bråk är tydligen kullen många tänker dö på här. 

Jag har skrivit en hel bok om yttrandefrihet, jag var som det kändes den enda som försvarade våra grundläggande fri- och rättigheter under pandemin när världen blev galen och enades om att varianter på polisstater är exakt vad vi behövde.

Ingen behöver tvivla över mitt djuplodande och långa engagemang för det fria ordet, och andra rättigheter. 

Och jag tycker att det är provocerande att utländska medborgare idag har haft rätt att åka hit enbart för att nyttja den grundlagsskyddande yttrandefrihet vi har, i syfte att skapa terrorbrott och annat kaos. Det var aldrig något tvivel om att Momika var här på uppdrag av Ryssland eller Iran. 

Att han tidigare kämpat för kristnas rättigheter i Mellanöstern stärker bara misstankarna, att han på grund av det fängslats och sedan förmåtts agera på uppdrag av till exempel Iran. Eller av något annat skäl, men enda skälet varför han var här (utan inkomst för övrigt, vilket borde stänga resten av tvivlarnas frågetecken) och brände koraner på löpande band var för att sabba vår Nato-process. 

Och allra helst skapa upplopp, vilket hände. 

Varför brinner så många hjärtan nu för hans rätt att göra just detta om och om igen? 

Personligen tycker jag att det är självklart att polisen, vid särskilda fall, ska kunna avstyra inplanerade demonstrationer men det handlar också om tid och plats. Vilket det alltid gör vid sådana här saker. Att tiden och/eller platsen är fel. Polisen har tidigare flyttat sträckningar av NMR-demonstrationer för att de inte skulle få marschera förbi synagogor till exempel. 

Var det ett övergrepp på det fria ordet?

Men vad bra att så många nu är engagerade. För vi behöver verkligen en debatt om lagen om hets mot folkgrupp, som aldrig borde stiftats för DET är ett gigantiskt ingrepp på det fria ordet. Inte minst för att du kan bli dömd utan att en person från den skyddade gruppen ens hört vad du sagt. 

Om du skriker ”jag hatar bögar” på en buss utan bögar kan du ändå dömas. Så sjukt är den svenska lagen formulerad. 

Jag tycker inte svenska poliser ska dö i upplopp som främmande makt skapat genom att rida snålskjuts på vår yttrandefrihet och jag tycker inte svenskar ska dö i terrorbrott för att polisen inte hade möjlighet att vid särskilda omständigheter med underrättelse bara de har, stoppa inplanerade offentliga åsiktsyttringar. 

Som enbart gäller demonstrationer. De som planerat just sådana event tycker jag, om olyckan är framme, passar på att använda andra kanaler för det fria ordet. Demonstrationståg är verkligen inte den enda. De kan skriva en debattartikel, ringa P1, skriva en insändare, starta en blogg, skriva inlägg på Twitter och Facebook, starta en Facebookgrupp, ge ut en tidning, ett nyhetsbrev, starta en podd eller något annat sätt att föra fram sin åsikt om nu just demonstrationen blev inställd denna gång. 

Och det är nu vi ska minnas att Socialdemokraterna på allvar alldeles nyss tyckte att vi skulle införa blasfemilagarna igen, när Koran-bränningarna var på tapeten och sossarnas största väljargrupp lågutbildade muslimer från MENA blev ledsna. 

Tack och lov sitter hon inte vid makten. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!