Sök
Stäng denna sökruta.

Farlig retorik i USA-valet

 

Varför är det så att vänstern alltid tycker att det är rimligt att gapa om att demokratin är hotad om högern vinner? Vi såg det i valet som Trump vann, vi såg det i det svenska valet nyss. Socialdemokrater, Miljöpartister, Centerpartister och en rad kändisar, föreningar och andra från ”civilsamhället”, som egentligen är den ideellt organiserade vänstern i föreningsform. 

Alla larmade de och gjorde sig till hela 2022 – om M, KD och L skulle vinna valet ihop med stöd av SD skulle Sverige gå under och bli en diktatur. Efter valet – inte ett pip. För att det givetvis bara var något de sa. De trodde inte på riktigt att demokratin skulle avskaffas, helt enkelt för att dessa demokratiska partier just är demokratiska. Och förresten går det inte. 

Vi har låst in våra grundläggande fri – och rättigheter i våra grundlagar inklusive demokratins spelregler och dessa kan bara ändras med ett val emellan. Även om två val vore rimligt. 

Idag kan man läsa den här rubriken i DN.

”Det kanske inte blir något val 2028 om Trump vinner”.

 

 

Om nu demokraterna verkligen trodde det, varför ställer de upp med Joe Biden? Som är 86 år och som inte ens av demokrater anses göra ett bra jobb helt enkelt för att han är för gammal för jobbet. Med all respekt, visst kan 86-åringar jobba om de är pigga (åldern då han sitter som president sista året) men att vara USA:s president är ett enormt påfrestande arbete som gör yngre män än honom gråhåriga i förtid. Joe Biden ser dessutom inte alls ut att vara i särskilt bra form helt ärligt. 

Jag blir så sabla trött på retoriken. 

Givetvis är inte USA:s demokrati hotad om Donald Trump vinner (den sista gången han får ställa upp enligt konstitutionen). 

Det vore trist, absolut. Men när han var president senast minskade arbetslösheten i USA, och den där muren han pratade om har även Joe Biden pratat om. Utrikespolitiskt kan det absolut bli kaos, Trump har erkänt nära kontakter med Putin och personligen är jag mycket oroad över kriget i Ukraina. 

Men USA:s demokrati kommer inte försvinna. Det är dumheter. 

I själva verket har USA varit ett demokratiskt föredöme länge och har haft valda politiska ledare sedan så tidigt som 1700-talet ihop med mänskliga fri- och rättigheter (även om vilka som fått rösta varit begränsad så var det ändå betydligt bättre än till exempel Sverige). 

Det som hänt i USA handlar istället om tilltro, inte faktiska demokratihot. Organisationen Idea i Stockholm placerade 2021 USA visserligen på sin lista där ”urholkningen av demokrin var mest allvarlig” men listan är en subjektiv bedömning och handlar inte om reella försämringar juridiskt bara. 

Framför allt handlar det om ökad polarisering som minskar förtroende för de offentliga institutionerna

Amerikanerna är helt enkelt så osams internt mellan olika politiska läger att de i mindre utsträckning litar på varandra. Och på media. Även valsystemet kritiseras men från båda håll märkligt nog. Både vänstern och högern pratar om valen som manipulerade. 

Det farliga är att när media spelar med i det här och återigen trumpetar ut att demokratin är hotad kommer folk som inte funderat på det börja tro att det stämmer, men framför allt börjar tro att demokratin kommer avskaffas juridiskt och politiskt. 

När hela debatten handlar om tilltro och detta är subjektivt. 

Visst behöver demokratin också att vi väljare tror på den. Långsiktigt kommer den urholkas om vi inte vill ha den och inte tror på den eftersom de som då har makten kommer få tillåtelse att förändra den men kortsiktigt är det farligt att skrika om att demokratin är på randen att avskaffas. 

I USA har medierna gått mycket längre i sin polarisering och tonläget har eskalerat. Många medier är öppet demokratiska. När USA hade behövt medier som åtminstone försöker vara balanserade. Universitetsvärlden har tillåtits blivit helt woke-ifierade, vilket den senaste skandalen kring bland annat Harvard visar. Där Claudine Gay, en person som inte ens hade kvalifikationerna att bli rektor. 

Hon valdes i juli, samma dag som Högsta domstolen stängde Harvards hårt kritiserade kvoteringspolicy för gott. Där man öppet favoriserat sökande med ”rätt” kulturella och etniska bakgrund istället för enbart bäst meriter. Hon var den första svarta rektorn, men hon fick sitta sex månader eftersom hon vägrade fördöma studenters hat mot judar på campus i samband med 7 oktober-kriget. 

