Search
Close this search box.

Varning för rysstroll

 

Det är ingen myt som sprids att ryssarna är väldigt aktiva i propagandakriget och att de såväl understödjer kaos, som koran-bränningar och annat som påverkat Nato-processen (ytligt, inte egentligen, det handlade alltid om F16-planen för Turkiet), som troll. 

De betalar givetvis inte kända höger-opinionsbildare men de har en uppsjö av egna trollkonton som påstår sig vara svenskar. 

Kanske är det svenskar som sköter dem, vem vet? 

Du hittar trollen numera ofta på Twitter och tyvärr har en del av dessa ryss-troll lyckats skramla ihop en avsevärd följarskara. Även om den delvis är köpt ser jag en del av mina följare dela dessa konton så här kommer en varning. 

Kontona följer en mall. Det är emojis, snygga profilbilder, inte sällan kvinnor och de delar allt möjligt som kan anses ”höger” men även extremare saker, dock håller de sig inom gränserna för att attrahera så många följare som möjligt. Skåpas de ut som högerextrema och blockas rycker ju påverkan. 

De sprider länkar om invandring, migrationen, Elon Musk och är mycket aktiva. Hade de bara twittrat om kriget hade alla fattat vilka de var, istället skriver de väldigt lite om Ukraina och betydligt oftare allmänna ”höger”-grejer. 

Här här ni några aktuella exempel som regelbundet dyker upp i mina flöden eftersom de följer mig och tyvärr en del av mina följare delar dem. 

Deras mål är att attrahera olika delar av den breda högern, och därför gömmer de sig bakom rätt snälla men generella bio-beskrivningar, fejktbilder på blonda tjejer och har ett flöde som kan attrahera allt från moderater till Alternativ för Sverige, som är rena nationalister. 

 

 

Det finns många många fler sådana här konton. 

Ingen kan göra allt men alla kan göra något, därför ber jag dig som kommer i kontakt med något som du efter att ha läst det här inlägget gissar är ett rysstroll: blocka direkt. Följer du något av mina exempel, avfölj och blocka. 

Ju mindre spridning de får, desto mindre kan ryssarna kontrollera det svenska samtalet på Twitter. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!