Sök
Stäng denna sökruta.

Och så en väderprognos

 

Har ni också egentligen undrar vad AI ska lösa för stora problem? Chat GTP blev en kul grej, den är inte särskilt bra på sitt jobb. I övrigt är det alla fall för mig något oklart. Mest av allt har de negativa delarna tyvärr lyfts fram, som deep fake till exempel. 

Nu finns det i alla fall ett viktigt område som AI kanske sitter på lösningen för – väderprognoser.

I en artikel i Science i november presenterade en forskargrupp GraphCast, som är en AI-driven väderprognosmodell för att ta fram prognoser 10 dygn framåt. 

 

 

Idag använder de flesta systemet Hight Resolution Forecast, som produceras av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). Det nya systemet kan ta fram prognoser betydligt fortfarande och mer tillförlitligt. Dessutom kan de AI-drivna prognoserna också förutspå cykloner, översvämningsrisker och värmeböljor. 

Vanliga väderprognoser förlitar sig på aktuell data över luftströmmar, temperaturer etc medan AI istället drar slutsatser med hjälp av historisk data. 

De senaste 40 årens väder ligger till grund för modellen, med data från satelliter, radar och väderstationer. 

 

 

På det här sättet kan sedan AI-vädermodellen förutspå vädret, genom att vädret nu matas in i systemet. 

 

 

Forskarna hävdar att detta är den mest träffsäkra väderprognosen som hittills funnits och det är goda nyheter för alla oss som är lite besatta av väder, framför allt det varma halvåret.

Eftersom prognoserna i somras var ”het och lång sommar” och blev ”kall, blåsig och kortast på länge” finns det en del av oss som önskar uppgradering. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!