Sök
Stäng denna sökruta.

Varför inte varna för vänstern?

 

Varning för högern. Och högervågen. Med detta har etablerad media som vanligt i någon slags maskopi med vänstern normaliserat en ordning där allt som inte är vänster är farligt. Att det är rimligt att i demokratiska val varna för ena sidan av den ideologiska kartan men inte den andra. 

Har ni någonsin sett en varning för extremvänstern eller miljörörelsen? När De Gröna, tyska Miljöpartiet, vann stort både i förra EP-valet och i tyska valet var det ingen som inför de valen varnade för att miljörörelsen nu skulle ta mer makt med sina stolliga världsfrånvända idéer. 

Sök efter ”varning höger” och du hittar det här just nu, inför Europaparlamentsvalet. 

 

 

Dessutom klumpas all form av nationalism ihop med högern, som om ryssvänliga nationalisterna Le Pen styr över eller andra sådana partier har något gemensamt med traditionella kristdemokrater och konservativa. Signalen är som alltid – allt till höger om Socialdemokraterna är nazism och måste bekämpas. 

På vilken demokratisk grund står man då undrar jag. När hela förutsättningen för demokratiska val och demokratiska samtal är att det finns ETT höger och ETT vänster som träter om vems ideologi som ska råda. Alternativet har vi redan så många gånger testat – när staten plötsligt styrs av enbart socialister. Sovjet, DDR, Albanien, Nordkorea, Kina, Kuba, Jugoslavien, Venezuela och en rad afrikanska stater för att nämna de mest kända exemplen. 

Före detta statsminister Löfven, den sämsta statsminister det här landet någonsin haft, är nu tydligen chef över Europas sossar och han ”varnar” nu för att högern i EP förhandlar med partier som Sverigedemokraterna. Givetvis vore det ju tråkigt, för att S tappar ännu mer makt, men någon varning är verkligen inte på plats. 

Läs hans budskap – att man inte kan vara för EU om man samarbetar med partier som är emot EU. 

 

 

Konstigt ändå att han bildade regeringen med partiet som nyligen var emot just EU, och förhandlat i decennier nationellt med Vänsterpartiet Kommunisterna, som alltid hatat EU och som fortfarande vill gå ur. S & P är sossarnas grupp i EP, KD och M är med i EPP och Centern och Folkpartiet är med i Renew. 

ECR heter den partigrupp som Sverigedemokraterna bytte till för ett antal år sedan. European conservatists and reformists. Den väntas växa i kommande EU-valet men medlemmarna i den gruppen är inte Europas värstingar. 

Där hittar du Sannfinländarna som suttit i regeringen i Finland och slovakiska liberalkonservativa ODS. Men givetvis är det en mardröm för sossarnas just nu när det som inte fick hända hände – högern började samarbeta med SD och nästa gång väntar regering för SD om högern vinner igen. 

Att sossar tycker så här är inte konstigt, däremot att det utan problem har blivit en sanning i media att hela tiden ”varna” för högern, och klumpa ihop högern med alla slags nationalister oavsett ideologisk hemvist. ID heter den lilla gruppen till antalet länder som samlar de rena nationalisterna och det är bara folk från Tyskland, Italien och Frankrike där. 

Nazisterna var till skillnad från vad epitetet högerextrem antyder inte höger, de var socialister i grunden och trodde på en slags socialism där staten styrde allt. I kombination med nationalism och antisemitism. 

Media ska rapportera objektivt. Att varna för att människor i EU inte röstar på socialister, oavsett röda eller gröna, är långt ifrån det. Och frånvaron av andra åsikter är motsatsen till demokrati. Det är i demokratiska samtal vi som har olika uppfattningar möts. Även fula åsikter som kommunism och supernationalistiska partier. 

Europas folk vet mycket väl hur det är om vänsterextrema, eller högerextrema, får makt. Media ska inte gå vänsterns ärenden och dumförklara dem. För att inte vilja ha miljöpartister eller sossar ska knappast ses som något annat än att de istället vill ha något rimligare.

Som mindre EU till exempel. Ett EU som fokuserar på frågor som kan lösas på europeisk nivå och låter bli att försöka få mer och mer makt, och makt över frågor som vi väljare ska få bestämma själva i nationella val. 

De finns få verkligt högerextrema såväl partier som väljare. Personligen ser jag helst att EPP växer men det finns ett eget värde att parlamentet är icke-socialistiskt. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!