Sök
Stäng denna sökruta.

Dree Low och miljarden

 

Idag har den före detta rap-artisten och gängkriminella Dree Low, eller Salah Abdullah sålt sin platinaskiva på Tradera. Han fick den för några år sedan för 32 miljoner streams, garanterat via Spotify-fusk, för låten Pippi. 

Gänget han tillhör heter HusbysHyenor och livnär sig på knark i Järva och på andra ställen. 

 

 

När han blev dömd för rån slutade han som ”artist” plötsligt. Men idag dök en annons upp på auktionssajten Tradera. Idag strax efter klockan 14 lades annonsen ut och auktionen varade till halv 4 bara. 

Som ni kan se kom summan upp i en miljard kronor. 

 

 

 

Det är svårt att tro att den lilla gangstern från Husby har en miljard. Antingen är detta bara en PR-grej eller något annat, men någon riktigt auktion är det inte. 

Man kan också se syftet med auktionen i beskrivningen – en insamling till ”offren i Gaza”. 

 

 

Allt var såklart riggar, 249 bud kom under den 1,5 h auktionen låg uppe. Den som vann heter som av en händelse likadant som artistens ”skivbolag”. Dree Low har alltså köpt sin egen skiva. För en miljard. 

Kontot som vann skapades i november 2023.

 

 

Faktum är att de flesta konton som deltog i auktionen skapades just i november 2023. Jag antar att om du kommer överens med säljaren att du inte vill köpa för beloppet du budade på händer juridiskt dessutom noll eftersom det är en marknadsplats där säljare och köpare möts. Så det är riskfritt om du säljer till dig själv för en miljard, av PR-skäl. 

 

Kompisarna måste haft jättekul när de höjde buden. Vid ett ställe går det upp från 10 000 till 150 000, på ett annat från 400 000 till 700 000. Nollorna rasslar på och plötsligt är summan 150 Mkr. 

Men det intressanta är att Tradera måste vara ett sätt att tvätta pengar också, om man skulle vilja alltså. Du kan sälja en meningslös pryl och det finns ingen som kontrollerar värdet på Tradera. Allt sköts digitalt. Och även företag får sälja saker. Så lägger ditt bolag upp en pryl till försäljning för att du vill tvätta pengar från knarkaffärer och sedan köper ett annat av dina bolag prylen, för 1 miljon kronor har du praktiken sedan tvättat pengarna. 

Oklart hur mycket Traderas verksamhet granskat av Ekobrottsmyndigheten idag men tanken är i alla fall intressant. 

Jag vet inte om detta bara var på skoj eller om han och hans gängslödderpolare vill säga något i debatten men jag tror i alla fall att de hoppas på uppmärksamhet för Palestina givet skälet för auktionen. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!