Sök
Stäng denna sökruta.

På universitet får charlataner gräddfil

 

Infantiliseringen som plågat Sverige under lång tid på alla möjliga sätt, som att partiledare Demirok på allvar tyckte att ta med ett penntroll upp i debatten i plenisalen var en bra idé, fortsätter att breda ut sig. Det senaste exemplet på detta är den obligatoriska kursen i högskolepedagogik som alla forskare tvingas igenom. 

Syftet är förstås gott, vägen till helvetet är kantad med goda intentioner.

Forskare ska förmås att tycka undervisningen, som är obligatorisk, är roligare och att de ska bli lite bättre på just det. Eftersom deras kunskapsöverföring till nya studenter är central i universitetens verksamheter. 

Men att människor som bevisligen undervisat i åratal ska gå en 7-veckorskurs (!) om samma sak är orimligt. Och att universiteten uppenbarligen dessutom anlitar externa föreläsare utan utbildning är anmärkningsvärt. Utan egen forskarutbildning alltså. 

För något annat kan man inte säga om det som Carl Cederström skriver om, när han skulle ansöka om en professur och tvingades gå kursen. Som avslutades med…bondgård. 

 

 

Att meriterade forskare tvingas göra det här är inget annat än en skandal tycker jag. Det har noll och ingenting med att undervisa högskolestudenter utan den här sortens improvisationsteater/charader/gestaltterapi hör hemma på förskolan eller som mest lågstadiet. 

Blixtsnabbt kom det en replik på det här och som ni kanske ändå kunde gissa givet tonläget så kunde människan, trots orden ”obligatorisk” och ”mjölka ko” ändå härleda hela kritiken till nazismen. Halleluja ändå. 

 

 

Pernilla Glaser är som ni gissar sårad eftersom hon ju är sådan här ”ställ er i ring och strumplästen och klappa händerna-person”. Och nu har en forskare mage att kritisera hennes metoder, som hon förtjänstfullt sålt in dyrt till universitetsledningen eller vem som nu är kunden. 

 

Hennes hemsida är batik, som rör sig, och hon kallar sig ”educator, facilitator, experience designer and writer” enligt sig själv. Men utbildning har inte Glaser, hon är konstnär och yogalärare. Utbildad på Konstfack, som konstnär, och sedan Axelssons som bland annat utbildar massageterapeuter. Hon har även gått på ett ställe som säger sig sälja ”mini-MBA” med frivilliga onlinekurser. Hon är även yogalärare. 

 

 

 

Jag kände mig redan kränkt som skattebetalare när Cederström berättade om strumplästen och korna men den tar nya nivåer när jag läser Glasers förnärmade replik, och att hon på allvar tycker att yogalärare och konstnär räcker som utbildning för att utbilda våra högst meriterade forskare. Det kan bara förklaras med en perfekt kombination av ofattbart höga tankar om sig själv och ren skamlöshet. 

Hon kände sig otroligt träffad, eftersom just att kränga sådant här till offentliga marknaden, som bland annat universitetet är, råkar vara hennes kärnverksamhet. Som det här eventet Almi betalade för studenter i Karlskrona i maj. 

 

 

Bolaget hon driver heter Boiler AB och omsätter 1,2 miljoner kronor, även hon just i år lyckas göra en förlust. 

 

 

Kollar man i verktyget Kommungranskning kan man se att Glaser faktiskt inte har en enda privat kund. Samtliga under 2022 och 2023 är offentliga och hon fakturerar ca 30-50 000 för att om än inte mjölka kor så snarlika saker. 

 

 

En rad olika just universitet verkar anlita Glaser för att enligt egen utsago få forskare att ”utforska känslor med lera”, tvingat ”forskare att bygga påhittade pedagogiska verktyg i färgat papper” och även haft olika improvisationsteater-grejer som inte kan beskrivas annat än skärselden av många vuxna. Att tvingas på olika sätt dansa, röra kollegor och på andra sätt förnedra sig. 

 

 

Universiteten måste inte anlita sådana här charlataner för 50 papp stycket. Jag hoppas de förstår det?

Det är yogalärarnas och batikkonstnärerna som intalat dem att de behövs för att med hjälp av lera och teater ”får forskare att tänka utanför boxen” och på magiskt sätt bli bättre forskare och lärare så. När skälet varför de valt forskaryrket är att komma så långt bort från batik och teater som möjligt. 

Istället borde alla högskolor hushålla med sina resurser och inte kasta dem bokstavligt på skit utan låta folk som för det första har en utbildning i pedagogik undervisa och för det andra, ska kurserna vara obligatoriska måste de också vara meningsfulla. 

Mjölka låtsas-kor är kanske så långt ifrån detta man kan komma. 

Vad var det högerextrema då i kritiken?

Jo, att man ifrågasätter en konstnär/yogalärare och de pengar som universitet följaktligen slänger på dessa för att man hyser en omsorg om skattebetalarnas pengar är nazism. Ridå. 

 

 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!