Sök
Stäng denna sökruta.

Vänstern vann inte alls EU-valet

 

Valet till Europa-parlamentet är vad det låter som. Det är inte svensk politik och många röstar därför på andra partier än de gör i valet till riksdagen, man kan även gå över blockgränserna. Svenskarna i Bryssel företräder visserligen svenska partier men i parlamentet tillhör de stora grupper av massa partier och det är de grupperna som förhandlar politik. 

Detta gör att svenska politiker ibland röstar emot sitt eget partis linje i frågor. Till och med. För att gruppen de tillhör har förhandlat så. 

Vänstern vann inte valet. 

De svenska vänsterpartierna gick visserligen framåt men de får totalt sett bara ett enda mandat extra och det tillhör Vänsterpartiet. 

Det är mandaten som räknas, men egentligen betyder ett mandat mycket lite i det stora hela. S och MP behåller sina fyra respektive tre mandat medan korridoren som har Stalin på väggarna får ett extra skrivbord. I parlamentet samarbetar inte sossarnas grupp särskilt ofta med Vänsterpartiets grupp. 

Men eftersom vänstern inte styr landet klamrar sig nu landets samlade vänsterkår fast vid det helt påhittade att vänstern vann. 

Här är ett axplock från Twitter: 

 

 

 

De tror verkligen svenskarna knappt två år efter riksdagsvalet röstar exakt samma som om det vore riksdagsval idag och därför har ”vänstern vunnit”. Nästa steg är att kräva extra val. 

Vänsterpartiet går så långt som att hävda, höga på att de lyckats få över 10 %, något de i ett riksdagsval fått en enda gång när Gudrun Schyman var chefen, att SD ”stått stilla i opinionen i 10 å”. 

När sanningen är att SD bara senaste valet ökade med över 3 %-enheter. I ett val då hans eget parti fick 6,7 %. 

 

 

Det är som om de inte förstår att de ljuger. 

Vad svenskarna gjorde, de 50 % som röstade, är som sagt att öka Vänsterpartiets mandat från ett till två. Där har du den svenska vänstersvängen. I ett läge när hela parlamentet skiftar mer åt höger. 

För EU-parlamentet 2024-2029 har betydligt färre vänstermandat så den politik som kommer drivas från Bryssel kommer vara mer höger än tidigare. 

Så här ser det nu ut mellan grupperna:

 

 

Så här såg det ut innan valet, det vill säga 2019 till nu:

EPP där M och KD sitter ökar med 10 mandat, konservativa ECR, där SD sitter, ökar med 4 och den högerextrema ID ökar med 9 mandat.

Totalt ökar den högra sidan med 23 mandat. 

 

 

Samtidigt vill europeerna se mindre av klimatfokus då den gröna gruppen imploderar och tappar nästan 20 platser. Liberalernas och Centerns Renew tappar ännu mer, 23 mandat. Så över 40 mandat färre på den sidan. Dessutom tappar sossarnas grupp 4 mandat. Och trots Vänsterpartiet tappar även deras grupp ett mandat totalt sett. 

45 färre personer som är vänster i parlamentet, minst. Som alla representerar visserligen ett land och ett parti men det är ointressant eftersom det är grupperna som styr politiken, inte enskilda nationella partier. 

Europa har röstat. Och vi har röstat för ett parlament där högern styr och där vänsterliberaler och klimataktivister får betydligt mindre makt så grattis till oss. 

EU-valet har noll och ingenting med riksdagen att göra, det är rena fantasier att de skulle på något sätt vara kopplade dit. I själva verket vill mycket få svenskar ha Miljöpartiet i sin vardag men tydligen jättemånga vill att de sitter i Bryssel så att Sverige fick skicka hela TRE personer därifrån och exakt samma antal faktiskt som förra valet. 

Varför gick det då ändå inte bättre för svenska högern trots högervindarna?

Valdeltagandet sjönk och de som inte röstar är främst utlandsfödda men också tyvärr SDs väljare, som liksom sossarna har svårt att mobilisera. 

Det finns många EU-skeptiska i SD och man gjorde en för dålig valrörelse att dra ut dem till vallokalerna. Men SD gjorde inget dålig val och de behåller sina mandat, vilket även Moderaterna gjorde. Det är bara KD som tappar ett mandat men givet att de höll på att åka ur enligt undersökningarna i våras är att behålla mandatet med så stor marginal ändå en seger. 

När det finns mer detaljerad data att tillgå kan analyserna bli mer exakta. Men gissningsvis har Vänsterpartiet fått extra röster för att det finns så många som hatar judar i Sverige, tyvärr och Vänsterpartiet är det partiet som representerar dem allra mest. När Gaza-frågan blivit synonymt med legitimerat judehat och svenskar tyvärr i så stor andel är Palestina-aktivister, inklusive den importerade delen. 

Det vore intressant att se om alla de extra medborgare vi fått i högre utsträckning röstat, om folk som både är utlandsfödda och utländsk bakgrund i större utsträckning gått till vallokalerna och det är därför V, S och MP ändå ökar röstsiffrorna trots att det ändå bara blev ett enda extra mandat. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!