Sök
Stäng denna sökruta.

Akademikerförbundet SSR och lögnerna om beredsskapsskatt

 

Nyligen skrev fackförbundet SSR, som namnet till trots är någon slags generell akademikerklubb utan egentligen mest organiserar socionomer och samhällsvetare, att svenskar önskar högre skatter. Närmare bestämt det som sossarna, som av en slump givetvis, pratade om 2022 – en beredsskapsskatt. 

Förbundet påstår att hälften av svenskarna vill ha en beredsskapsskatt. 

 

 

Eftersom vi ju enligt dem aldrig betalar tillräckligt med skatt i skatternas största paradis på jorden. 

Märkligt det där ändå, hur ett ”opolitiskt” fackförbund låter som sossar. Men så är ju inte SSR heller opolitiskt utan har varit en sosse-bastion mycket länge. En av undertecknarna, chefekonomen Simon Vinge, arbetade till exempel åt Ardalan Shekarabi. Han arbetade även åt sossarna 2014, när Göran Persson var statsminister. 

 

 

Ursula Berge, också socialdemokrat, har länge arbetat som chef för deras opinionsbildning. Gissningsvis sitter fler framträdande sossar på olika positioner där, och Heike Erkers är även hon tydligt vänster. På det här sättet styr sossarna på en rad andra sätt i samhället, genom att de kontrollerar fackförbund, mellanstatliga organisationer, myndigheter etc. 

 

 

Stämmer det då att de redan världsunikt högt beskattade svenskarna nu önskar ännu högre skatt? 

Givetvis inte, men man kan tolka statistik som man vill och det vet lobbyister som Heike Ekers. 

 

 

Läser man deras undersöknings i detalj framkommer en annan bild. 

Bara 25 % vill höja skatten när man frågar generellt. Medan 60 % antingen vill ha den oförändrad eller sänka den. Något allmänt stöd finns alltså inte för högre skatter, tvärtom. De allra flesta vill inte höja skatten och lika många som vill höja den vill sänka den. 

 

 

När man specifik pratar om årsinkomster på över en miljon kronor per år tycker inte ens 50 % att man ska höja ens de skatterna. 

 

Ännu mindre stöd finns det för att höja momsen, bara 6 % vill höja den. 

 

Det sossarna på SSR inte heller berättar i sin artikel är att frågorna om beredsskapsskatt handlar om en skattehöjning under ett enda enskild år, en mycket kort tidsperiod med andra ord. 

Men detta glömde de berätta i texten. 

 

 

Frågan är dessutom ställd så att alternativet inte är ”det skulle jag kunna tänka mig” utan ”det skulle jag kanske kunna tänka mig”. 

Bara 18 % svarar säkert att de vill betala högre skatt för försvaret, och ytterligare 29 % kanske vill det. Ändå är det bara 48 % som ens kan fundera i de banorna av befolkningen. 

 

 

Samma sak med frågan om gängkriminalitet, som också gäller under ett enda år. Något fler skulle eventuellt kunna tänka sig det. Bara 19 % definitivt. 


 

 

Alla vet att tillfälliga skatter inte blir tillfälliga utan bara en ny kran för politiker som inte orkar göra ett ordentligt budgetjobb och faktiskt rensa i kostnader och lägga ner saker. 

Men sossarnas, och SSR;s våta drömmar om en befolkning som längtar efter ännu högre skattetryck är såldes fortsatt en dröm. I verkligheten vill inte folk vare sig ha höjda skatter generellt eller ens ett enskild budgetår, oavsett om de går till försvaret eller kriminalitet. 

Inte när svarsalternativet är ”det kanske jag vill”. Inte en en femtedel av befolkningen vill faktiskt ha någon beredsskapsskatt, resten är antingen osäkra eller vill definitivt inte. 

SSR:s debattinlägg ska ses som ännu en artikel från Sveavägen 68, där högre skatter alltid är någon magisk lösning på alla problem. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!