Förre generaldirektören för Pensionsmyndigheten, som hjälpte till att jaga och fälla Allra på uppdrag av regeringen i syfte att kunna avskaffa PPM-systemet, har riskerat pensionärernas pengar genom riskfyllda placeringar i Hemstaden. Han har gång på gång visat sig vara olämplig som GD.
Hela historien om Heimstaden börjar med att Alecta, som förvaltar tjänstepensionen åt 2,8 miljoner personer, gjorde en stor investering i fastighetsbolaget Heimstaden. De har 50 miljarder av pensionärernas pengar investerade i just Heimstaden och i våras blev det stora rubriker när de blev tvungna att skriva ner värderingen på 3 miljarder.
Pensioner ska förvaltas med försiktighet. Att placera så mycket pengar i en volatil bransch vars verksamhet är kraftigt utsatt för svängningar ska ifrågasättas. I september meddelade Finansinspektionen att man skulle utreda investeringen eftersom riskerna var så stora. Och när Alecta meddelade att man har en egen utredning för att undersöka hur beslutet fattats inkluderande Finansinspektionen att detta också skulle bli föremål för deras utredning.
Daniel Barr är numera GD på Finansinspektionen, en post han fick av sittande högerregering i våras efter att ha varit GD på Pensionsmyndigheten.
Härvan kring Heimstaden växer dock och involverar Barr själv. Den 5 september avslöjade Svenska Dagbladet att Pensionsmyndigheten 2021 investerade i fastighetsbolaget Heimstaden, trots att pensionärerna som investerat i den fonden valt låg risk.
Daniel Barr fattade således beslut att med hög risk i fastighetssektorn, en bransch som då var glödhet sedan ett tag men som är en riskfylld placering, satsa pensionärernas pengar.
Samma man som byggt sitt rykte och karriär på Allra-affären, och med hög profil prata just om vikten av att inte riskera pensionärernas pengar.
Den 12 september meddelade så Finansinspektionen, där nu Barr är GD, att man även ska utreda just Pensionsmydnigheten, och Folksams, investeringar i just Heimstaden. Motiveringen är:
”Ett företag ska ha koll på sina investeringar och de risker man har i investeringar – det är centralt för konsumentskyddet.”
Ironiskt nog är det just så här Daniel Barr låtit, men då var han ute efter att fälla Allra som GD för Pensionsmyndigheten. Samtidigt som han gjorde det satsade han lågrisk-fondernas pengar i bostadsbolaget, som nu flaggat för 7 miljarder i förlust och måste få nya pengar in i verksamheten.
Som en DN Debatt-artikel där han mer eller mindre saluför en framtid utan valfrihet, som han var med och utredde.
Tingsrätten hade friat Allra och sossarna var upprörda. Detta var inte vad de hade planerat utan tvärtom, en fällande dom mot Allra var förutsättningen för att kunna stänga hela PPM, med Daniel Barrs hjälp. Han skrev efter den friande domen:
Daniel Barr har visserligen en centerpartistisk bakgrund men C samarbetade med Socialdemokraterna under många år efter 1994 och Barr gjorde som sagt sedermera karriär i det sossestyrda försäkringsbolaget Folksam.
Han är inte partist men har länge varit lojal med olika Socialdemokrater och därför fick han också uppdraget att vara Generaldirektör för Pensionsmyndigheten under den period när den socialdemokratiska regeringen tänkte allra helst avskaffa PPM-systemet.
Till sin hjälp skulle de ha Allra, som skulle fällas i domstolen efter att Falcon Funds åkt dit. De senare var verkligen kriminella vars enda mål var att lura pensionärer på pengar, men det lyckades inte bli en medial storm som regeringen så väl behövde för att övertyga alla andra om att PPM-systemet måste skrotas och staten ta över 100 % av våra pensioner.
Men skrota PPM gick inga andra partier med på.
Plan B var då att få bort så många fonder som möjligt och man lyckades får Pensionsgruppen med på planen att en Fondtorgsnämnd skulle upphandla fonderna vi framtida pensionärer sedan får välja på.
En statligt reglerad marknad med andra ord, där staten utser valen och där vi inte kan placera våra pensioner var vi vill utan bara i dessa få utvalda fonder.
