Sök
Stäng denna sökruta.

Klimatlotteri är sosse-projekt

 

I veckan skrev media Klimatrådet och hur de tycker man ska lösa klimatkrisen. 60 svenskar har valts ut för att representera ”hela Sverige” och presenterade sina idéer i veckan. 

DN dristade sig till att kalla dem ”mini-Sverige”, sött om det inte vore helt fel såklart. Och givetvis kan inte 60 vanliga människor lösa klimatkrisen, det vore absurt. De lottades fram för att representera alla, vilket de såklart inte gjorde men det ska jag reda ut i ett annat inlägg. 

 

 

Vad tyckte då ”mini-Sverige”?

Som inte bestod av en enda person som inte tror på ordet kris utan att klimatförändringarna måste handla om anpassning. Trots att halva svenska befolkningen ungefär tycker så. De förslag som inte nådde media är givetvis de bästa, tycker jag. 

Som förslaget att staten ska betala och fixa ett nationellt system för samåkning. 

 

 

Sedan dök Miljöpartiets hela politik för bilar och städer upp, otippat nog. Notera att rådet också tycker att vi ska införa reduktionsplikt för alla lastbilar, även de utländska. 

 

Klimatrådet tycker också att staten ska upphandla all kollektivtrafik i hela landet. 

 

 

Hur detta ska betalas finns såklart med. Ett av förslagen är att de som har två bilar ska betala mer skatt på bil nummer två. Detta ska bekosta att staten upphandlar all kollektivtrafik och skapar en bilpoolsstruktur som är nationell.

 

 

 

Fler cyklar och cykelställ, såklart. Vad vore ett klimatförslag utan det? Intressant nog tycker rådet att det måste finnas hyrcyklar både i naturen och vid ICA Maxi, och märkligt nog har cykeln i deras text blivit synonymt med el-cykel. Vad är det för fel på vanliga cyklar? De är ju mest miljövänliga av alla. 

 

Sedan dyker Vänsterpartiets partiprogram upp med att ”ta tillbaka kontrollen över järnvägen” och införa progressiva höga flygskatter. Vanliga människor ska låta bli att drömma om utlandsresor, det är för de rika. Som det var förr i tiden. 

 

 

Ett av de mest kreativa förslagen om än lika galet som övriga är det om ett bilfritt år och du får en cykel på köpet. 

 

 

Ett annat kreativt nytt förslag är böter om man inte sopsorterar. Lite märkligt ändå att inte Miljöpartiet föreslagit detta, och samtidigt införa en Sop-polis. 

 

Efter att ha läst listan är det märkbart att gruppen bara fokuserat på en pytteliten del, eftersom beställarna valt ut ämnena. Så styr man nämligen resultatet. Och man kan inte slänga komplicerade saker som hela landets energiförsörjning i knät på vanliga medborgare, då hoppar de av. Alltså fick de dutta med saker som cyklar, bilar och laddstolpar. 

Hur man ska lösa det stora frågorna fick de dock diskutera och då tyckte de flesta att partier ”borde engagera sig i klimatet mer”. Har de valt 60 personer alltså som inte vet hur politik fungerar eller hur vår demokrati är uppbyggd? Fascinerande. 

 

 

Sedan kommer det ännu mer väntade, efter att ett klimatråd bestående av ”folket” fått tycka till: regeringen borde i själva verket låta sådana som de bestämma.

 

 

”Regeringen bör vara beroende av att anpassa sig efter den bedömning som det klimatpolitiska rådet ger årligen”

En grupp icke folkvalda som förra regeringen utsåg i ett råd de skapade ska alltså ha något slags veto efter svensk politik. Vet ni vad det är? Motsatsen till demokrati. Men så är ju inte demokrati så viktigt egentligen, i den gruppen. 

Det är en gammal miljöaktivist-idé att politiker inte ska besluta själva utan att medborgarna, och experter, ska ha mer inflytande. Gissningsvis för att miljövänner normalt sett inte tycker demokrati är så viktigt, inte när det gäller miljö och klimat. Tvärtom faktiskt. 

Det finns åtskilliga bevis på att klimatrörelsen egentligen bara tycker demokratin är i vägen. De extrema klimataktivisterna får inte gehör hos partier som ändå måste få igenom sin politik och bli valda i val, och många gröna partier är inte ens så framgångsrika på det. 

Hur gör man då om man vill runda demokratin men inte vill framstå som Stalin?

Man föreslår paneler med experter och olika medborgarråd. 

Så Klimatrådet avslutar sina slutsatser med just detta. Vi ska helst ha en självständig expertgrupp, typ Riksbanken, som också pratar med medborgarna och införandet av deras förslag ska regeringen göra. Varför vi ska ha val efter det här är oklart. Eller ska vi undanta bara klimatpolitiken? 

 

 

Eftersom inget fungerar utan propaganda ska medborgarna också tvingas till obligatorisk uppfostran i klimatkunskap så att alla har rätt åsikter, och samma åsikter. Detta ska stat och kommun ansvara för. Och lansting (?), som idag heter regioner. 

 

 

Faktum är att indoktrineringen ska börja redan i förskolan. Fast det står redan i läroplanen för alla stadier inklusive förskolan att klimatet ska med, det såg Fridolin till. Men den socialistiska idén om att det börjar med barnen blir såklart aldrig gammal. 

 

 

Det var lätt att räkna ut att det var här de skulle hamna givetvis uppdraget och ännu lättare om man, som jag alltid har för vana att göra – kollade upp ursprunget. 

För det finns en anledning till att Klimatrådet, när de föreslår tvingande utbildning föreslår att fackförbund ska anlitas. 

Av samma skäl som gruppen bakom kallar det Fairtrans, rättvist. 

Det är LO som ihop med miljardären Kristina Persson med andra socialdemokratiska institutioner som Hyresgästföreningen slagit sina röda påsar ihop med olika miljöföreningar och aktivistforskare. 

Mer om det i nästa inlägg. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!