Sök
Stäng denna sökruta.

Vem blir ny kommissionär?

 

Kanske är det för att det är lite tidigt, kanske för att vi har ett Europaparlamentsval emellan eller bara för att det är krig här och var men inte någon politisk tyckare som jag har sett har ännu lyft frågan. 

Vem som ska efterträda Ylva Johansson som EU-kommissionär. 

Posten är till skillnad från parlamentet inte en politisk i den meningen att den föregås av ett vanligt val. Kommissionen är som EU:s regering medan parlamentet är som en riksdag och det är kommissionen som föreslår lagar, ser till att lagar implementeras i hela EU och som representerar EU internationellt. Varje land får utse en som sitter på femåriga mandatperioder. Det är sittande regering som utser. 

Så 2019 när äntligen Cecilia Malmströms mandat gick ut fick Stefan Löfvens regering utse en och de valde som vi vet dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson. 

Det är nu hon som slåss för att strypa yttrandefriheten på nätet via Chat Control-lagen som är på hennes bord. Förhoppningsvis kommer parlamentet inte rösta igenom det. Och detta blir också det hon kommer bli ihågkommen för, tack och lov. Som en person som la ett lagförslag hon inte fattat och som skulle stängt vanliga människors rätt att utan avlyssning få uttrycka sin åsikt online. Hon satt från början för Vänsterpartiet Kommunisterna i riksdagen och bytte sedan parti, därför är det lätt att se hur hon kunde lägga ett så idiotiskt förslag. 

 

 

Kommissionären före Malmöström var som alla vet sossen Margot Wallström, som då sossarnas styrde både för val och omval, satt två mandatperioder. Hon jobbade först med miljö/klimat och sedan med EUs kommunikation och gissningsvis kommer vi alla ihåg henne mest för alla pengar hon tjänade och som hon trollat bort från Sverige.

Hon har nämligen trots mångmiljonbelopp inga kapitalinkomster som hon skattat för här, det har jag skrivit om i tidigare inlägg. 

Men när hennes mandat gick ut valde Fredrik Reinfeldts regering inte en moderat utan en folkpartist. 

2024 är det dags igen, då ska Ylva Johansson bytas ut och nu styr som bekant högern. Det är inte oviktigt vem vi skickar så den stora frågan är ju – vem blir det?

Liberalerna är uteslutna nu, det kommer att bli en moderat. Men man kan inte skicka någon lättviktig till kommissionen, då kommer personen bli överkörd. Oftast plockas någon från sittande regering. Men den som har EU-frågorna är Jessica Roswall som få känner till och som visserligen suttit länge i riksdagen men inte är något starkt kort trots att hon nu är EU-minister. 

Det är en svår nöt att knäcka. Kristersson har inte så många att välja på. De seniora sitter inte på några poster som han kan avvara, tvärtom och de äldre gardet från förra regeringen är just äldre gardet. 

Min gissning är att det blir nuvarande partisekreterare Karin Enström som skickas till Bryssel för fem år. 

Hon har varit försvarsminister och är själv militär i grunden. I riksdagen har hon suttit sedan 1998 och representerar tunga Stockholms läns distrikt. Som drygt 57 år gammal har hon den långa erfarenhet som krävs och hennes militära bakgrund som yrkesofficer och försvarsminister gör att hon kommer kunna rodda den tunga positionen framgångsrikt. 

Detta leder ofrånkomligen till att Moderaterna kommer att få en ny partisekreterare redan 2024 igen, så frågan är även vem detta kan bli? Någon som sitter i riksdagen men som är lojal med Kristersson. Och som inte tillhör fel falang av partiet (Wykman-falangen). 

Undrar om inte Jessica Rosencrantz, som missade regeringen med en slags hårsmån eftersom Moderaterna inte fick miljö-portföljen, skulle kunna vara aktuell på den posten? Hon är idag ordförande i socialutskottet och är dessutom förste vice gruppledare, poster som också är tunga i partiet. 

Andra tunga moderater som inte fick någon statsrådspost är Mats Green och före detta finansborgarrådet Kristina Axén Ohlin. De är dock bara ordinarie ledamöter i varsitt utskott.

Som regeringsparti har de få talespersoner som finns ingen egentlig makt eftersom riksdagens enda roll dessa fyra år är att vara lojala med regeringen. Innan hade samtliga tre talespersonsroller. 

Kommssionen tillträder normalt 1 november så Ylva Johansson utsågs som Sveriges representant den 8 augusti 2019. Gissningsvis kommer alltså ny kommissionär för Sverige att annonseras i sommar någon gång. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!