Sök
Stäng denna sökruta.

Den nya ”spionen” kom lägligt

 

Som ni vet skrev jag tidigt om den nu häktade och eventuellt spionmisstänkte Johan Huovinen och hans fru, som också arbetar på säkerhetsklassade arbetsplatser med hemlig information. 

En sak som lite grann stört mig är det uppenbara – det kommer lite för lägligt placerat för vissa intressen. Och då ska man alltid ändå tänka ett varv till. 

Jag har givetvis ingen aning om mer än som stått i tidningen, allt är sekretssbelagt och åklagaren har bara meddelat lägsta misstankegraden än så länge för att hålla det så. Men överklagandet av häktningen som hans ombud gjorde misslyckades och han och hans fru är kvar. 

Skuldfrågan är i det här inlägget inte i fokus utan varför detta händer nu. 

Är det inte lite för uppenbart? Hela grejen? De är för perfekta på något sätt. Han har studerat i Ryssland, hans fru kan också flytande ryska. Expert i TV, frun är minst lika viktig.

Men vem tjänar på att ännu ett spionpar åker fast på bara några år? Iranierna dömdes för ett par år sedan bara. 

Man ska inte heller vara naiv när det gäller sådant här, och dessutom är tajmingen lite för bra. Vi ligger just nu på vänt för att bli fullvärdiga medlemmar i Nato. Ryssland är ursinniga över det och över allt stöd till Ukraina. Vi vet sedan tidigare att just ryssar på alla möjliga sätt satsat på strategin förvirring och förstöring, genom att skapa så mycket kaos de kan på alla plan. 

De har finansierat miljörörelser i väst för att få politiker att avskaffa kärnkraft och förbjuda fracking, så att Ryssland skulle få stora marknadsandelar på gas. De har satt i system sedan ett decennium att ha trollfabriker som på heltid sprider rysk propaganda på olika sätt på Twitter, Instagram, Facebook. De har försökt påverka alla kända val, inte minst det amerikanska.

Vem vet, det kanske var de som köpte Momikas koranbränningar? 

Ryssarna är kapabla till allt. Få folk att försvinna, döma oppositionella till påhittade brott, giftmörda kritiker som lever i exil, stjäla tillbaka oligarkers förmögenhet efter de plötsligt oväntat dött, bygga jättestora underjordiska ”hus” nära Muskö-basen. 

Skulle inte de vara kapabla till det här också?

Sverige framstår som ett osäkert schabblande land med en till spionskandal. Mitt i Nato-processen. Syftet är att skada Sverige. Och vi skadas av att detta ens är en grej, även om de i framtiden kanske frias. 

Jag lägger bara ut tanken här. Det finns en möjlighet att hela den här historien är en rysk påverkansoperation. Eller att de först rekryterat och sedan bränt dem bara för att skapa just det här läget. 

Att man bara misstänker brott (just nu, det som är öppet) från 1 maj i år är också en flagga. Givetvis kommer allt klarna lite mer när allt inte är så hemligt längre. Men det får i alla fall mig att undra lite. Kan det vara så att detta passar Moskva lite för bra just nu?

Men jag har inte sett en enda person hittills i media tänkt tanken att det kanske ligger mer bakom detta än att vi fått två nya avslöjade spioner på halsen och att dessa kommer dömas liksom iranierna blev. 

Det är inga små beviskrav för så grova brott som hot mot rikets säkerhet så går det till åtal och det är brottsrubriceringen kan vi räkna med att den eller de som åtalas får en rättssäker process. Men frågan är större än så. 

Kommer vi någonsin få klarhet i allt som egentligen kanske ligger bakom, är frågan. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!