I Pensionsmyndighetens styrelse placerades en rad lojala sossar. Som Sven-Erik Bucht, som varit statsråd, och Anita Johansson. Hon inledde sin karriär just som politisk tjänsteman för olika sosse-regeringar innan hon gick vidare i karriären. Varför Wendla Thorstensson fick platsen är mycket oklart, hon har inga formella kompetenser som är tillräckliga för den posten. En centerpartist som tidigare varit KSO i lilla kommunen Lekeberg där S och C bildade majoritet. Nu studerar hon statsvetenskap.
Många kanske inte minns det men sossarna gick mer eller mindre till val 2014 på att skrota PPM-systemet.
De ville inte vara tydliga med varför, utan valde att kalla det ”dyr flopp”, trots att många uppskattar att kunna flytta sina pensionspengar och välja själva och förvaltar du aktivt kan du mångdubbla beloppet. Men skälet går att läsa i den här meningen ”vill att resurserna flyttar från PPM till inkomstpensionen”. I ett slag skulle då alla pengar, som idag är våra egna, kunna användas av politikerna till ”omfördelning”.
De skred till verket direkt och redan 2015 tillsatte man därför en utredning.
2015 var Daniel Barr inte ännu GD för Pensionsmyndigheten men fick vara en del av utredningen om PPM-systemet som sossarna tillsatte för att kunna få bort det.
Fokus premiepension hette den, och leddes av Patric Thomsson.
Syftet var tydligt: sossarna ville skrota hela systemet alternativt ersätta med blott 10 utvalda fonder. En socialisering kan man säga, av privata pensionspengar.
Mikael Vestberg satt också i utredningen när han arbetade på Pensionsmyndigheten (innan Barr blev GD) och det var han som anmälde en av de bolag Småspararguidens Patrick Siegbahn gav sig på innan Allra (Kollektiva). Han var även del av gänget som ville fälla Allra och lyckades.
Så först arbetade Daniel Barr på sosse-bolaget Folksam, när Stefan Löfven vann valet 2014. De hade redan innan valet krävt att PPM-systemet skulle avskaffas och när de tillsatte utredningen 2015 var Daniel Barr del av gruppen som skulle komma fram till att antingen avskaffa det helt eller ersätta med 10 statligt utvalda fonder.
För att övertyga opinionen och andra partier behövdes något annat och det visste sossarna. De tillsatte Daniel Barr som GD för Pensionsmyndigheten 2018, då hade det redan börjat skrivas om Allra och S såg sin chans. En perfekt storm. Rika unga Stockholms-killar med dyra bilar som blivit rika på pensionsfonder anklagades för att ha lurat pensionärerna.
Är det inte märkligt så här i efterhand att Barr redan när han tillträdde kunde sia om den här framtiden? Att hans GD-period skulle handla om just detta?
”De närmaste två-tre åren kommer till stor del att handla om att dels reda ut hur pengar som har försvunnit genom oseriösa eller kriminella fondförvaltare och att försöka återvinna så mycket pengar som möjligt. Sen ska vi implementera de beslut som politikerna fattat.”
Eller som man också kan läsa det: jag är rekryterad av sossarna för att fälla Allra och sedan skrota PPM-systemet.
Men 2020 friades de helt i tingsrätten. Det demokratiska samhället och det oberoende rättssystemet allra största försvarare Ardalan Shekarabi, då civilminister, drog på sig manteln och gick ut i media.
”Ett svek mot medborgarna”.
Kallade han att en rättvis prövning i en oberoende domstol värderad bevisen och därefter friat dem. Ska statsråd kommentera enskilda rättsfall? Givetvis inte, man kan ju då få intrycket om politisk påverkan och manipulation av processen…….
Barrs uppgift var som sagt tydlig, och Allra fälldes till slut .Mer om det i andra inlägg jag skrivit.
Att en GD så tydligt har en politisk uppgift och nu dessutom ska utredas av sin egen myndighet för ett beslut om en riskabel investering av just pensioner som han själv fattat visar med all tydlighet att Barr inte borde vara generaldirektör för Finansinspektionen.
Allra-spararnas pengar finns i Ålandsbanken nu och de har alltså inte förlorat några pengar. Men pengarna Barr placerat i Heimstaden riskerar att försvinna om bolaget konkar och då pratar vi om minst 2,7 miljarder.