Search
Close this search box.

Statsman over and out

 

Hon var populär som finansminister. Tjänstemannen som gjort lång karriär inom Socialdemokraterna blev äntligen politiker, till många framför allt unga sossars förtjusning. Ett partiledarmaterial till och med.

Skulle partiet äntligen få en kvinnlig statsminister? Den första i landets historia. 

Förväntningarna var skyhöga när Löfven lämnade över till kronprinsessan hösten 2021, bara nio månader före valet som skulle vara hennes. Först automatisk statsminister, sedan skulle hon krönas som folkvald. Vänstern grät av lycka, de kunde inte tro att deras dröm nu blev sann – landets första kvinnliga statsminister blev en sosse. Som de väntat. Men nu skulle hon även bli folkets. 

Valrörelsen byggdes efter amerikansk modell, så har sossarna ofta arbetat och de besökte demokraterna i god tid innan valet. 

Stora affischer på en enda person – Magdalena Andersson.

Följdes upp av filmer på Magda, man sålde hennes röda italienska skinnskor hon bar hela valrörelsen på sajten, flygblad med Magda, hennes stiliserade ansikte på merch. Andersson var överallt. Någon politik skulle inte pratas, valet skulle bli mellan en höger som hotar demokratin, och demokratins räddare, statsmankvinnan Magdalena Andersson.

Man lyckades medieträna bort Arga Andersson – ambitionen var landsmoder. Återhållsam genomförde hon debatter medvetet som ett långsamt samtal, här skulle inga blixtar flyga. Inga förflugna ord som sedan måste ångras. Hon använder medvetet inte sociala medier mer än Instagram. 

Statsmannamässigt skulle Andersson även vinna nya väljares hjärta. Kliva in som om hon ridit på en vit häst och rädda landet och partiet. Alex Schulmans lyxiga fru användes som hjälp genom foton i valrörelsens slutskede, på Amanda, Hanna och Magdalena, inbjudna till hennes kontor. 

Lay all your love on me. 

Vi vet alla vad som hände. Magdalena Anderssons plan gick om intet och som hon deppat över det. Den duktiga flickan nådde nästan ända fram men nära skjuter ingen hare och året i opposition har varit tungt, mycket tungt. Man har sett hennes gnista försvinna en månad i taget, tårarna som fälldes i talarstolen över El-Haj var tårar egentligen över sig själv och den sabla olycka hon satt i. 

Magdalena Andersson ska inte sitta i opposition, hon är född till stordåd.

Nobody puts baby in a corner. 

Nu är statsmannen som bortblåst. Det hände gradvis, långsamt och sedan plötsligt. Poff, så var landsmoder Andersson borta, och Arga Andersson gjorde comeback. Hajen tog inte bara en tugga av partiet på sin väg ner utan fick även med sig en bit av Magda, hennes värdighet försvann också ner i djupet. 

Det kunde inte sluta på något annat sätt när hon i oktober plötsligt och rätt chockerande satte sin trovärdighet och karriär i pant hos en anonym ledamot med mustasch från Malmö.

Eftersom hon aldrig suttit i riksdagen förrän nu, sedan 2022, har hon med stor sannolikhet knappt ens pratat med El-Haj förrän hans konferensdeltagande i maj 2023 blev ett plötsligt problem för partiledningen. Det hela ter sig obegripligt. 

Varför bry sig om honom på den nivån att hon som partiledare skulle aktivt gå ut och skydda honom? Så gör nästan inga partiledare helt enkelt för att partier fungerar tvärtom – alla andras roll i partiet är liksom bikupan att skydda drottningen. 

Det kunde bara sluta så här, att något värre dök upp och han tvingades bort. Och hennes trovärdighet med. Etter värre blev det när han blev den första socialdemokratiska vilden, med 2,5 år kvar av mandatperioden. 

Med DN-intervjun igår kan vi konstatera att nu tänker sossarna inte försöka vinna med statsmannamässighet utan sossarnas paradgren – smutskastning. 

Det har varit på gång ett tag men Baudin och Strandhäll har fått hålla i skyffeln. Nu har även Andersson fått en egen spade att skyffla skit med. 

 

 

Det finns så mycket säga om det här men det är redan sagt. Av folk som normalt hatar högern, ironiskt nog, ryckte ut och fördömde omedelbart. Trots att sossar länge kommit undan med att påstå att högern är allt från nazister till köpta troll av såväl ryssar som näringslivet drogs uppenbarligen gränsen i sanden när älskvärda Magda slängde anklagelsen. 

Själv har jag alltid misstänkliggjorts av vänstern med frågor om VEM BETALAR HENNE?  

Där gick tydligen gränsen, att en statsministerkandidat namnger en enskild debattör. Hennes polare golade, de som alltid hyllat henne. Även för dem blev det en röd linje, en kastad handske och alla ser det – statsmannatiden är för evigt förbi. 

Nu slåss Socialdemokraternas partiledare öppet och handskarna är inte bara kastade utan av. 

Arga Andersson gjorde entré och vi kommer få se partiet kämpa med att förpacka henne i en statsmanskostym valåret 2026 efter 2 års gyttjebrottning. 

All bets are off. 

Förresten, var det inte ovanligt lägligt att Strandhäll skulle messa henne just när DN intervjuar och hon läsa? Och det bara ”råkar” vara påståenden om att en AI-gjord intervju film med henne skulle snurra runt där hon påstår att Sverige är invaderat av islamister? 

Jag frågade Strandhäll om filmen efter att ha sökt efter den fruktlöst en timme. Inget svar. 

Vem är det egentligen som ljuger?

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!