Sök
Stäng denna sökruta.

Aftonbladet kokar soppa

 

Idag har Aftonbladet slagit på stort i en ny ”granskning” av friskoleföretaget Kunskapsskolan. För lägga tid på att granska kommunala usla skolor är för tråkigt. Det vill ingen journalist göra. 

Istället fokusera hela medias bevakning av skolor på de få friskoleföretagen som finns.

Att man samtidigt i sin ovilja att granska hela skolan sviker de barn i Sverige som behöver dem allra mest struntar man i, för de allra sämsta skolorna i landet är fortsatt tyvärr kommunala skolor i våra utsatta förorter. Helt enkelt för att få duktiga människor vill arbeta där och då blir skolan till slut usel. 

Det är kvaliteten på lärarna och skolledarna som utgöra hela kvaliteten på utbildningen. Det vet alla, det säger OECD i sina undersökningar och det säger all tillgänglig forskning. 

Kunskapsskolan påstås ha använt ”svensk skolpeng” i Saudiarabien. 

Hur har man då kommit fram till detta?

En journalist på Bladet har läst lite årsredovisningar. Meningen som hela granskningen bygger på krävdes dessutom noll ekonomiska kunskaper för att förstå, nästan. Ändå förstår inte Aftonbladet vad som står.  För de har under textavsnittet (inte själva siffrorna ens) hittat aktieägartillskott till det nya företaget Kedtech AB, som är bolaget skolorna i Saudiarabien drivs i. När man startar nya bolag krävs kapital. Det kan komma från lån, investerare, eller som i detta fallet från moderbolaget. 

Aktieägartillskott, det är ett lån till det nya bolaget som det bolaget ska betala tillbaka när kapital finns.

Inga pengar har ”förts över” från svenska skolbarn till saudiska. Det är rakt av fel. 

 

 

 

Det som hänt är att en liten del av vinsten i Kunskapsskolan, som sparats genom åren som fritt eget kapital, lånats ut till det av Saab gemensamt ägda nya företaget Kedtech. Det är något helt annat. 

Vinst man gör på verksamheten som finansieras av skattemedel, och det finns otroligt många företag som lever uteslutande eller delvis på att sälja saker till den offentliga marknaden, är inte skattepengar. Det är vinst. Jag förstår inte varför det ska vara så svårt att förstå?

Men pengarna man lånat ut är lån som ska betalas tillbaka till moderbolaget.

Så vad gör de då med pengarna?

De investeras i något så fruktansvärt som utbildning för saudiska barn. Framtidens makthavare i en av världens mest hårdföra islamistiska stater. Är det då Koran-studier skolan erbjuder?

Nej, ännu mer fruktansvärt är att de 5 miljonerna i lån går till att bygga upp skolor baserat på Cambridge International Examinations standards. En av världens mest globala utbildningar som finns i 160 länder. 

 

 

 

Vänstern är alltså upprörd för att ett svenskt privat företag ihop med annat svenskt privat företag lånat ut pengar till ett svenskt bolag som vill utbilda nästa generationen saudier på ett västerländskt sätt.

Med västerländska värderingar givetvis, eftersom undervisning sker globalt och där ingår undervisning om demokratiska system till exempel. 

 

 

Tydligen vill saudierna släppa kontrollen om vissa skolor för att de i gengäld får en högutbildad elit i landet som kan studera vart som helst globalt och därefter kan komma hem och bidra till att landet blir ännu rikare. På bekostnad av den islamistiska indoktrineringen givetvis. 

Sedan när är det dåligt att Sverige bidrar till att andra länder blir mer rimliga?

Låt mig ta ett färskt exempel där svenska skattepengar de facto betalat utbildning i andra länder. Afghanistan. Fram till 2022 pumpade vi in pengar till ett av världens värsta länder, bland annat just till skolor. En miljard per år i bistånd.  

 

 

Det är alltså inga problem alls?

Att vi häller in pengar i afghanska skolsystemet som utbildar barnen i att hata judar och att kvinnor är mindre värda? Att demokrati och yttrandefrihet inte finns?

Jag står verkligen inte ut med det här hyckleriet faktiskt. Antingen är det bra att vi i Sverige sprider goda värderingar eller så är det inte det. 

Inga svenska barn har fått en sämre undervisning för att Kunskapsskolan startar bolag i Saudiarabien, som sällar sig med Afghanistan som ett av världens största skitländer men som ansträngt sig järnet för att bättra på sin image. 

Kunskapsskolan har dessutom under många år öppnat olika skolor i andra länder, det är bara att läsa deras årsredovisningar. Men Aftonbladet är inte upprörda över att det startats skolor i Storbritannien, helt enkelt för att det är en västerländsk demokrati. 

 

 

En annan sak Aftonbladet glömmer att skriva är att Investor är andra största ägaren av Kunskapsskolan. Vet inte riktigt varför egentligen, det vore ju ännu smaskigare eftersom det är ett hemskt riskkapitalbolag, som satsar sina pengar i saudiska barns utbildning. 

 

 

Ingen skrek för övrigt när de ihop med privata bolaget NCC startade två skolor i Sverige för bygg, då togs också aktieägartillskott för att starta upp verksamheten. 

 

 

Nedan ser ni tillgångarna i modern innan de 5 miljoner kronorna överfördes till Kedtech AB som användes för att bygga upp skolorna i Saudiarabien. Resten av kapitalet som behövts har kommit från Saab, totalt 75 miljoner kronor. 

 

I vanligt ordning kokar vänstermedia soppa på en spik i jakten på vår valfrihet, där på något sätt staten och kommuner på något magiskt sätt alltid ungår seriös granskning. Man kan nästan tro att valrörelsen har börjat. 

Jag tycker media istället borde kolla vart allt bistånd tar vägen. 56 miljarder skickades i år. Ren skatt, och transfererade i många fall till hål vi inte har något aning. Direkta kontanta stöd till allt möjligt är nämligen detta. Det enda bistånd som de facto från start kontrolleras är när man i egen regi eller med lokalt deltagande och övervakning till exempel bygger saker, driver verksamheten etc. Alla kontanter som på olika sätt byter ägare är otroligt svårt, för att inte säga omöjligt, för SIDA att verkligen kontrollera även det ingår i deras DNA att hävda att man har kontroll. 

SIDA borde för övrigt aldrig få kontrollera sin egen verksamhet, vi borde ge Riksrevisionen en särskild biståndsavdelning som på heltid granskar alla deras projekt och kräver tillbaka pengar när de hittar fusk. 

Aftonbladet har inte bevisat ett dugg, inget som är dåligt i alla fall. Svenska skattepengar har inte gått till saudiska staten utan vinst på skolverksamhet har lånats ut för att bygga upp skolor med Cambridge-standard. Så att framtidens makthavare i Saudiarabien få exakt samma utbildning alla andra barn på planeten som går i sådana skolor, långt borta från den vanliga indoktrineringen som statens skolor sköter. 

Det applåderar jag. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!