Sök
Stäng denna sökruta.

COP28 är Las Vegas

 

Klimattoppmötena. Vad ska man säga? Vi kan väl börja med att det är FN som ordnar, där är standard. Alla länder får vara med, alla har samma röst utom stormakterna som har veto. Så de kan inte enas om något alls och har blivit en lyx-business för de som arbetar där. 

Vem trodde att dessa teaterföreställningar till klimatmöten skulle bli något annat? Som en pastisch på Vegas, dit folk kommer med stora pengar som inte sällan är någon annans för att spendera på roulette 

Miljöpartiet har gjort sitt bästa i regeringsställning att haussa showen till att vara det enda som står mellan oss och helvetets portar. Samtidigt som Per Bolund flög dit, som alla andra och skyllde på bråttom. 

De borde läggas ner.

Sista stöten måste väl ändå varit när Egypten utsågs till värdland, tänkte man men så utsågs Förenade Arabemiraten som värd för årets och skrattet fastnade i halsen.

I Egypten deltog fler lobbyister för olja än där var klimataktivister. Det är den typen av show det numera är. 

Årets festligheter var inget undantag och man tror att 70 000 personer reste just till Dubai för att på olika sätt vara med. 

Till Egypten resten minst 315 privatjet (resor) och summan för Dubai beräknas vara ännu större.  Det är som ett dåligt skämt. Eliten reser egna plan för att fatta beslut om att pöbeln ska förbjudas att åka bil eller ha sugrör av plast. 

 

 

Utanför mötena finns oändlig lyx, det är ju själva essensen av Dubai. Lyx, lyx och åter lyx. Den lilla arabstaten där infödda inte behöver arbeta och alla försörjs av emiren som i sin tur äger allt. Inklusive oljan, och lyxhotellen. 

Så givetvis kan hotellen erbjuda särkilt lukrativa priser. Där finns några av världens allra lyxigaste hotell. Jag har bott på ett, innan vi fick barn. Det hade små kanaler och båtar som man åkte mellan det jättelika hotellets olika delar, som barer, restauranger och hotellkomplex. 

 

 

Klimatmötena handlar inte om vare sig miljö eller klimat – de handlar bara om pengar.

Och de fattiga länderna, som är fattiga för att de inte har demokrati, för företagsamhet, marknadsekonomi och annat som gör länder rika, åker dit som till alla sådana tillfällen för att tigga pengar. 

Nu är argumentet klimatet men det är bara för att det lönar sig bäst. 

Länder som är kassa och som styrs illa har under hela 1900-talet haft rika länder som sin främsta inkomstkälla. Så de är på klimatmötena nu för att hävda att just deras land, inte sällan veritabla skitländer, ska ha miljarder i ”kompensation” för att ”rika länder förstör deras klimat”. 

Jag skrev om detta förra året, apropå Pakistan och översvämningarna där. Det är ”bad management” som är orsaken, inte regn och stormar som orsakar översvämningar. 

Som enligt all känd forskning inte skulle inträffa om landet inte var så illa skött, och att de alltid haft översvämningar. De ligger på ett sådant ställe. Det är som att säga att det är klimatkris i Sverige varje år mellan december och mars eftersom vi har snö och minusgrader. 

Det hävdas i media att folk gråter i Dubai. Gråter på ett lyxhotell i så fall gissar jag. Och av ilska. För att de inte får ännu fler miljarder i olika klimatfonder som de kan bygga vägar för. Dessa länder har nämligen inte tänkt att ändra hur de lever.

De oroar sig inte över klimatet, de vill ha pengar. 

 

 

Men det var precis det här vi behövde, att oljenationerna arrangerar den här föreställningen. 

Det har alltid varit på låtsas men det behövdes tydligen ett värdland som Dubai för att verkligen visa hur ofattbart mycket kuliss och charad allt är. När eliten flyger in med märkeskläder i privatplan och privatchaufförer i bensinbilar körda av värdlandet och ska rynka ögonbryn ikapp för att kunna figurera på flest bilder och låtsas vara stjärnorna i showen. 

Alla vill synas med de viktiga, alla vill sitta vid de vikigaste borden. Hälsa på rätt personer och ta selfies till flödena. Inte minst Miljöpartiet utvecklade detta till perfektion. Bolund låtsades ”sätta tonen för hela klimatmötet” när han satt vid barnbordet på USA:s egen del, och var med på videolänk.

Det har alltid bara handlat om att synas och symboler. 

Därför är det befriande att skurkstaten Saudiarabien ihop med sina grannar inte ens låtsas vara del av det här. De är på mötena för att förhindra beslut som gör att de förlorar pengar. Att förbjuda olja är och har aldrig varit vägen framåt, det skulle leda till en fullständig global ekonomisk krasch. Jag önskar att vi sluta låtsas det. 

Araberna med olja verkar vara vägen dit. 

De må vilja ge pengar till klimatfonder och vindkraft och köpa sig lite green cred men när det kommer till kritan kommer de aldrig sluta vilja sälja det som tagit dem från medeltiden till rikedom på 50 år. Innan oljan bodde de i hyddor och sålde kameler. 

Eliten vältrar sig i lyx, fattiga länder låtsasgråter över miljarder som de vill ha i gratis pengar och oljeemirerna kör på med business as usual. Som om det vore ett affärsmöte. 

Och faktiskt drar ner brallorna på alla falska klimatsamveten liksom Al Gore predikar beslut och livstil som de själva aldrig någonsin i praktiken skulle vilja leva under. 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!