Sök
Stäng denna sökruta.

Desinformation från Flamman

 

Nu när vi ändå i ofattbart högt tonläge diskutera desinformation i en vecka, vad är då bättre än ett dagsfärskt praktiskt exempel på just det? 

I Sverige har vi ett oberoende presstödssystem, finansierat av staten men inte kontrollerat av politiken. Pengarna fördelas från statsbudgeten till Myndigheten för press, radio och TV. En del av den verksamheten är Presstödsnämnden, numera Mediestödsnämnden. 

Ledamöterna i den utses av regeringen men det är de som beslutar om vilka tidningar som varje år får presstöd. Politikerna får inte styra de besluten. 

Vänstern gjorde om presstödet, det var Alice Bah Kuhnke som kulturminister. De politiska inslagen togs bort, när varje parti nominerade en ledamot. 

Att ha folk med politisk bakgrund var smart, då säkerställer man att nämnden inte har slagsida mot något håll. Men varje god regering utser givetvis därför folk utan någon som helst partibok. 

I november 2023 utsåg sittande regering därför nuvarande nämnd där inga fd politiker finns, tvärtom. 

Ola Sigvardsson var tidigare Medieombudsman. Johan Truedson är VD för Tredje Statsmakten som bl a gör landets enda mediegranskande program Medierna i P1. 

Nämnden består av folk som antingen är från mediebranschen eller forskar om den på olika sätt. Ingen har någon öppen politisk ståndpunkt och så måste ändå vara tanken med det nya systemet. 

 

 

Men nu hävdar Flammans socialistiska chefredaktör att systemet är riggat, att det är regeringen som beslutat om vilka tidningar som ska få presstöd och det är därför just hans dåliga tidning tappat stödet.

 

 

 

Att läsa artikeln gör mig mörkrädd dessutom, för den är så full av vilseledande information, rena lögner och när media publicerar sådant är det rakt av desinformation. 

Flamman använder sina 3 miljoner de tidigare fått av våra pengar för att sprida lögner om hur det demokratiskt instiftade och oberoende presstödet fungerar och sprider bilden av en regering som styr media. Det är otroligt omdömeslöst. 

 

 

Allt han skriver är lögn. 

Det har varit en lång process att förändra mediestödet från Bah Kuhnkes tid och det är inte klart ännu men det börjar nu röra på sig. 

För årets beslut innebär att en rad tidningar helt tappar sitt presstöd, med rätta. Motiveringen är att de helt enkelt både är för små och för irrelevanta, de bidrar inte till mångfalden av medier som motiverar presstöd. 

Vi har alltid haft regler men de nya skiljer sig bland annat genom att man tidigare fick ett schablonbelopp beroende på prenumeranter etc men idag måste man bevisa att man har faktiska kostnader för att få stöd. Vilket ju är helt sjukt att man sluppit innan. Då kunde tidningar med uppblåsta siffror men få verkliga kostnader få stora belopp och sedan använda pengarna bäst de ville, som ETC gjorde. 

Jag måste igen poängtera att hela förändringen drivits på från branschen själva och sjösattes av vänstern, nuvarande regeringen har bara varit med på slutet. 

 

 

Det nya mediestödet ska också delas ut till tidningar som i högre grad måste vara nyhetstidningar, den kravet har skärpts av den förra regeringen och som nu Mediestödsnämnden således fattat beslut på. 

Det går att också att läsa på Mediestödsnämndens hemsida. Tidigare gavs presstöd till tidningar som själva definierade sig som nyhetsmedier, nu måste nämnden själva dessutom göra en egen bedömning om detta verkligen är en nyhetstidning eller något annat.

På så sätt har en rad redan opinionssajter kunnat passera som nyhetsmedier trots att hela deras affärsidé är åsikter, åsikter och fler åsikter. 

 

Men nu är det slutlekt i presstödssandlådan för en rad opinionssajter, mycket likt min egen sajt, som konkurrerat med oss privata med skattepengar jag och du tvingats betala blir nu snart av med allt. 

De måste i framtiden försörja sig precis som jag – på prenumeranter. Flamman skröt nyligen om att de skaffat sig 3 000 prenumeranter. Jag har nästan 1000 utan en enda krona i presstöd, och bara en enda person som arbetar i företaget. De är fem gånger fler och anlitar dessutom en rad olika frilansare. 

Det är ingen slump vilka som tappat stödet – samtliga är opinionssajter och inte nyhetssajter. 

