Sök
Stäng denna sökruta.

Världen är inte mörk

 

Efter att muren föll 1989 och de mörka decennierna av Sovjetunionen, Vietnamkrig, oljekris och kärnvapenhot var över tog optimismen över. Generellt, i Sverige var det tyvärr tidigt 90-tal finanskris som påverkade oss lokalt men optimismen fanns ändå som underströmning vad gäller det globala. 

Många länder blev efter decennier av förtryck och misär äntligen fria, länder i vår närhet. Som äntligen också kunde bli demokratier, med marknadsekonomi. Och lyfta sig och sin befolkning från fattigdom till välstånd. 

Under 2000-talet var allt möjligt. 

Liberalismen vann sa man, och försvaret i Sverige avvecklades eftersom den naiva synen att vi har krigat klart i världen dominerade. Åtminstone var vi nu tillräckligt kloka och integrerade med varandra för att aldrig med se ett krig i vår geografiska närhet. 

Men från 2018, när klimatalarmisterna verkligen satte klorna i debatten, har pessimismen dominerat debatten. 

Det finns goda skäl till det. Utan att folk tror att jorden går under, att mänskligheten är hotad och att världen bara blir sämre är det betydligt svårare för klimat-makthavarna att få igenom sin vilja. Och den handlar väldigt lite om klimat och väldigt mycket om ekonomi. Om ideologi. I grunden lurar samma socialism som alltid. När man analyserar media i 130 länder från 1970 till 2010 kan man se att den känslomässiga tonen i media har konsekvent blivit mer negativ. För att det säljer, men tyvärr informerar selektiv pessimism dåligt. 

Jorden har  många sätt aldrig varit ett så bra ställe att på bo som nu.

Bara 3,5 människor per 100 000 dog i krig förra året, vilket är rekordlågt. 

 

 

Klimatalarmisen har dominerat de negativa rubrikerna, även om de tyvärr finns i många områden. Därför vet inte folk att antalet skogsbränder är historiskt låga, de har minskat varje decennium. Förra året låg siffran bränd yta på grund av skogsbrand på den lägsta nivån någonsin. Samma sak med död från torka och översvämningar. Bilder på katastrofer fyller tidningarna och klimatreportrar på alla tidningar rapporterar om det alarmerande. 

Att döda från sådana naturkatastrofer är 50 gånger lägre än för 100 år sedan nämns aldrig. För vad är väl fakta mot en saftig katastrofrubrik?

Bra nyheter säljer inte. Vare sig tidningar eller politik. 

 

 

Data visar att världen fundamentalt är ett bättre ställe än tidigare. Förväntad livslängd i världen har mer än fördubblats sedan år 1900. För bara två hundra år sedan var nästan alla analfabeter, nu kan nästan alla i världen läsa. 90 % av jordens befolkning levde år 1820 i extrem fattigdom, idag är det mindre än 10 %. 

På det senaste klimattoppmötet konstaterades att om inte klimatförändringarna funnits hade människor varit 4,5 gånger rikare i slutet av 2000-talet. Det man glömde berätta var att med klimatförändringarna kommer människorna i världen vara 4,34 gånger rikare då än nu. 

 

 

Vi får helt enkelt inte veta en massa saker för att det sorteras bort av folk som vill framställa verkligheten på ett sätt som passar deras agenda. Det är dit vi kommit. 

Men tack vare internet och sociala medier så dikterar inte dessa människor informationen längre. Den kommer fram ändå. 

Världen är en ljus plats, oavsett vad media, klimatapologeter och politiker vill försöka hävda. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!