Det är sådant här som ökat misstron i USA, mellan olika grupper. Och det hotar demokratin i längden. Media som inte rapporterar objektivt utan öppet favoriserar vänstern, universitet som kvoterar bort vita duktiga elever till förmån för sämre svarta och latino, bögar och handikappade, och kändisar och offentliga institutioner som öppet skriker om att högern avskaffar demokratin om de vinner. 

Det beklämmande är att i Sverige hände samma sak.

Och så fort Donald Trump lämnade Vita huset slutade svenska medier att rapportera om USA – redaktioner som alla hade flera stycken heltidsanställda som rapporterade om minsta lilla fis från Donald Trump kunde inte bry sig mindre nu senaste tre åren om vad Joe Biden gör med världens första supermakt. 

USA:s konstitution anses som världens äldsta, och kortaste. Den består av fyra handskrivna sidor och 27 tillägg, s k amendments.

De första 10 kallas ”Bill of Rights ” och tillkom 1791, ingenting i originalsidorna har ändrats sedan dess för övrigt utan tilläggen är enda ändringarna. 

Presidenten väljs på en mandatperiod på fyra år och utse själv sedan sitt kabinett, som är som en slags regering. Men maken är delad och den folkvalda kongressen (riksdagen) på 535 ledamöter stiftar lagar. Presidenten kan heller inte förklara krig utan tillåtelse från kongressen men sända trupper och skriva på fördrag med främmande makt. 

Men det händer regelbundet att kongressen har en annan politisk färg än presidenten och då blir det svårare för sittande president att få något vettigt gjort eftersom det precis som i Sverige förhandlas om lagar i utskotten och sedan röstas om i kongressen. Däremot är varje kongressledamot framför allt folkvald av sin egen valkrets och sitter på ett personligt mandat, varför de är fria att rösta som de vill på ett annat sätt än svenska politiker. Även om partierna också utövar kontroll över ”sina” ledamöter. 

Detta gör att en skicklig president ändå kan baxa igenom lagförslag i kongressen genom att vissa kongressledamöter förmås att rösta på ett annat sätt än sitt partis övriga ledamöter. I Sverige är mandaten i stort sett låsta hela mandatperioden, så chansen att oppositionen före valet 2026 kan stoppa eller lägga egna förslag nu när regeringen har 176 mandat är obefintlig. 

Presidenten kan inte upplösa kongressen heller. 

Det finns dessutom en tredje maktinstans i form av Högsta domstolen, vars uppgift är att tolka lagarna och beslut från dem är också politiska. 

När media och demokrater nu påstår att Donald Trump hotar demokratin är det lika mycket bullshit som sist, och som i Sverige 2022 mot sittande regering. 

Det som hotas är alla som under lång tid flyttat fram sina positioner i den utbredda woke-rörelsen, politiska beslut av demokrater och att vänstern i USA inte längre har presidentmakten. Bland annat. 

Det är ju detta som skapat problemen, att vänstern så länge demoniserat republikanerna och flyttat sitt fokus från vanliga människors problem till att bli ett elitistiskt parti för välutbildad medelklass i stora städer. Ungefär som Miljöpartiet och nu även Socialdemokraterna håller på med. 

Hade inte ”verklighetens folk” i USA upplevt att demokraterna struntar i dem och att de istället ägnat sig åt identitetspolitik, klimataktivism och annat hade de kanske röstat annorlunda. 

Demokraterna har länge dessutom misskött uppdraget att hitta starka kandidater, och då vann Joe Biden som den minst dåliga. Detta är skälet varför Trump vann, för att Hilary Clinton var så dålig. 

Trump kommer tyvärr om han vinner vara en katastrof för oss andra eftersom hans åsikter åtminstone hittills varit att USA inte längre ska hjälpa till i resten av världen. Sannolikheten att spänningarna ökar mellan Ryssland och Europas Nato-länder är stor, och att den krutdurk som 7 oktober-kriget är i Mellanöstern, om inte kriget tar slut snart, exploderar. 

Men han hotar inte demokratin. 

Vinner Donald Trump vinner han för att han vann i ett demokratiskt vald och fick flest elektors-röster, som ibland kan innebära färre faktiska röster men så vinner även demokraternas kandidater. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!