Sök
Stäng denna sökruta.

Gammal skåpmat av Oliva Swahn

 

Alla pratar idag om insändaren i DN och skribenten, polischefen i Göteborg Olivia Swahn trendar på Twitter. Först och främst, vem väljer en att skicka en insändare istället för en artikel? Men det gjorde Oliva Swahn, men det märkliga är inte det utan att hon skrev under som polischef. Inte som privatperson. 

Det är polisgruppchef Swahn som skriver, inte privatpersonen och det är faktiskt en stor skillnad. I texten representerar hon därför hela Polismyndigheten Region Väst och alla poliser och civilanställda som arbetar där. Undrar om de är stolta idag?

 

 

Låt oss gå igenom vad hon påstår i sin insändare. 

Hon inleder med att på allvar försöka inbilla läsaren att hon är mer orolig över vår demokratiskt valda högerregering än skjutningarna och sprängningarna. 

Hon är civilsnställd på polisen, hennes prioriteringar både vara solklara kan man tycka. 

 

 

Sedan hävdar hon att hon redan på termin ett när hon pluggade fick lära sig att ”effekten vad gäller hårdare fängelsestraff är marginell” vad gäller brottsnivån. Här anar man vilken linje av kriminologer hon följer (spoiler Jerzy Sarnecki). Jag kommer återkomma till hennes påstående längre ner i texten. 

 

 

Därefter spelar den unga kriminologen dum och låtsas inte förstå vad regeringen menar med att utländska medborgare som ”rör sig i de kriminella gängen men ännu inte dömts” ska kunna utvisas och skriver ”vaddå? Ska man inte råka få vara kompis med gängkriminella alltså utan att utvisas?”.

I ett svep underkänner hon alla sina kollegor och polisiär verksamhet. För det är givetvis utlänningar som vistas här och som av polisens spaning har dokumenterad nära association med gängen och gör affärer med dem, hjälper dem etc som åsyftas. Inte ”kompisar”, en slutsats värdig en mellanstadieelev. 

Utländska kriminella medborgare ska inte längre kunna komma hit och tro att de är skyddade från utvisning så länge de inte är dömda. 

Men det tycker inte Swahn, och kallar alla dessa för ”vänner” till gängen. Då är det dags att kontra – ska ”jag är bara kompis” nu alltså vara giltigt argument att inte utreda personer kopplade till gängen? Är det fler poliser som resonerar så förstår man ju varför lösningen på det här problemet dröjer och det bara ökar. 

 

Oliva Swahn låter faktiskt som sossar och vänstern låtit i alla tider om kriminella och inte minst om kriminella med utländsk bakgrund. Inget nytt under solen. 

Istället tycker poliskonstapeln att det är lämpligt att kalla statsministern för girig. 

 

 

Hon avslutar storstilat och som vänstern idag förnöjt spinner från internets alla håll och kanter: ”jag vill inte ha ditt tack. Jag vill ha en ursäkt”.

 

 

Det är tydligen Ulf Kristerssons fel att det finns gäng och nu, bara på grund av talet, hävdar poliskonstapel Swahn att ”den expanderar ytterligare”. 

Nu gissar jag att landets gängkriminella inte lyssnar på politiker, de lyssnar inte på någon men vi kan väl låtsas det. 

Det är i hennes ögon fel att kalla kriminella för ”dom” och laglydiga för ”oss”. Trots att det är exakt så det är. Kan hon se alla hårt arbetande utlandsfödda i förorterna som tvingas bo i samma kvarter som gängslödder och säga att det inte är någon skillnad mellan dem och mördarna och terroristerna utan vi är alla ett ”vi”? Det tror inte jag. 

Men Swahn är inte klar.

Hon vill fortsätta låtsas att hon har mandat att läxa upp statsministern som 30 någonting med en kandidat i kriminologi (hon har inte disputerat och mig veterligen har hon inte heller gått polisutbildningen). 

Rätt obegripligt stycke om ”guld på axlarna”(?). Klart är i alla fall att hon kallar statsministern och hela regeringen för rasister. 

 

 

Hon avslutar med att i princip säga att hon inte vill jobba för polisen om högerns åsikter får styra landet.

Och då tänker jag att det ju är lika bra att hon säger upp sig direkt?

Swahn radar upp stycke på stycke av gammal Sarnecki-skåpmat som ledande vänsterkriminologer tagit patent på sedan decennier i Sverige och därmed motverkar all effektiv bekämpning av den växande organiserade brottsligheten, som i sin tur har mycket stor koppling till invandringen då medlemmarna till nästan 100 % utgörs av barn till utlandsfödda, uppvuxna i utsatta förorter med inte sällan helt ointegrerade föräldrar som knappt kan språket. 

Men kriminologer som Swahn har vägrat, ylat och gapat om fattigdom och de rikas fel och bara vi ökar fördelningspolitiken kommer all kriminalitet mirakulöst försvinna av sig själv. 

Varför jobbar man ens som polis om man inte tror på polisen? På lag och ordning, på rätt och fel och på att skurkar ska sitta inne för att skydda alla oskyldiga? Det gäller framför allt alla oskyldiga i de utsatta förorterna, som drabbas mest av gängens framfart. Oskyldiga människor med utländsk bakgrund som inte har råd att flytta därifrån. 

