Search
Close this search box.

Grön planet

 

I klimatkrisens namn kommer tyvärr mycket sällan positiva nyheter fram eftersom det stör den allrådande agendan som delas mellan miljö- och klimatrörelsen, media, miljöpolitiker och den uppsjö av andra stakeholders som investerat pengar i narrative om klimatkrisen. Jag tänker då på företag till exempel, som LKAB och deras Hybrit-projekt, vindkraft och en massa andra. 

Det är beklämmande att väljare inte får läsa om framsteg, mytavslöjanden och positiva effekter av en varmare planet men jag gör mitt bästa för att bidra i det lilla. 

En sådan nyhet som aldrig blev en nyhet i svenska medier är den om den grönare planeten. 

Enligt en forskningsstudie publicerade i Science blir jorden grönare och grönare, tvärtom vad andra påstått om effekterna av torka. 

 

 

Det område i världen där jorden blir brunare på grund av torka kan bara hittas på 2,07 % av jordens yta, i ett område i östra Brasilien. 

I nedanstående diagram kan ni se hur studien visar den ökande grönskan. 

 

 

Koldioxid är växtlighetens gas. Eftersom vädret trots propaganda inte blir mer extremt, eftersom vi inte har fler tropiska stormar eller extrem torka, och dagens teknik och välstånd dessutom gjort att det extremväder som finns skördar betydligt mindre offer, är ett varmare klimat på jorden på totalen bättre. 

Vi får en grönare planet. Och vad gör växter? Omvandlar koldioxid till syre, som vi andas. Ju med koldioxid desto större och fler gröna växter, desto mer koldioxid omvandlas på planeten. Varmare klimat gör också planeten mer beboelig, här i norr har odlingssäsongen förlängts till exempel. 

Klimatet har alltid växlat. Nu är vi inne i en varmare period. Fler människor dör av kyla varje år på planeten än av värme, det är fakta. 

Hur stor påverkan egentligen mänskligheten har på just detta klimatskifte vet egentligen ingen, inte ens forskningen. Men det spelar på totalen mindre roll eftersom vi anpassar oss.

Som vi alltid gjort. Och nu kan vi glädjas över att planeten faktiskt är grönare än den varit på länge, till allas glädje. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!