Sök
Stäng denna sökruta.

Missförstånd om sossarnas rapport

 

Det har blivit en lätt hysteri kring vissa formuleringar i den rapport sossarna släppte igång om integration och migration, som Lawen Redar presenterade. Det är lätt att förstå hur det kunde bli det men jag tänkte dechiffrera rapporten åt er. 

I vanlig ordning vill sossarna inte prata politik. Utan fluff. För med konkreta förslag kommer konkret debatt om genomförandet och detta vill de undvika till varje pris. 

Därför kommer ingen av rapporterna ens med en enda mening andas detta. De är till att med millimeterprecision undvika all form av praktisk politik. Vilket de gör när formeringarna har stötts och blötts i månader så att inga missförstånd kan inträffa där någon politisk skribent, som exempelvis jag, ens kan lockas att tolka något sådant. 

Detta är skälet varför media är minst sagt ljumna. Det finns inget att skriva om.

Det som väckt ont blod i sociala medier är det sista stycket. 

Och framför allt de sista meningarna där ”befolkningen blandas” samt meningen ”samhället kommer behöva genomföra insatser vi tidigare inte gjort i en skala vi tidigare inte sett” är centrala. 

 

Detta har tolkats av många som att sossarna kommer att lägga förslag mot storskaliga socialistiska tvångsåtgärder. Att de kommer att vilja lagstadga tvångsflyttar av folk för att uppnå den här blandningen. 

Det är ett totalt missförstånd. Sossarna har som jag redan skrivit medvetet undvikit förslagen, eftersom de har kongress 2025. Och först ska dessa hemliga förslag förankras bland ombuden. Detta tar tid. Först på kongressen ska man klubba vilken politik man tänkt gå till val på 2026, det vill säga inte ens ett år innan valdagen. Väljarna ska hållas i mörker in i det sista. Sossarna vet nämligen att de tjänar på att hålla sig undan och bara låta Magdalena Andersson, som märkligt nog har fortsatt högt förtroende (också en effekt av att konkurrenten Annie Lööf lämnat spelplanen öppen som feministisk progressiv förebild). 

Tror ni de kommer vinna valet 2026 om deras förslag att lösa segregationen är att tvångsförflytta människor?

Kommer de vinna Södermalm, radhusen i Nacka och välmående i Limhamn? Med hot om att tvinga människor från hus och hem?

Givetvis inte. De ville ju inte ens erkänna att de i propositionen om friskolor skrivit in att bussa barn mellan områden. De mörkade rakt av och blånekade, trots att det stod svart på vitt. Eftersom väljarna, även deras egna, blev ursinniga. 

I själva verket kommer deras förslag inte vara ett dugg dramatiska, och de som är kommer ha svårt att ta sig förbi kongressen förmodligen. Det enda dramatiska jag kan tänka mig är att efter dansk modell helt sonika jämna vissa av de värsta områden med marken. 

Vad kommer då detta landa i?

Den tunna 8-sidiga rapporten ger medvetet lite information men jag ska ändå försöka med några kvalificerade gissningar. 

Kom ihåg att Socialdemokraterna inte haft någon politik alls för integration. Någonsin. Detta är skalan de pratar om. Deras skala. Vi-et i rapporten är snarare socialdemokrater än svenskar. 

Den inleds med språket. 

 

 

De har som parti infört fler och fler rättigheter för invandrare sedan 70-talet, och skalat av skyldigheterna. Det är deras fel att vi nu sitter med ”svenskar” som varit här i 30 år och inte kan ett ord svenska. För det är deras politiks resultat. 

Men stycket gör en 180. Nu är de invandrarna själva som får kraven riktade mot sig och det kommer därför komma förslag, där de flesta finns i Tidö-avtalet. 

Saker som att begränsa rätten till tolk efter X år, med undantag för vården och domstolar. Några reformer kring modersmålsundervisningen kanske, även om Socialdemokraterna älskar den och aldrig i livet kommer föreslå att den avskaffas. Kommunal har i många år krävt svenskkunskaper för att arbeta i välfärden så detta är också riskfritt. 

Dessutom kommer nog Folkpartiets gamla krav på obligatorisk förskola för barn till utlandsfödda segla upp som ett av sossarna helt egna och unika förslag (eftersom de numera alltid skäl andra politik och låtsas att det är deras egen).

 

 

Socialdemokrater älskar förskolan. Ett alternativ är därför att helt enkelt ”utöka skolplikten till förskolan, med obligatorisk förskola för samtliga barn i hela landet från 2 års ålder”. 

Stycket efter handlar om den fysiska boendemiljön.

 

 

De hade en utredning som nu är nerlagd som handlade om kommunala förköpsrätter av till exempel villor, just för att kunna spränga in hyresrätter i framför allt välbärgade villaområden. Som om detta är någon slags storskalig lösning. I själva verket är det svårt att bygga hyresrätter i sådana ställen eftersom original planritningar ofta inte medger detta. 

