Sök
Stäng denna sökruta.

Vårdkri(S)en är en sosse-bluff

 

Visst har ni hört det upprepas gång på gång ett halvår, att vi skulle ha en vårdkris i landet? Skälet är att Moderaterna hatar sjuka, ska väljarna förstå. Eftersom det ju skulle vara Ulf Kristerssons fel dessutom. 

Men allt är en sosse-kampanj. Det finns ingen vårdkris och när man granskar vilka regioner som klagat mest hittar man den röda tråden. 

Grunden i sosse-kampanjen kommer från SKR:s undersökning om ekonomin i vården, vilket de regelbundet gör. Eftersom räntorna gått upp och ekonomin ner så går alla verksamheter sämre, alltså ökar även regionernas underskott. Tillfälligt. 

 

 

Som ni kan läsa står personal och inte vårdpersonal. Regioner har många tusentals anställda och en andel av dem är inte läkare ,sjuksköterskor eller undersköterskor. Utan antingen infrastruktur, som tekniker, vaktmästare etc eller administration. 

Vilka regioner nämns då särskilt och vilka styr dem?

Region Sörmland bytte majoritet 2022, och det är de före detta ansvariga, som ju kört regionen till underskott, som märkligt nog är de som i media skriker om vårdkris. 

 

 

 

Region Sörmland styrde sossarna, till valet 2022. Och vad lämnade sossarna efter sig? En ordentligt röra, som vanligt. De gick back redan innan 2022, och främst på grund av att en massa personer anställts. De flesta var inte vårdpersonal i vårdens kärna. 

 

 

När sossarna styrde Region Sörmland skenade anställningarna iväg från 7247 valet 2018 till 1200 fler 2021. Som ni också kan se kom den stora ökningen innan pandemin på 800 personer på ett enda år. 

 

 

Region Värmland styrs av Socialdemokraterna, givetvis. 

 

 

Region Stockholm där Karolinska ligger styrs sedan 2022 av samma parti. Socialdemokraterna. Även Region Örebro styrs av…..sossarna. 

 

 

Region Västmanland meddelade i höstas att man ger en bonus på 150 000 kronor till de som tipsar om folk som anställs. Raka motsatsen mot att säga upp vårdpersonal alltså. 

 

 

Region Västerbotten styrs av, ja ni kan ju gissa. Socialdemokraterna förstås. 

 

 

Faktum är också att majoriteten av regionerna på listan också gjorde underskott 2021. Stockholm, Östergötland, Västmanland, Örebro. 

 

 

Men ska man kolla hur antal anställda fördelar sig så arbetade 283 000. personer totalt i landets regioner. Kolla de översta raderna. 

55 000 personer arbetar totalt med ledningsarbete eller administration av olika slag.  19,4 % av regionernas totalt antal anställda. 

 

 

I själva verket finns ingen vårdkris, ingen som handlar om plötsligt underskott som regeringen skulle ansvara för. 

”Vårdkrisen” är namnet på en av sossarnas kampanjer som de tagit sina region-förbund till hjälp att driva på olika sätt, inte minst i lokalpressen. 

Den stora kampanjen drog de igång i mitten på hösten. Bland annat med det här inlägget. Tanten på bilder har återkommit på fler bilder på partiets Instagram-konto efter det. Inlägget postades 23 oktober 2023. 

Här är hon igen en månad senare, garanterat en förtroendevald sosse för Kommunal. Som är fackförbundet som Tobias Baudin styrde över och som organiserar just undersköterskorna. 

 

Sossarna har gödslat med inlägg om just ”vårdkrisen” sedan dess. Det lyfte inte att skjuta prick på Åkesson och SD, eller lyfta friskolor eller bostadsbyggande. Nu satsar de allt på ett kort – på en påhittad vårdkris. 

 

 

När SVT granskade resultaten den 7 mars 2024 visade det sig att bara två regioner i själva verket varslat vårdpersonal. Att man varslar administratörer och styr om verksamheten för att på olika sätt spara pengar är nämligen ingen vårdkris. Det är vanligt arbete i en region som alltid styrs av en begränsad budget. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!