Sök
Stäng denna sökruta.

Flipp eller flopp för Folklistan?

 

EU-valet är det val som intresserar människor allra minst. Sverige har ett mycket högt valdeltagande i nationella val, som riksdagsvalet och kommunalvalet på runt 80-85 % men i senaste EU-valet röstade bara 55 %. 

Jag har som många i högern sett Sara Skyttedal som en modig politisk talang, som spelat högt men också dragit hem många vinster. Tills det inte gick längre.

Jag vet inte varför många inklusive före detta politiker tror att just partier inte fungerar som andra arbetsgivare, sin konstruktion till trots, men de enda jobben man kan ha där man inte behöver inordna sig i något alls är……mitt, och sådana liknande arbeten. Jag har inga kollegor eller chefer och varje arbetsdag är ett blankt papper, bokstavligen eftersom jag lever på att skriva. 

I alla andra jobb och uppdrag måste man inordna sig i en struktur för att lyckas. 

Det må vara så att partikostymen har blivit alldeles för trång för Skyttedal och hennes allt större politiska persona men Bryssel är knappast Villa Villekulla. Vilket Skyttedal mer än många andra vet eftersom hon arbetat där snart fem år. 

Folklistan är ett listigt namn på ett sätt, eftersom detta projekt nog kan kategoriseras så nära ren populism som något hittills kunnat i svensk politik. 

 

Populism, från latinets ”populus”, som betyder folk. Ett populistiskt parti säger sig representera folket, mot eliten. Begreppet missanvänds dock rätt mycket i politisk debatt, som ett slagträ mot framför allt högerpartier av varierande kaliber, där vettiga högerpartier klumpas ihop med rasbiologiska knäppskallar.

Men att som Folklistan helt avskaffa partiet som struktur för att själva partistrukturen innebär elitism är att dra populismen till sin ädlaste form. 

Att Jan Emanuel ihop med andra icke-parlamentariker skulle dra igång något liknande känns inte oväntat, mer som en rimlig konsekvens av det högljudda gnäll på Twitter från en massa människor som tycker att alla partier är usla och att de skulle kunna göra ett mycket bättre jobb själva. Men Skyttedals medverkan känns tydligt komma från ett annat håll, och även om avsikten är att fortsätta slåss, visa sig stark, blir den olyckliga konsekvensen den motsatta. 

Hon vill klamra sig fast i Bryssel på alla sätt hon kan. Rädda vad som räddas kan av en politisk karriär hon sett rinna genom händerna som sand de senaste månaderna bara, i kalabaliken i KD som vi bevittnat på första parkett. 

Åsikterna listan säljer är tyvärr inte heller nya, inte 2024. Skyttedal själv byggde hela KD:s kampanj 2019 på exakt samma sak – Make EU lagom again. Skepsis mot Bryssel är inget nytt och det som tidigare var fårsåinnsvästar och näveskor i Miljöpartiet och röda flaggor med Che Guevara i Vänsterpartiet som stod för EU-nej:en i EU har blivit mainstream i hela högern – säg ett högerparti som inte idag har företrädare som är öppet skeptiska till saker som EU pysslar med. Framför allt handlar det om just den ökande makten. 

Så kommer satsningen Folklistan lyckas?

Även om min egen bevekelsegrund att ge mig in i partipolitiken under en kort sinnesförvirring var att politiken mår bra av nya slags politiker blev jag ofrivilligt varse hur vidrig branschen är. Och jag är mycket tacksam över att jag kom undan, min plats är här hos er. Så kan jag påverka på riktigt. 

Lista eller inte, politik är en smutsig bransch och Bryssel är verkligen inget undantag. De satsar helt klart stort och på minst två mandat. Som de tänkt att ta från potten av de svenska övriga rösterna givetvis. 

Skulle alla som får rösta handlar det om 7,5 miljoner röster. Men bara 4,1 miljoner röstade i förra valet. 

 

 

Utefter förra EU-valets resultat kan man dra vissa slutsatser om var soffliggarna finns. Moderaterna fick 3 %-enheter lägre resultat än i valet 2022 och även Socialdemokraterna har lägre siffror, 7 %-enheter. SD ligger också bak jämfört med riksdagen.  Men samtidigt har Centerpartiet, KD och Miljöpartiet orimligt höga siffror. 

 

 

Varifrån ska Folklistan ta sina väljare?

M, SD och S har problem att mobilisera hela sin väljarkår så gissningsvis är det dessa soffliggare man tänkt sikta in sig på. Men det är ju lättare sagt än gjort, som allt i politiken. Det finns oändligt många experter på politik, de finns inte minst minst på Twitter. 

Det är dock samma sak som under pandemin, där var och varannan människa i flödena plötsligt var experter på virus, folkhälsa och rent allmänt på medicin. Det är helt enkelt oerhört lätt att vara expert från läktaren, när det gäller det mesta. 

Valdeltagandet ökade faktiskt något 2019, valet innan var 2014 och då var valdeltagandet 51 %. Så en del soffliggare har redan tagit sig i kragen. Ännu färre att hämta för Skyttedal och Emanuelsson alltså än om de ställt upp 2014. 

Dessutom underskattar alla nya partier hur mycket det krävs för en person att byta parti. Man kan tycka individer är hur bra som helst, på valdagen väljer man det man brukar. Det är den heliga graalen i politiken, att ta något annat partis väljare. Och allra helst över blockgränsen. Moderaterna lyckades med det tricket 2006 och 2010, då de tog missnöjda LO-väljare. Centerpartiet lyckades ta missnöjda moderater OCH missnöjda sossar och miljöpartister, ett tag. Tills det inte gick längre, precis om för Moderaterna. 

De enda som lyckats behålla andra partiets väljare är Sverigedemokraterna, och det politiska projektet tog 20 år innan de ens klarade spärren i ett val. 

För att få ett enda mandat i EU krävs ofattbart många röster, för även här finns en spärr. Den är samma som för riksdagsvalet så beroende på hur många som röstar i valet varierar antalet röster, men runt 200 000 personer måste rösta på Folklistan för att de ska få ett enda mandat. Allt under 4 % och de kommer inte in. 

Jag tycker att det är kul att folk är entreprenöriella i politiken, det är det jag själv byggt hela min karriär på. Att försöka göra något nytt. Men Folklistan kommer inte få några mandat i Bryssel. 

De har visserligen en budget för PR eftersom Jan Emanuel är rik som ett troll och säkerligen tänkt satsa privata pengar på det. Men trots detta måste varje röst läggas upp till 200 000 på valdagen för att detta ska gå vidare från fantasi till verklighet. 

Jag gissar att de får under 1 % i valresultat. Men de har säkert roligt hela vägen till valdagen i alla fall. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!