Sök
Stäng denna sökruta.

Målet – SD ska betraktas som illegitimt

 

Media och vänstern i en slags ohelig allians har allt sedan Sverigedemokraternas, för dem, chockartade intåg i Sveriges Riksdag 2010 när de slog även sina egna högt ställda mål och kom in med häpnadsväckande 5,7 %, försökt få bort dem med olika metoder. 

Istället för att vinna deras väljare har de från start istället fokuserat på att gång på gång försöka bevisa att hela partiet är illegitimt. 

Trots allt prat om demokrati sedan dess är det sättet att bemöta en politisk motståndare som alltid hållit sig till de demokratiska spelreglerna och därför ställt upp i val efter val sedan 90-talet tills de kom in, något som framför allt partier och personer som inte tycker demokratin är viktigast gör. 

Sverigdemokraterna har sedan de kom in i olika offentliga sammanhang aldrig brutit mot de demokratiska reglerna som existerar där.

Ändå försöker media gång på gång belägga dem med andra bevis på att de skulle agera enligt spelreglerna. Ironiskt nog skulle media hitta överväldigande bevis på att Socialdemokraterna gång på gång fuskar, rundar reglerna och skaffar sig själva fördelar om de någon gång la ner ens en bråkdel av granskningstiden på dem. 

I snart 1,5 decennium har media nästan varje år, och framför allt valår, stött samma sten i hopp om att denna gång hitta något som stödjer deras tes – att SD inte har rätt att verka i vår demokrati. 

Det har varit trollfabriker tidigare, fusk med bidrag, kopplingar till Ryssland och andra soppor de kokat utan större framgång. För att inte tala om alla listor på folk som en gång för 10 år sedan var på en fest med ett MC-gäng eller som dömts för något. 

Det senaste försöket med de påstådda trollkontona, som Kalla Fakta efter 9 månader inte lyckades hitta mer än 23 kopplade konton där majoriteten ändå tydligt visade vilket parti som låg närmast (vissa hette till och med något med SD), har genererat en rad olika överord och spelade överreaktioner från såväl folk i media som andra partier. 

Inte heller denna gång kunde någon bevisa att SD är ett illegitimt parti som använder otillåtna metoder och på olika sätt fuskat sig in i demokratins hjärta. 

Det näst största partiet sedan valet 2022. Att SD blivit så stort och framgångsrikt kan varken vänstern eller media acceptera handlar om en kombination att de, inom givna demokratiska spelregler, lockat flest väljare med sin politik. Och att de, bland annat för att de under valet 2010 och 2014 var utestängda från media med olika annonseringsförbud och annat, tvingades bli grymma på sociala medier i en tid då de flesta partier var sorgligt dåliga online. 

Det var först inför valet 2018 som resterande partier kom ikapp något så när,  när även deras kommunikationsavdelningar efter valet 2014 började förstå att man måste satsa hårt hela tiden på sociala medier för att bygga upp sin plattform. Inte bara valår.

Faktum är att Moderaterna var de enda som lyckades okej, och Miljöpartiet möjligtvis. Det är lätt att glömma med Moderaternas framgång online leddes av Hanif Bali och därför var han måltavlan då. Media försökte gång på gång utmåla just honom som något slags lögn och fusk, ja till och med odemokratisk när DN med illa spelad ilska försökte få just ett meme att framstå som hot mot dem. 

Det är en metod vänstern gång på gång använder – istället för att vinna ärligt är det motståndaren som ska skjutas ner på vilka grunder som helst nästan. Utanför valen. 

Trots att sossarna alltid varit värst. De har, sin vana trogen, fortsatt verka i gränslandet av regler och etik och val efter val gömt sig bakom bulvan-konton och annat som i princip mest gått ut på ”dirty campaigning” av olika slag. Konton som visserligen inte är anonyma men som styrs av partiet bakom andra namn. Och som allra mest köper annonser för att utmåla motståndarna som oärliga och rakt av vidriga personer med dålig moral. 

I valet 2014 hade de rena troll anställda och Alliansfritt Sverige var störst på Twitter, ett konto som ägdes av en privatperson men som sossarna inte heller var öppna med finansierades av dem hela valåret när denna person anställdes på partiet. 

Om man inte kan slå dem ärligt är alla sätt tillåtna, verkar melodin vara när det gäller just SD och vi har tyvärr förmodligen inte sett det sista försöket. 

