Sök
Stäng denna sökruta.

Offentlighetsprincip i skolor?

 

Att man skulle behöva försvara friskolor från en högerregering där skolministern är en folkpartist hade jag trott skulle vara lika sannolikt som att Mona Sahlin blir statsminister. Ändå måste jag göra det nu. 

Man får ändå ge vänstern i att de orkat nöta de här lögnerna och myterna i 10 år minst, och etablerat det helt kocko namnet ”marknadsskolan”. Borgerligheten har varit totalt usla på att försvara systemet. Nu sitter man tydligen i ett läge när höger-regeringen med stöd av SD, i något märkligt försök att avväpna vänstern, ska låtsas vara lika kritiska. 

I en udda debattartikeln i SVenska Dagbladet låter Lotta Edholm, Johan Pehrsson och Fredrik Malm som….sossar. 

 

 

Problemet i svensk skola har aldrig, aldrig, stavats friskola. Tvärtom är det lösningen. Jag blir galen på den här debatten. 

Andelen barn i skolan med utländsk bakgrund ökar för varje år forfarande eftersom folk föder barn i Sverige och vi fortsatt ha hög invandring, inte minst från anhöriga. Trots detta låtsas nu regeringen som om detta inte spelat någon roll för svensk skola.

Obefintlig integration, att hela det offentliga Sverige tillåtit parallella samhällen växa upp i olika skit-förorter där skolorna blivit ställen ingen vill jobba på och där kriminella tagit makten, och nu ska detta inte vara orsaken till kassa resultat i undersökningar?

Jag kan med säkerhet uttala mig om hur det är i innerstadens kommunala skolor eftersom jag har barn där. Betydligt mer ordning och reda än när jag var barn, kan jag låta meddela. Med mycket tätare kontakt mellan föräldrar och skolan och stränga regler på mobiler, ordning etc. Minsta lilla pyttebråk mellan barnen och de mailar eller ringer. 

Det där stöket som brett ut sig i Sverige har en enda gemensam nämnare – invandring. 

Barn som växer upp i förorterna tvingas stå ut med helt annat än mina barn får som skola. Helt enkelt för att även vänstern ägnat mer än ett decennium åt att låtsas att förbjuder vi bara valfriheten så kommer en trollkarl och trollar bort alla sådana problem. 

Men läs det första stycket igen som skolministern skrev i sin artikel. Om att friskolereformen nu helt plötsligt är skälet till varför svenska elever presterar sämre. 

Alla ha minnesförlust här – svensk skola var på dekis innan friskolereformen. Och den var djupt orättvis. Jag vet, för jag gick i den skolan. Vi fick inte välja ett skit, vi fick inte ens byta skola ens om man var mobbad. Det krävdes enorm ansträngning om du skulle få byta från den skola kommunala tjänstemän bestämt att just du skulle gå i. 

Förutom att låtsas att problemet är svenska barn i friskolor så är 2024 års smak i debatten offentlighetsprincipen. 

Bara för att betona – jag älskar offentlighetsprincipen. Utan den hade jag nog aldrig lyckats som debattör. Men att friskolor inte omfattas av den är samma skäl som att Systembolaget inte gör det – konkurrens. 

Fast Systembolaget har i och för sig ingen konkurrens. När statliga bolag verkar på en marknad så behöver de aldrig redovisa offentligt för att ”de lider skada”. Hur Systemet lider skada för att jag kan granska deras PR-kostnader har ingen orkat förklara, de har ju monopol så inga konkurrenter. 

Jag ändrar gärna offentlighetsprincipen där om friskolor ska vara öppna. 

Då måste staten också tillåta att samtliga statliga bolag, framför allt de som driver monopol, ska redovisa öppet. 

Alla fattar att SAS inte kan vara skyldiga att visa allt inre ekonomiskt liv men varför ska inte Akademiska Hus göra det, som ju har monopol på att äga universitet? Eller Systembolaget. 

En annan sak vad gäller offentlighetsprincipen är att den inte existerar vad gäller skolor. ”Vi Lärare” gjorde 2022 en undersökning och de fick inte ut det de ville hos 6 av 10 kommunala skolor. 

 

 

Det vet jag sedan innan – kommuner vägrar kategoriskt att delge någon som helst information på skolnivå utan gömmer sig bakom stora kommunala skolbudgetar, stadelsnämnder etc. 

Jag har försökt få ut saker i Stockholm utan någon som helst framgång. Kommunala skolor lyder helt enkelt inte heller av offentlighetsprincipen vad gäller skolor eftersom de kan hävda att redovisning sker på totalnivå. 

Lärartidningen försökte få ut något så enkelt som ett anställningsavtal, jag har försökt få ut ekonomin för specifika skolor i staden. De svarar inte ens på frågan. 

 

 

Jag vet inte riktigt vad Folkpartiet håller på med men liberalt är det inte. Kanske är allt en slags ordteater där de först ska låtsas ta vänsterns retorik bara för att sedan återkomma med rimliga lagförslag, eller så har Folkpartiet blivit sossar igen. 

Men visst, testa ni att införa offentlighetsprincipen för alla skolor, inklusive kommunala. På skolenhetsnivå. Och ändra då samtidigt regeln att verksamheter som är konkurrensutsätta slipper (Systembolaget anyone?) så att jag kan få ut alla statliga verksamhets ekonomi. Det vore ju toppen. 

När den här rökridån lagt sig, kan vi då prata om det verkliga problemet?

Som landets alla skitskolor som är kommunala och som ligger i de gettoliknande förorterna alla politiker stoppat huvud i sanden för. Där inga rimliga lärare vill arbeta. 

Tack vare skolvalet kan de duktiga eleverna från dessa områden slippa gå i dessa skolor och få en chans. En chans som vänstern inte kan vänta på att rycka undan. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!