Sök
Stäng denna sökruta.

Finland visar varför president är värdelöst

 

När svenska republikaner då och då får lite energi vevar de igång samma gamla ”man ska inte ärva makt” och ”det är dyrt med kungahus”. Detta är väl varför de aldrig samlar mer än max 20 % stöd, tack och lov. Sverige har alltid varit monarki och det ska vi fortsätta vara. Kungen har sedan 1973 ingen egentlig makt längre men som institution har kungahuset nog aldrig varit viktigare. 

Vi behöver något som idag knyter oss hårt till vår historia och kultur och vi behöver en enande kraft som inte är politisk. Där har vi kungahuset. Något som även nya svenskar kan känna stolthet över och samlas kring. Vår kungahistoria är en viktig del av vår DNA och något som gör oss svenskar. Om något behöver vi mer av sådant, inte mindre. Invandrare måste ha något att lära känna sitt nya land genom. 

Igår visade kommunistledaren Nooshi Dadgostar dessutom med emfas varför president är dåligt. 

För hon hyllade den här personen, som valts till vänsterns kandidat för att bli president. Om ni tycker att hon verkar ung är för att hon är det. 

 

 

Som ni kan räkna ut är den här blott 37-åriga presidentkandidaten ledare för Finlands socialsparti Vänsterförbundet, Dadgostars systerparti. 

2011-2015 var hon ordförande i Ung Vänsters motsvarighet i Finland. Redan 2016 blev hon partiledare för vänstern, året efter hon kom in i riksdagen. Varför Finland helt plötsligt bara har sjukt unga kvinnor som politiker kanske någon från Finland kan förklara, alldeles nyss var det mest jättegamla farbröder. Snacka om att pendeln svängt. Min uppfattning var tidigare att Finland är mer konservativa och eftersom samhället är hierarkiskt så rör sig saker något långsammare på en del plan där, i en positiv bemärkelse. 

Men plötsligt är det kvinnor under 30 som verkar styra precis över allt. Hon satt givetvis i Sanna Marins regering om var en av de många unga ministrarna i hennes regering. 

Däremot är president som bekant något helt annat än statsråd. Finlands president är motsvarigheten till vår kung, om man ska hårdra det även om presidenten har makt i Finland och vår kung inte. En 37-åring har verkligen inte den pondus och livserfarenhet som krävs av det ämbetet, det är ett skämt.

En person som inte som vår kronprinsessa övat för rollen sedan hon föddes. Hon skulle kunnat ta över som 37-åring, men en vald president är något annat. 

Detta är vad man får med republik. Man får en extremvänster 37-åring som president till slut. 

Aldrig kunde jag väl tro att vänsterledaren skulle göra så bra PR för monarkin som institution som hon nu gjort. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!