Sök
Stäng denna sökruta.

Enpartistaten i Kalix

 

Kalix kommun är en av många kommuner där Socialdemokraterna styrt länge. Faktum är att ju längre norr ut du kommer och ju högre upp i åldrarna, desto fler väljare till Socialdemokraterna, som inte riktigt lyckats bli takt med tiden. 

Så här ser det ut i kommunvalet i Kalix – sossarna styrde helt ensamma 1970 till 1994, och med undantag av några år i början av 2000-talet då Vänsterpartiet och MP valde att samarbeta högerut så har de fortsatt styra Kalix, om än oftast i samarbete med andra. 

Lite av en enpartistat som på många ställen i Norrbotten, tyvärr. 

 

 

Sossar will be sossar och att blanda ihop egen verksamhet med offentligt är något de har alldeles för stor vana att göra. På nationell nivå anställer de extra folk på regeringskansliet valår, använder statsplanet, åker till partidistrikt och låter staten betala för att de ”besöker en verksamhet”, ger myndigheter i uppdrag att opinionsbilda, skjuter på rapporter som inte gynnar dem etc. I kommuner är det i mindre skala men exakt samma ändå. 

Så inför 1 maj i Kalix har de den här annonsen i Kalix-bladet och i sina egna kanaler: 

 

 

Titta lite närmare och du ser programpunkten klockan 12 – Avmarsch ledd av Kulturskolan.

Är då detta partiets egen kulturskola? Men såklart inte.

Kulturskolan i Kalix är en offentligt finansierad kommunägd verksamhet som har som det låter på namnet, kulturverksamhet för barn och ungdomar. Men sossarna tycker att det är deras verksamhet, varför de alltså använder den kommunala verksamheten i sitt eget partis firande av den socialistiska helgdagen första maj. 

Varför tycker Kalix-borna att detta är okej?

Deras verksamhet, som de betalar via skatten, används helt skamlöst av Socialdemokraterna som om det vore partiets egen skola. Frågan man vill ställa sig är om barnen verkligen undervisas i musik, drama och annat inom kultur utan politisk socialistisk indoktrinering?

Och vilka deltar i tåget? Tvingar de barn och unga som går på Kulturskolan att medverka i den socialistiska marschen under röda flaggor. En kommunistisk högtid.

Det enda rimliga är att Kalix kommuns verksamheter hålls neutrala den 1 maj och att Kulturskolan i Kalix drar in sitt medverkande. På momangen. 

Vad Socialdemokraterna gör 1 maj är deras ensak men de ska låta bli att använda offentliga resurser för parti-arrangemang. Det gör man bara i en….enpartistat. Där makten och det offentliga och partiet blivit samma sak.  

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!