Sök
Stäng denna sökruta.

Kändis-skam

 

Det var bara att vänta på det. Kändis-uppropet. För alltid när något händer, och det inkluderar varje val, tror landets olika kändisar att just de är lite viktigare än någon annan. De skriver sällan eller aldrig en debattartikel själva, nej gud förbjude. Då skulle de ju tvingas skriva själva, och stå för åsikten. 

Även om det är så debatten fungerar. Nej, de älskar att gömma sig bakom varandra. Är det inte minst ett gäng andra vill de inte yttra sin åsikt publikt. 

Det finns såklart undantag, Timbuktu eller Zara Larsson har åtminstone kraft att stå för saker själva även om de alltid hamnar fel. Och är supervänster. Liksom Bianca Kronlöf som byggt sin karriär på att hata män i TV. 

Min undran är varför landets olika kändisar tror att bara för att de som grupp skriver på något så är det något tungt?

Självbilden när en blandning av kända eller okända skådisar, rappare, popartister, radiopratare, folk som kallar sig ”komiker”, bästsäljande författare och diverse sociala medier-fenomen tror att bara de höjer rösten (när någon annan ringer eller mailar) så ska alla lyssna. 

I själva verket är ingen intresserad av vad en kändis tycker, de gillas för att de är duktiga på ett särkilt område och inte för att folk generellt tycker att de är några slags orakel eller halvgudar. 

Ändå har många kändisar även i pyttelilla Sverige den här grandiosa självbilden. Att bara för att de är kända så räknas just vad de tycker lite mer än andras. Jonas Gardell har ju själv byggt en stor del av sin mediala bild på just detta. Att hans åsikter i politik skulle räknas, när ingen bryr sig. 

Kända människor borde verkligen sluta vara så ofattbart självupptagna. 

Fokusera på att sjunga, dansa, skriva eller vad du nu är känd för och så länge du är bra på det kommer du fortsätta vara känd och inte sluta som Jessica Folcker. Men tro inte för en sekund att din åsikt räknas mer än någon annans. 

Gång på gång dessa kändisupprop. Och de verkar helt döva inför det faktum att vi är otroligt många fler som bara tycker att de måste lägga av. 

Genierna som skrev på den där listan är full av folk få har någon aning om. Som Isabel Adrian, mest känd för att vara gift med en i Swedish House Mafia och för sina stora läppar. Eller Jessica Folcker, som en gång på 90-talet hade en hit. Michaela Forni lever på att visa kläder på Instagram. Doreen Månson var programledare på barnkanalen för 100 år sedan. 

Det är verkligen ett slags kändisarnas bottenskrap den här listan lyckats få att skriva på, med några  uppmärksammade undantag av riktigt framgångsrika personer. 

Gissningsvis ångrar flera av dessa A-kändisar bittert både att de nu för alltid är förknippade med att strunta i halshuggna judar och kidnappade våldtagna ungdomar, och att de står på samma lista som de kanske mest okända kändisarna i landet. 

 

 

Vi förstår alla hur det gick till när vissa personer som aldrig tidigare yttrat sig i politiken plötsligt skriver på en lista som är ett rent pro-Hamas-upprop – de utnyttjades. 

Samir Badran hade tydligen ett ilsket meddelande på Instagram eftersom hans pappa som är palestinier tydligen är en av svenskarna som först flytt Palestina och nu obehindrat kan åka dit på semester. Till Gaza. Där avrådan från UD funnits i åratal. 

Här såg någon, efter att ha läst kommentarerna, en egen chans att få en massa kändisar att skriva på för sin egen fråga. Vips halades mail-slingor fram. 

Intressant nog hade dessa list-grundare tydligen för dåliga kontakter, för på den här listan från 2019 kan man se vilka 177 kändisar, där de flesta är riktiga kändisar, som hatar Israel. 

Vilka låg bakom?

Nu vill plötsligt ingen erkänna det. 

”Flera inflytelserika kända artister, tv-profiler med stor ung följarskara” kan vara flera på listan. Johanna Nordström och Edwin Törnblom är till exempel stora i sociala medier och har också skaffat sig TV-karriärer. De är också ”artister”, dvs de är komiker/poddare etc men knappast kända musiker eller skådespelare. 

Men det finns några till, dock verkligen inte många, som stämmer på beskrivning.

 

 

Den kända manliga programledaren känd från Mello, folkkär artist, är med stor sannolikhet Anis Don Demina. Han gör morgonradio, liksom Laila Bagge (med palestinsk släkt) som har barn med Niclas Wahlgren och är därför före detta svägerska med Pernilla Wahlgren. Deras barn är ju kusiner. 

 

 

Jag ser bara en erfaren PR-agent på listan och det är Lili Asefa. Även om Bianca Ingrossos agent Vanessa Lindblad också kvalar in som det. 

Jag förstår att det nu är ”besvärligt” för de som arrangerat och skrivit på. Men så går det när man vill plocka lite extra ”jag är en extra fin människa-poänger” och lägger sig i saker man inte har koll på. 

Lite grann känner jag – äntligen. 

#vi kräver kommer alltid vara förenat med 160 kändisar som plötsligt kom ut som judehatare. Eller åtminstone som personer som blankt struntar i det största massmordet på judar på evigheter, och 200 kidnappade människor.

Kanske lär detta denna ospecificerade grupp människor, som ”kändisar” ändå är, att hålla sig till vad man kan och vara ödmjuk nog att inse att om inte det fulla fokuset ligger just på att utöva det man blivit känd för så kommer man antingen skriva in sig i historien för sådana här misstag eller för evigt kanske bli bortglömd.

Och bli kändisens yttersta mardröm – en person som tidigare var känd. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!