Sök
Stäng denna sökruta.

Hamas-miljonärerna

 

Halva Gaza är beroende av mat från FN, trots att de under många decennier fått miljard efter miljard i bistånd från EU, enskilda länder och inte minst Sverige. Hamas lovade dem välfärd, bra ekonomi och reformer men terrororganisationen tog istället pengarna. 

Men de har inte bara köpt vapen och byggt upp den militära infrastruktur för terror som de nu använt utan Hamas ledare har givetvis själv tagit pengarna. 

För i Gaza finns idag flera hundra registrerade miljonärer. Dollarmiljonärer. Enligt Israels ambassad i USA har till exempel de tre mest seniora ledarna – Mousa Abu Marzouk, Khaled Mashal och Ismail Haniyeh – varsin förmögenhet på minst tre miljarder dollar. Hamas årliga omsättning är en miljard dollar, bara ISIS är rikare som terrorgrupp betraktat. 

Här ser ni Haniyeh i sitt privatjet (till höger sittande).

 

 

Nedan ser ni honom i en annan miljö – ett lyxhotell, tillsammans med två av sina söner. Alla klädda i dyra kostymer. Man tror att premiärminister Haniyeh är den rikaste av de tre nämnda. 

 

 

61-åringen har totalt 13 barn och lämnade Palestina för länge sedan för att leva lyxliv på fina hotell i Qatar och Turkiet. Han åker ofta privatjet till Teheran, Istanbul, Moskva och Kairo för att möte vänner i övriga skurk-stater och sönerna på bilden Maaz och Abdel Salam postar ofta bilder på Instagram när de ligger på lyxiga hotellrum i Istanbul eller Doha. 

Maaz har tack vare sin rika uppväxt kunnat investera i fastigheter och ses på Gaza som ”husens pappa”. Hamas islamism ser man heller inte skymten av när han är ute och reser och träffar vackra kvinnor och dricker alkohol. 

Före detta chefen för politbyrån Khaled Mashal flydde Damaskus där han levde under arabiska våren i Syrien och bor sedan dess i rika Qatar där han sköter fastigheter och finansiella transaktioner för Hamas. Han påstås ha tagit med sig 1,5 miljarder dollar från Hamas huvudkontor, men Israels ambassad i USA uppskattar summan till 4 miljarder. Dollar. 

Mousa Abu Marzouk, 72 år gammal, anses vara nummer två i ledarordningen och är någon slags utrikesminister. Han spenderade 14 år i USA, där han 1995 häktades för terroristfinansiering och deporterades två år senare, flyttade då till Jordanien, sen Syrien och sedan till Kairo 2012. 

Man uppskattar att hans förmögenhet, från Hamas, är 2 miljarder dollar. Kanske 3 miljarder. 

Men alla miljonärer och miljardärer har inte flyttat utan på grund av skatter Hamas kan ta ut av varor som importeras sitter flera hundra Hamas-ledare i Palestina, på miljoner. Totalt uppskattar US Treasury Department att Hamas Investment Office, som kontrollerar detta nätverk, totalt har tillgångar på 500 miljoner dollar inklusive företag som opererar i Sudan, Turkiet, Saudiarabien, Algeriet och UAEA. 

Bara varor från Egypten omsätter ett år skatter på 12 miljoner dollar. Dessutom får Hamas kontanter från Iran varje år. 

 

 

Så det är ju klart att Hamas-barnen ska ha lite lyx och flärd. De jobbar ju. Typ. Då blir man så här glad på lyxhotell med guldsäng, som Haniyehs andra söner ni ser liggandes på bilden nedan. 

 

 

Frågan är bara – varför ska svenska skattebetalare betala en enda krona till av biståndet när vi vet att pengarna finansierar lyx för Hamas ledare och folket fortfarande svälter?

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!