Det är oklart att Oliva Swahn är vänster och jag har försökt kolla efter en bakgrund i SSU, Ung Vänster eller något annat. 

Det visade sig lättare sagt än gjort, hon har verkligen rensat allt från internet. Det finns inte ens ett gammalt kort någonstans på Facebook som en kompis lagt ut som ung, hon har rensat allt.  Med tanke på att hon är polis är det förståeligt att hon har hemlig adress och är privat men att det inte finns ett enda digitalt spår nästan är ovanligt även för en polis, kan jag intyga som gör research som jobb. 

Men jag har hittat lite grann trots allt. 

När hon var 28 år titulerade hon sig som kriminolog och då var hon arg på Hanne Kjöller på DN. Och hon har tydligen haft ”långtids-Covid” (diagnosen är ifrågasatt) men när Kjöller sin vana trogen inte köpte detta rakt av blev givetvis folk som trodde sig ha denna sjukdom kränkta och skrev då under ett slags upprop. Där kan man hitta Swahn. 

Hon gillade inte att kallas inbillningssjuk. 

 

 

 

Swahn läste kriminologi vid Lunds Universitet, jag har begärt ut hennes betyg men ännu inte fått dem. Om hon även läst en master är oklart, vi får utgå från att hon har en kandidatexamen eftersom det är det jag vet just nu.

Hennes uppsats är precis som alla andra uppsatser offentliga och där kan man se att hon 2014 skrev om kriminella gäng, vilket nu 2023 framstår som rätt förutseende ändå. 

 

 

 I uppsatsen resonerar hon kring att få pratade om kriminella gäng (2014), och i kontexten gäng som finns i USA men som man inte då resonerade fanns i Sverige,  men att de fyra hon byggt sin empiriska studie på identifierade sig själva som före detta gängmedlemmar. 

 

 

Uppsatsen är intressant faktiskt, och den var onekligen förutseende. Men ska man sätta in den i kontexten av det hon skrivit så var hennes slutsats 2014 att avhopparna hon pratat med framför allt framhöll fängelsestraffet som skälet varför man hoppade av. 

 

 

 

Se där. Belägg för att fängelse fungerar, precis tvärtom vad Olivia Swahn 2023 hävdar. Är inte det intressant? 

En sak någon borde analysera mer i detalj är det som framkommer när en av hennes intervjupersoner svarar på frågan om att lämna gänget innebär att de inte har någon kontakt alls med sina före detta kollegor. 

”Det är min släkt till stor del, så jag har ju inte lämnat dom….jag har lämnat verksamheten.”

Hur många gängkriminella har halva eller hela släkten involverade i kriminelll verksamhet på olika sätt? Vi vet att det finns en kategori organiserade kriminella som utgår från hela släkter som kommit hit med just det syftet, att fortsätta vara kriminella. Eller åtminstone inleda banan här eftersom det givetvis är enklare att vara kriminell här än någonstans i deras hemregioner Mellanöstern eller Afrika, därifrån de flesta kommer. 

 

 

En annan intressant sak är att tre av fyra uppgav att de fick betala en avgift för att sluta men att de i övrigt sedan inte hade några problem med gänget. 

 

 

Oliva Swahn valde också att vara kritisk mot sin egen studie och tyckte då att hon borde angripit problemet på ett mer ”strukturellt plan”, där genus, klass, kön, socioekonomiska faktorer och genus borde fått styra. Detta säger en del ändå om Swahns egna uppfattningar och att det, ihop med insändaren, står bortom allt tvivel att hon tyvärr utgör den delen av kåren som trampar i Jerzy Sarneckis fotspår, där varje problem med migration ska förnekas och istället förmås utgöras av klassperspektiv istället. En klassisk vänster-förklaring på all kriminalitet i alla tider. 

 

 

Det är inte för att folk väljer att bli kriminella utan det är inte deras fel. Det är bara för att de är fattiga/utlandsfödda/inte har pappor etc. 

Jag råkar känna en del poliser och Swahn och den där kvinnan som knäböjde för Black Lives Matter är tack och lov inte representativa i kåren. Tvärtom. Många är antingen höger eller Sverigedemokrater. Jag gissar att de idag är extra irriterade över att ännu en person, som dessutom inte är polis utan arbetar på myndigheten som tjänsteman, i sin yrkesroll försöker inbilla folk att hennes vänsteruppfattning är någon slags allmän uppfattning bland poliser. 

Oliva Swahn är ytterligare en vänstertomte som nu vill karva ut ett hörn i det debattindustriella komplexet och bli nya Nina Rung, innan Rung (som också bara har en kandidatexamen) sadlade om till att prångla på offentlig verksamhet meningslösa dyra föredrag ihop med sin Pippi Långstrump-make som ”pappatränar” på Instagram (följ honom, Peter Rung är en fantastisk källa till visdom….). Vi fattar det. 

Synd att Sarnecki-falangen fick så mycket syre i debatten den här veckan. Man hade nästan glömt bort dem nu när Anne Ramberg avgått, Viktor Banke blivit kapitalist i advokatbranschen och satsar på att försvara gängen istället och advokat-Emma blockat alla så att vi tack och lov inte ser henne längre. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!