Sök
Stäng denna sökruta.

Game on i Miljöpartiet

 

Dagen kom tidigare än förväntat, när Märta Stenevi kastar in handduken. Ända sedan Per Bolund annonserade sin avgång har Daniel Helldén och hans kärna, där framför allt Lorenz Tovatt och Karolina Skog ingår, sjösatt den sedan länge uppgjorda planen – att lotsa Daniel Helldén till först partiledarposten och sedan som ensam partiledare. 

För idag sa Stenevi upp sig efter att bara ha klarat att regera partiet med Helldén ett par månader innan hon ”sjukskrev sig” för tre veckor sedan. 

 

 

Redan när han vann striden såg man att det var början till slutet, eftersom Stenevi tjurigt vägrade att ens vara med på presskonferensen. Illa dold avsky gentemot varandra på presskonferensen dagen efter avslöjade vart det barkade.

Jag skrev om Helldéns planer redan i oktober. 

Problemet är inte bara att hon inte klarar av att samarbeta med Helldén utan att Stenevi är ett maktfullkomligt kontrollfreak som hennes medarbetare avskyr och som lyckats få Karolina Skog (som hon efterträdde som kommunalråd i Malmö) att också avsky henne. Mediebilden av Stenevi som hånleende med härskartekniker verkar stämma med hur hon är. Hon verkar djupt osympatisk. 

Men det intressanta är inte att Stenevi är borta, det är bara skönt. Utan vad som nu händer i Miljöpartiet. 

Alice Bah Kuhnke lär fortare än någon kan skriva ”narcissist” säga att hon är redo att axla ansvaret. Hon har varit sugen länge och hon tillhör den delen av Miljöpartiet som vill fortsätta vara flyktingaktivister och allmänt vänsterparti, precis som Stenevi. Helldén däremot vill smalna av partiet igen mot miljö och klimat och vill inte ge bort rösterna till Socialdemokraterna. Han vill göra en Annie Lööf, fast på riktigt och ställa partiet helt i mitten, redo att samarbeta med både regeringen och oppositionen. 

För att blocka detta måste två partiledare fortsatt vara Miljöpartiets melodi så vänsterfalangen kommer göra allt de kan för att stoppa det som nu förmodligen händer – att frågan om en partiledare återigen tas upp. 

Tillräckligt många som vill ha det så och MP kan få en extra kongress som bara avhandlar just detta ämne, även om de nyligen hade en sådan. 

Har Daniel Helldén och hans gäng samlat tillräckligt många ombud nu för att få igenom detta är frågan? Det saknades minst 30 röster senast. 

Trägen vinner. Problemet är nämligen att vill Bah Kuhnke ta över kommer hon göra det, jag har svårt att se att någon annan kan konkurrera men å andra sidan är Miljöpartiet ett märkligt parti som gjorde Stenevi språkrör trots otroligt okänd för alla. Om de fortsätter med två språkrör. 

Men en sak är säker – från det ögonblick Bah Kuhnke säger att hon tänker kandidera kommer Helldéns gäng anonymt läcka allt de samlat på sig om henne. För givetvis har man redan planerat för steg 2 – Stenevi säger upp sig. 

Man kan verkligen säga att Helldéns plan fungerade.

Hans gäng, som leds av Lorenz Tovatt och Karolina Skog, läckte den första smutskastningen till media bara drygt två veckor efter att Bolund sa upp sig och jakten på efterträdaren började. Då kom första ”larmen” om Stenevi från anonyma källor. Efter sommaren kom den riktiga mediestormen när medarbetare anmält för dåligt arbetsmiljö (tjänstemän lojala med Tovatt och Skog gissningsvis som förmåddes att vara illojala, även om det garanterat stämde att Stenevi var hopplös som chef). 

Miljöpartiet brukar nämligen hålla tätt och har mycket sällan aktiva konflikter internt i media på det här planet. Istället brukar det handla om olika ledamöter som inte tycker att ledningen röstar rätt, som Carl Schlyter satte i system. Men det har inte handlat om den här regelrätta smutskastningen. 

Målet med det startade drevet mot Stenevi innan partiledarvalet, som Helldén visste att han skulle vinna, var exakt det som nu hände – att hon skulle säga upp sig. Hade hon inte gjort det nu hade hon tvingats bort nästa år. Det är det hon förstår. Smart av henne att inse det och ge upp redan nu. 

Hon hade ingen chans mot mäster-spelaren Helldén, som vässat armbågar och knivar att sticka i ryggen på folk i Stockholm under 15 år. Han vet exakt hur man tar sig fram. Det som hade väntat henne fram till valet hade varit förnedring, att behöva försvara en politik som han tänker föra. 

Bah Kuhnke kommer utsättas för samma sak.

Kampen nu står om falangen ”breda Miljöpartiet”  eller falangen ”smala Miljöpartiet” (internt har jag hört att de kallas förnyarna mot traditionalisterna) kommer vinna här. Breda Miljöpartiet är mer vänster och där står förutom Bah Kuhnke även Pär Holmgren, Martin Marmgren, Gustav Fridolin etc.

Om traditionalisterna lyckas med konsttycket att vinna den kamp som pågått länge mellan de som vill ha en partiledare och de som vill ha två återstår att se. 

Vad Daniel Helldén siktar på är solklart – han tänker stå som ensam partiledare i valet 2026, säga nej till att gå till val med Magdalena Andersson och trycka gult till båda statsministerkandidaterna i omröstningen. Eller gult för Andersson och rött för Kristersson men vinner Kristersson så kommer han vilja förhandla med regeringen i de frågor man tycker lika för att göra MP till det mittenparti de faktiskt en gång i tiden grundades som. 

Nu väntar vi bara på att Bah Kuhnke kandiderar, och att planerna mot en extra kongress där partiledarfrågan igen tas upp börjar debatteras. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!