Jag kan på ett sätt förstå det, för vägrar man acceptera att en femtedel av landets väljare i ett demokratiskt val faktiskt valde att rösta på dem och att skälet inte kan vara att de valde av fri vilja måste slutsatsen vara att de lurats och manipulerats. 

Ungefär som Demokraterna resonerande, och resten av världens vänster, när Donald Trump vann presidentvalet. Det måste beror på fusk och lögn, inte på att han faktiskt vann. 

Tröttsamt är vad detta är. Och styrs av människor som kan vara de sämsta förlorarna i världshistorien. Att gång på gång fokusera på att försöka belägga sin politiska motståndare inte med dåliga argument och dålig politik utan saker som, om de inte är olagliga så åtminstone ohederliga och omoraliska. 

Jag tycker inte SD har den bästa politiken men det gör 20 % av väljarna och dessa väljare har de inte vunnit för att de fuskat utan för att demokratin fungerar och de hållit sig till spelreglerna. 

Mellan 2014 och 2020 pratade media och vänstern konstant om ”hatsvansar” och jag och alla i högern med stora konton var extra utsatta för beskyllningar om att varje grej vi skrev som folk gillade och som därför fick stor spridning var att ”bussa hatsvansen” på folk. Det har faktiskt alldeles nyss nästan slutat, typ för ett par år sedan. 

Otroligt oförskämt påstående för övrigt, som om det vi skrev inte spreds för att det var bra och uppskattat utan för att vi hade någon slags magisk kontroll över alla människor på Twitter som är våra följare. När skälet varför mina inlägg fick sådan kraft online var att de var bra och attraherade många att dela och gilla. 

Ironiskt nog var en av måltavlorna då Alice Teodorescu, som liksom jag själv gång på gång och år efter år tvingades vägra acceptera beskrivningen att vi skulle ha något ansvar över vad andra människor gör eller skriver på Twitter, i någon slags ”svans”. Som om vi hade någon trollformel som magiskt kunde styra denna stora svärm av människor. 

Samma person påstår nu att det hon kallar hat och hot i hennes flöde (jag har inte kollat hennes flöde och kan inte bedöma om jag håller med men orden beskriver något som är subjektivt och olika människor har olika definitioner) som spreds online efter att hon valde att helt opåkallat vara otrevlig mot SD i en intervju i själva verket var en ”koordinerad attack”. Som partiet skulle ligga bakom. 

Vän av ordning kan påminna KD-kandidaten om att genom att attackera SD i DN så begick hon samma brott mot Tidö-avtalet som SD gjorde när de postade rätt tråkiga memes om L och KD. Den om en ömsesidig respekt. Och hade hon varit mer slipad som politiker, för det var hennes totala brist på erfarenhet som just politiker som orsakade detta, hade hon uttryckt sig på ett sätt som sa samma sak utan att förolämpa SD. 

I själva verket var det samma slags ”svans” som surnade och gav sig på Teodorescu, och det var självklart inte koordinerat från partiet. 

Folk är sjukt otrevliga på Twitter, jag blockar folk varje dag som kallar mig ofattbart elaka saker. Nu kommer de oftast från den röda Palestina-trollarmén som härjar där, andra år har de kommit bara från vänstern och alla anonyma ägg-konton som de förfogar över. 

Det är givetvis tråkigt att få ett Twitter-drev efter sig för något man sagt eller skrivit och hamna mitt i en sådan skitstorm är den dagen läge att inte vara på Twitter ens. Men det är ändå inte skäl att beskylla ett parti för att koordinerat en attack. 

Jag har för länge sedan accepterat att en kostnad för att kommunicera på just Twitter är den hord av inte sällan anonyma människor som väller fram då och då och är sjukt elaka. Man måste blocka och låta bli att hetsa upp sig. 

När ska media och alla andra partiet bara acceptera att det finns inget illegitimt med SD och deras framgångar?

De har vunnit sin makt rättvist och under lång tid. Granskningar av makten ska alltid göras men det är tröttsamt genomskinligt att SD är det enda parti som granskas. 

Först när media framför allt riktar strålkastarna på det partiet som alltid haft mest makt blir deras val av ämne trovärdigt. Tills dess kan inte jag göra annat än att se på alla dessa program och ”avslöjanden” som ännu fler försök att vinna det demokratiska spelet med hjälp andra metoder. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!