Möjligtvis kan de som sagt lägga ett förslag efter dansk modell. Men mindre drastiska förslag är att förbjuda nyanlända att välja bostad själva utan att staten ansvarar via förläggningar tills uppehållstillstånd beviljats och sedan placerar dem någonstans. 

Bussning av barn är ett rött skynke för väljarna så inte ens när de försökte gömma det i proppen lyckades det. En omöjlig nöt att knäcka eftersom föräldrar är en viktig målgrupp och irritera den vill ingen som vill vinna val. Istället kommer de försöka tvinga friskolorna genom kvoter kanske. Och det nygamla förslaget om gemensamma köer. 

De lyfter också problemet att invandrare flyttar från de värsta områden så fort de har råd. 

Socialdemokraterna älskar centralplanering så förslag att ”blanda upp” bebyggelsen med småhus och andra slags boenden för att locka folk att bo kvar när livet blir bättre skulle definitivt också kunna komma. 

Men tvångsförflyttningar är helt i strid med alla gällande lagar så det är ingen som behöver oroa sig över. 

Och vilka partier ska stödja extrema förslag menar de? Centerpartiet? Som de ändå utsett till primär part inför valet 2026.

Nedanstående stycke är dock problematiskt, för det är copy paste på skolpropositionen de la och som röstades ner. Och som de sedan inte ville kännas vid. 

Den innehöll mer än bussning och detta var en av de mer otäcka delarna (som jag hittade under bilagor): att upprätta register på föräldrarnas bakgrund för att kunna kvotera elever. 

 

 

Gissningsvis tycker partiet fortfarande att det är en utmärkt idé att via alla offentliga register bygga databaser på kommunal nivå där föräldrarnas examen, inkomst, postnummer (och all data man kan dra av detta), yrke etc samlas och där barnen sedan graderas med poäng. För att hitta de ”gyllene barnen” som har högst poäng och därför ska fördelas jämt ihop med de barn så får sämst, vilket är de utlandsfödda med föräldrar som knappt kan läsa. 

Här finns det definitivt fog att dra öronen åt sig, de kommer gissningsvis lägga förslag i stil med detta. 

Damma av det gamla friskolehatet och för fjärde valet på raket försöka piska igång en friskoledebatt kommer med stor säkerhet också finnas med. De vet att de inte kan förbjuda friskolor, det går inte eftersom en överväldigande majoritet i riksdagen inte vill det. Därför är det riskfritt att gå till val med ungefär denna politik, bara för att få en valrörelse som kanske äntligen handlar om det (det var länge sedan).

 

 

Andra saker Socialdemokrater älskar är arbetsmarknadsreformer. Allra helst höjda bidrag och fler hitte-på-jobb. Det är en långt hängande frukt att detta också kommer vara en del av deras paketlösning. 

Som krav på anhöriginvandrare att gå SFI och skaffa sig ett jobb. Kanske även aktivitetskrav för bidrag. Saker som redan ligger på bordet nu. 

Det är dock inga problem för Socialdemokraterna att föreslå saker som redan är införda eller föreslagna, de kan utan problem ta äran ändå. 

 

 

De har också alltid använt välfärden som dumpningsplats för att frissera siffrorna och det tänker de fortsätta med. Förslag om extratjänster, praktik, beredskapsjobb etc som de redan testat med dåligt resultat kommer eventuellt tillbaka. Arbetslösa utlandsfödda ska framför allt in i en bra stapel i diagrammen. Om de får jobb eller inte spelar ingen roll, det måste se ut som om de jobbar bara. 

Tvinga statlig och kommunal verksamhet att anställa de som ingen vill anställa är alltså en lösning, och efter en påtvingad snabbkurs i svenska så att man kan låtsas inför väljarna att man verkligen ställt höga krav på svenskan. 

 

 

Sedan kommer för mig nya och rätt chockerande uppgifter om SFI i sossarnas skyltfönster Malmö – 30 % av de inskrivna på SFI är i princip analfabeter. Hur ska man kunna lära en person någonting som inte kan läsa och skriva?

 

 

De skriver om SFI på fler ställen vilket får mig att tro att någon slags obligatorium på SFI kommer föreslås. Men det löser ju inte problemet med analfabeterna. Till dem måste först personer på deras eget språk lära dem att läsa och skriva. En slags förberedande SFI. Därefter måste de gå i SFI för att lära sig att framför allt tala svenska, och hjälpligt kunna läsa det viktigaste. 

Genomgående tycker jag mig ändå se ett fokus på vad invandrarna ska göra, vilket är ett nytt perspektiv för Socialdemokrater som alltid pratat om vad alla andra ska göra för invandrare. Inte minst staten. 

Så de förslag som kommer presenteras kommer gissningsvis i högre grad än tidigare bygga på faktiska skyldigheter snarare än rättigheter, vilket i alla fall är ett steg i rätt riktning. 

Men ni kan andas ut. Socialdemokraterna vill vinna val. Det är deras enda ideologi numera. Så de kommer bara lägga förslag som kommer leda till det. Storskalig socialism kommer de åtminstone inte erkänna förrän efter de vunnit. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!