 

  • Socialister: AiP (sossarnas medlemstidning), Flamman, Landets fria, Offensiv (Socialistiska partiets), Proletären (kommunisterna), Arbetaren (syndikalisterna), Dagens ETC, ETC, Landets Fria (socialistiska Ehrenberg), Dalademokraten (Göran Greider är pol red)
  • LRF: lantbrukarnas intresseorganisation, centerinfluerad
  • Höger: Bulletin
  • Högerextrem: Nya Tider, Insikt24 
  • Kristen: Dagen, Hemmets värn (KD), Sändaren
  • Mitten: Fokus, Kvartal, NU (liberalernas medlemstidning)
  • Klimataktivism: Tidningen Global, Syre

 

Varför jag även tagit med Dagen, Dagens Etc och Dalademokraten trots att de fått presstöd i år är den stora skillnaden från ifjol och varför de fått stora omställningsstöd. ETC har alltid lurat skattebetalarna och blåst upp siffror, skulle inte förvåna mig om de också blåst upp kostnader.

 

Glädjande nyheter tappar Johan Ehrenberg, för det är han som är ensam ägare då dela med sig eller ha löntagarägda bolag är inget för övertygade socialister, hela 20 miljoner kronor av våra pengar

Från och med nästa år, i år får han så kallat omställningsstöd för att kunna lägga ner verksamheterna som inte klarar sig utan presstöd. 

Vi slipper också pröjsa SvD och Schibstedt 33 miljoner kronor om året, ett bolag man kunde tycka ska överleva på antingen prenumeranter och annonser eller koncernen Schibstedts intäkter, eller en kombination. 

Över lag försvinner flera av jättebolagens intäkter genom att en del lokaltidningar som ingår i Bonnier, Stampen och Schibsted får mycket mindre stöd. 

Räknar man ihop det får socialisterna, både de röda och gröna, 45 miljoner kronor mindre nästa år till sina skräp-tidningar och hänvisas till det de avskyr allra mest – marknaden. 

6,2 miljoner kronor försvinner också från nazisterna, vilket givetvis är kanon. De kan också betala sin egen opinionsbildning själva utan skattemedel. 

Anledningen till att så många färre socialistiska tidningar får presstöd är helt enkelt att det funnits ofattbart många och därmed bidrar heller inte tidningarna till någon mångfald. 

Det finns inte, trots att Flammans demokratihatande chefredaktör påstår det, få renodlade högertidningar. Bulletin var väl en sådan men de tappar också stödet. Att ledarsidor är höger betyder att bara den enda sidan är höger, resten av tidningen är som vanligt vänster inklusive kultur som ju förvandlats till en ren opinionsbildningsdel. 

Så alla högertidningar har en vänsterledarsida på kultursidorna. 

Flamman visar med önskvärd tydlighet varför de aldrig skulle fått något presstöd från början, de förstår inte demokrati och de accepterar inte spelreglerna, inte ens de som givits på pressidan.

Att aktivt och medvetet sprida desinformation om hur vår demokrati fungerar och försöka sätta bilden av att regeringen, för att den här höger, skulle ha styrt enskilda beslut om presstöd är en farlig väg att gå. Hans läsare är dessutom vänsterextrema som har lätt till våld. 

Flammans artikel kan mycket väl uppmana läsarna till våld indirekt med tanke på vad han påstår och vilket språkbruk han använder, som ”bensin” och ”motattack”. 

 

Det är inte ofta man skicka en tacksam tanke till en vänsterregering men det var bra att de gjorde om presstödet. 

Sverige behöver en bredd av tidningar men det innebär inte att Sverige behöver en bredd av skattefinansierade tidningar, att alla tidningar som finns ska ha bidrag. Bredden uppstår även av ideella krafter, och av privata. 

Staten via Mediestödsnämnden har nu sett till att nyhetstidningar är de som får stöd, de som faktiskt förmedlar nyheter och inte låtsas göra det när allt de skriver är åsikter. För det är inte medier. Det är opinion och det är något som folk får betala själva. 

Avslutningsvis – tack till alla er som stödjer mig!

Ni visar att bredden av mångfald i en bredare definition av media lätt finns, genom att människor frivilligt betalar för det de vill läsa.

Är du inte prenumerant, stöd den fria åsiktsbildningen till höger och säkerställ att min sida även i fortsättningen kan publicera granskningar, krönikor och åsikter till höger. 

 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!