Sök
Stäng denna sökruta.

Friluftsliv inte hotat, det är bara en kampanj

 

Idag kom en artikel i SvD med rubriken ”Larmet – svenskar stängs ute från friluftsliv”. Tydligen är nu en massa vandringsleder hotade. Ni kan gissa skälet – pengar. Bilden som skickas är förstörda vandringsleder, stängda stugor, övergivna platser. Allt för att regeringen är elak och snål och hatar naturen. 

 

Friluftsfrämjandet som lever mestadels på bidrag och ideella insatser, klagar högljutt: grillplatser är hotade. 

 

 

Ljungroos är för övrigt gammal aktivist och har bland annat arbetat på Forum Syd och på sossetankesmedjan Global Utmaning, som ägs av före detta framtidsminister Kristina Persson. 

 

 

När man läser artikeln förstår man mellan raderna att den egentligen är gnäll på regeringen, som miljörörelsen ogillar. Avsändare Friluftsfrämjandet är visserligen inte politisk men ändå består av många som samtidigt är aktiva inom miljörörelsen. Djävulen sitter dock i detaljerna och i formuleringarna.

Det står inte uttryckligen att man fått för lite pengar utan mindre än förra året. Det är något helt annat. 

 

 

Pengarna kommer via Naturvårdsverket jättestora budget. Innan Miljöpartiet satt i regeringen fick Naturvårdsverket 378 miljoner kronor i anslag varje år, varav nästan 28 miljoner kronor skulle gå till friluftsorganisationer. 

Observera att siffran är vad myndigheten kostar, sedan får de andra anslag för specifika saker de ansvarar för, som naturvårdsområden. 

2015 års siffror, som man då klarade alla vandringsleder, stugor etc på. För dessa ställen är ju knappast nya utan i princip alla har funnits otroligt länge, även om olika naturreservat hela tiden poppar upp blir inte lederna nya. 

Bilder kommer från ESV.se och är regleringsbrev.

 

 

När Miljöpartiet kickades ur regeringen och högern tog över hade budgeten till just Naturvårdsverket svällt enormt. 645 miljoner kronor var anslaget den sista budgeten vänstern la, för valåret 2022. Jag har nog aldrig sett en större ökning på så kort tid för en myndighet. 267 miljoner mer än när de tog över, vilket motsvaras av 71 % mer pengar. 

 

 

Ni förstår säkert varför.

Miljöpartiet pumpade upp myndigheten så att de skulle bli större, ha fler chefstjänster som de och de sina sedan kunde få när regeringsperioden var över. Det är så det fungerar. Och de ville transferera pengar från andra områden till ”sitt”. Varifrån pengarna togs till ökningen är oklart, kanske tänkte de sig att plastpåseskatten skulle finansiera. 

Friluftsorganisationerna fick 97 miljoner kronor i stöd 2022, en ökning på 70 miljoner kronor eller 250 %. Ingen dålig utväxling på att ha kompisar i Rosenbad, eller hur?

Regeringens första budget innebar visserligen en sänkning av anslaget men bara till myndigheten, inte till föreningarna. Och en blygsam sänkning. Bara 25 miljoner kronor lägre. 

 

 

Det är svårt med första budgeten, en helt ny regering har ont om tid att skaka fram en som alla är nöjda med så det brukar vara fokus på de stora sakerna så tar man resten senare.

2024 års budget hade Finansdepartementet ett helt år på sig att fixa. Då tog man även tag i det här problemet, för det är ett problem att pumpa upp enskilda poster så här mycket av enbart ideologiska och känslomässiga skäl. Det fanns givetvis inga logiska skäl varför Naturvårdsverket eller frilufts-Sverige skulle få så här enorma budgetökningar. 

Så friluftsorganisationer har fått otroligt mycket mer pengar senaste 8 åren. Artikeln handlar dock även om stödet till Länsstyrelser för naturreservat. 

I artiklen kan man läsa att ”skötsel” av naturrservaten inte alls skurits ner utan är samma. 

 

 

Kollar man på Naturvårdsverkets hemsida kan man läsa att den absolut största delen av anslagen till värdefull natur är att ersätta markägare när nya naturreservat skapas. Det har således inget med skötseln att göra. Och det finns en gräns hur många nya reservat som skapas, gissningsvis är den delen rätt mättad efter 8 år av miljöpartistyre. 

 

 

Läser man vidare förstår man att en betydande del av årets anslag, 470 miljoner, är öronmärkta just för bland annat vandringsleder. 

 

 

Det stämmer att Naturvårdsverket fick mindre pengar i år för sådant än förra budgeten men de har fått en enorm ökning totalt sedan 2015, liksom olika friluftsföreningar som Friluftsfrämjandet. De klagar nu för att de fått lite mindre pengar, som om konstant ökning vore rimligt. 

Givetvis måste man som förening räkna med att sötebrödsdagarna ibland tar slut. 

Den här nya regeringen har väl inte tänkt att skapa så många nya reservat och då behövs inte lika mycket pengar eftersom man inte tvångsinlöser skog andra äger. 

Frilufts-Sverige är dock som alla andra spelar på den politiska arenan – de opinionsbildar. Och syftet är här inte bara att klaga på minskad budget utan nita en regering de rent allmänt ogillar. 

 

 

Du kan vara lugn, dina vandringsleder eller grillplatser är verkligen inte hotade. Tvärtom. 

De har aldrig fått så mycket pengar som de fått under perioden 2015-2022. Men nu räcker det med höjningar. 

Artiklen är en rent PR-pjäs för att föreningarna vill ha lika mycket pengar Miljöpartiet gav dem och deras verksamhet. Men staten har inte obegränsat så pengarna behövs givetvis bättre någon annanstans nu, efter att budgeten höjts med 250 % till just friluftsföreningars anslag. 

Mycket vill ha mer. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!