Sök
Stäng denna sökruta.

Självgodheten i ankdammen

 

Sverige kommer på plats 87 vad gäller befolkningsmängd. Av 200. Länder som Haiti, Jordanien och Somalia har större folkmängd än vi. Bland västländerna är vi inte större än en handfull. 

Så att vara känd i Sverige är att vara känd i ett mycket litet land och de flesta kändisar oavsett kategori är bara kända här, och möjligtvis i Norden om de har tur.

Trots detta har vi kändisar med märkbart enorma egon. Det hänger möjligtvis ihop med den institutionaliserade svenska inställningen att vi ändå är bäst på precis allt och bara folk kommer hit kommer de till och med vilja bli svenskar. 

På detta sätt har det blivit så att svenska kändisar nu simmar i världens största självgodhetsdamm. 

Ett inlägg på Instagram av en person man skulle kunna kalla en intern makthavare i den svenska kändiseliten illustrerar detta klockrent. Bara det att hon döpt sitt konto till ”den Lisa Nilsson” säger en del om självbilden. 

Hon skrev under ett av Stina Wollters ”jag är utsatt för ett hatdrev”-inlägg som fyllt hennes 300 000 följare stora konto senaste dagarna, sedan hon valde att posta en rad antisemitiska konspirationsteorier och vägrar be om ursäkt. 

 

 

Frånsett sakfrågan, det DEN Lisa Nilsson skriver här illustrerar något rätt märkligt och fruktansvärt obehagligt i svensk offentlighet.

För det första att hon kallar rätten att offentligt hata judar för ”allmänt folkvett”, men palestina-aktivister är tyvärr enögda och mycket vanliga i kändiskåren. Och att det inte har med verkligheten att göra att kritisera när kändisar, som Wollter, väljer att posta antisemitiska konspirationsteorier om stulna organ, något som bygger på gamla blodsugar-myter och som verkligen aldrig bekräftats. 

Det är bara att leka med tanken att en moderat eller sverigedemokrat skrivit någon annan judisk konspirationsteori online och vi kan lätt föreställa oss hur det då hade låtit. Hedi Frieds namn hade säkert kommit upp, av inga mindre än just sådana som den Lisa Nilsson. 

Men det är det andra hon skriver, i slutet,  som fångade min uppmärksamhet. 

”Man kan bara stanna i sin (red.anm verklighet) – den man delar med så många, den som liknar det vi visste och förstod redan som barn, för att vi hade föräldrar som också valde att SE och hålla fast vid solidaritet, fredslängtan, rättvisa, jämställdhet, att se andra, vara öppen och att sprida gott så länge man lever.”

Jag tappade först hakan. Sedan blixtrade bakom pannbenet för med en den fräckhet bara en person som fötts in i kändisskap och den sortens privilegier kan dela med en annan av samma skrot och korn kan på riktigt ha den här världsbilden. Nilsson pappa är en känd jazzmusiker. Sven Wollter uppburen skådis, och hela livet övertygad kommunist. En sådan där som älskar Lenin och Stalin. 

Med den meningen skåpar också dryga självgoda Lisa Nilsson ut alla oss andra. Hon påstår att vi (högern givetvis) inte vuxit upp med goda värderingar, som solidaritet, fred, vara öppen och stå för det goda. 

Aldrig har väl en kändis så öppet erkänt detta, att de på riktigt anser sig vara godare finare mer moraliska individer till skillnad från pöbeln. 

Bara för att de råkar vara kända i ett av världens minsta västländer, och Lisa Nilsson sjunger dessutom bara på svenska så hon har verkligen ingen internationell spridning. Detta ger henne tydligen rätten att sätta sig på bland annat mig. 

Trots att hennes talang att sjunga på inget sätt är mer värd andra andra människors kompetens på sina jobb. För det är hennes jobb. Mitt jobb är att skriva. 

Vad är det som gör att just svenska kändisar i tid och otid skriver upprop och på riktigt tror att deras åsikt räknas mer än Leif Svenssons i Vetlanda?

Hennes åsikt i politik räknas lika mycket som om jag skulle försöka sjunga. 

De har uppropat i åratal, för flyktingar, för öppna gränser, emot SD (åtskilliga gånger), för klimatet, mot judar. För uppropet för Palestina var mest ett upprop mot judar. Ingen bryr sig om deras åsikter, bara för att de kan tjäna pengar på att vara roliga, sjunga, programledare (det är inte ens en talang utan ett jobb) eller spela teater. 

Den Lisa Nilssons åsikt att just de, hon och Wollter, (underförstått till skillnad från alla som inte tycker som de) fostrats till väsen av pur godhet är ofattbar fräck och intolerant. 

Vad ger det henne rätten att utgå från att bara för att folk som inte tycker som hon inte är goda människor?

Jag är urled på detta. Att gång på gång av vänstern beskyllas för att vara en ondskefull person, en usel mamma, hemsk fru och en person med dålig moral för att jag tycker något annat. I valfri fråga faktiskt. 

Det kan handla om jämställdhet. Eller migration. Pensioner. Eller skatter. 

Olika varianter på ”jag är god, du är ond” kommer ur vänsterns munnar. 

Och så har de mage att ha åsikter om samtalsklimatet?

Är det något som så kapitalt förstör just samtalet är det att utgå från att politiska motståndare inte i grunden är lika goda personer som du själv, de tycker bara något annat. En person är inte sin åsikt och Lisa Nilsson vet inte ett jäkla dugg om hur folk är uppfostrade som inte hade hennes ”goda värderingar hemifrån”. 

Det handlar inte om att Nilsson pekat ut någon särskild i sitt inlägg, kontexten i det hon skriver talar för sig själv. Hon pratar om hennes, och Stina Wollters föräldrar. Att just de uppfostrats till goda människor, till skillnad från nu alla som kritiserar Wollter. Där ingår jag och landets samlade höger. 

Personligen lär jag mina barn de allra bästa av värderingar. Där ingår just att behandla andra som du vill bli behandlad själv, att inte tro på allt folk skriver utan bilda sig en egen uppfattning och ifrågasätta, och att inte vara elak mot folk. Inte kommentera hur de ser ut, deras kläder eller intelligens. Någonsin. 

Men jag lär dem också vikten av frihet, även över det du tjänar. Att socialism och kommunism är världens ondaste ideologi som inte gjort mänskligheten mycket gott och att jorden inte kommer att gå under. Inte den här gången heller. 

Jag utgår från att Lisa Nilsson lär sina barn till viss del andra värderingar och tänk, jag skulle aldrig komma på tanken att en implicera att hon inte är en god människa. 

Har Sverige världens mest självgoda kändisar är frågan. 

Jag vet vad jag svarar. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!