Search
Close this search box.

Lögnen om skärmarna

 

Vi har under året bevittnat en stigande galenskap när folk som i alla andra fall tycker att staten ska lägga sig i minimalt i familjers beslut vill lagstifta om de superduperfarliga skärmarna, även kallade mobiltelefoner och Ipads. Eller vad är ens en skärm? TV? Dator? Allt kvalar. 

Regeringen kräver lagar och liberaler vill att EU med sina långa fingrar ska peta ännu längre in i våra liv trots att deras klåfingrighet redan kliar. 

Dopamin har gång på gång lyfts upp som knark, som om våra barn blir skärmknarkare. Ingen avslöjar bluffen. Dopamin är en signalsubstans som skapar välmående, det bästa sättet att frigöra dopamin är en lång kram. Har du för låg dopamin blir du ledsen och deprimerad. 

När det gäller frigörande av dopamin finns det en aktivitet som slår de flesta (förutom sex) och det är träning. Bara två minuters intensiv träning förhöjer nivåerna under följande två timmar. 

Säg en person som målar ut dopamin som frigörs av träning som dåligt. 

Medan välmåendet vi får av en bra serie på HBO (farlig skärm de där TV-skärmarna medelålders kollar på) eller en rolig dans på TikTok (som barnen kolla på) är någon slags knark-variant av dopamin.

Att vi får dopamin av kramar eller av att äta ägg eller skaldjur gör knappast att vi utvecklar ett osunt beroende av kramar eller skaldjur, inte i normalfallet i alla fall. 

Men våra barn blir ju deppiga av sociala medier. Eller?

Det säger inte ens forskningen faktiskt, det är något medelålders teknik-hatare påstår. Enligt en stor studie som publicerades i Nature nyligen påvisades inga kopplingar man kan bevisa mellan sociala medier och psykiskt dåligt mående. 

 

 

Trots detta är det något som alla ”vet” är sant. Att sociala medier får unga att må dåligt. Men som vanligt handlar det om korrelation och kausalitet. Som att unga som mår dåligt konsumerar mer och oftare sociala medier är ungar som mår toppen. 

Det kommer alltid finnas teknik-fientlighet bland äldre generationer, ju äldre folk är desto tråkigare blir de och glömmer hur det var när de var unga och Wasp borde förbjudas eftersom det skulle få unga att bli satanister. Eller att rollspel – alltså läsa högt ur en bok och flytta låtsasgubbar i en fantasivärld – skulle göra 70-talisterna psykiskt sjuka. 

Ungdomar mår dåligt av massa skäl. Skärmar är inte problemet men kanske heller inte lösningen. Fakta är dock att det tyvärr är enklas var som löser komplicerade problem och du mår inte psykiskt dåligt av att hänga på Instagram. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!