Sök
Stäng denna sökruta.

Robot fick bidrag

 

Att vi har en djungel av bidrag vet alla vid det här laget, inte minst eftersom jag ägnat nu ett decennium åt att få upp den debatten på dagordningen. Bidragen skickas framför allt till det så kallade civilsamhället, det vill säga föreningar, men det finns gott om bidrag som företag kan söka. 

Vi har till exempel en så onödig myndighet som Tillväxtverket, som givetvis inte kan fixa tillväxt utan den håller istället på att låtsas vara nödvändig genom olika projekt. Och opinionsbildning. 

De delar givetvis ut en del bidrag också för ”att skapa tillväxt”. Socialismen tror alltid att sådant sker uppifrån och ner, från staten. När staten oftast bara försvårar för människors idéer och förverkligande av dessa driver alla rika samhällen framåt. Det som alltså är tillväxt. 

Tidningen Företagaren avslöjade igår att en anonym person skapat en AI som fyllde i ansökningar till diverse bidrag. 

Bidraget som söktes och sedermera beviljades var på 100 000 kronor, från Tillväxtverket. 

 

 

Det pinsamma är också att experimentet bevisade det vil alla visste – de som söker behöver bara anpassa ansökan efter värdeorden som utvald myndighet söker efter. Roboten skrev en affärsplan och la in ord som ”jämställdhet” och ”hållbarhet” på lämpliga ställen. 

 

 

De som vet hur man söker bidrag blir således expert på det och kan hämta gratis pengar från staten, en konkurrensfördel om något. Om de dessutom också vet hur man mjölkar subventioner på anställda och andra bidrag sätter statens goda vilja om ”tillväxt” faktiska krokben för verkliga företagare. De som inte söker bidrag utan ”bara” driver sina bolag. 

Så här kan vi inte ha det.

Tyvärr är få politiker intresserade av att vare sig lägga ner myndigheter eller erkänna att väldigt många av de verktyg de har i sin låda är meningslösa som bäst, och kontraproduktiva och skadliga som värst. 

Jag önskar verkligen att sittande regering har mod att rensa upp det här träsket. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!