Sök
Stäng denna sökruta.

Pensionerna är nästa gröna kassakista

 

Det fossilfria stålets och batteriernas hallelujakör fortsätter oförtrutet och tills någon tillnyktring sker i politiken kommer vi tyvärr fortsätta få se miljard efter miljard skattepengar riskeras på detta våghalsiga luftslott.

Men nästa skattkista som de gröna bidragsentreprenörerna öppnat är våra pensioner. 

2021, givetvis efter beslut från sittande S-MP-regering som ytterst är ägare av AP-fonderna, meddelade man att via ett gemensamt bolag  hade AP-fonderna satsat 3,3 miljarder kronor av pensionärernas pengar i batteribolaget Northvolt. 

Två år senare har Northvolt redan börjat att hota med att lägga satsningen i USA där man kan få ännu högre miljardbidrag. 

 

 

Att använda pensionärernas pengar för ideologisk styrning är något Miljöpartiet kom för länge sedan och förverkligade så fort de fick nycklarna till Rosenbad i oktober 2014. Snabbare än någon kan säga ”klimattrumpet” ändrade Miljöpartiet direktiven till AP-fonderna för att tvinga dem att sälja ”dålig för klimatet” för att istället tvinga dem att investera i ”bra för klimatet”. Om detta innebär högre avkastning för pensionärerna är ointressant. 

Eftersom det inte handlar om pensionärer för klimatrörelsen och Miljöpartiet, våra pensioner kan offras i jakt på att plocka populistiska poäng i klimatdebatten. 

2015 tvingade man därför Andra AP-fonden att göra sig av med innehavet av ”bolag som saknar övergydande strategier för att minska sina klimatrisker”.

670 miljoner kronor var den totala investeringen då i dessa 28 bolag. Att det skulle handla om politisk ideologisk styrning bortanför avkastning ville AP-fonden inte låtsas om, utan precis som med kärnkraften pratade man om att ”skapa värde” på lång sikt. Värde för vem säger man dock inte, för att antyda att värdet handlar om högre pensioner när det i själva verket kan betyda ”en bättre planet”. 

 

Naturskyddsföreningen och Fair Finance är de största lobbyisterna som med skattepengar lägger mycket tid och kraft på att opinionsbilda för att använda våra gemensamma resurser, bland annat pensioner, på deras politiska uppfattningar. 

En av deras rapporter i ämnet heter ”Våra fossila pensioner” och kom 2021. Syftet är just att få AP-fonderna att investera i de bolag de anser är bra för klimatet. 

”Genom att flytta investeringar från bolag som förvärrar klimatkrisen till boalg som bidrar till att lösa den kan finansbranschen spela en avgörande roll i att begränsa klimatförändringarna”. 

Som ni ser nämns inte pensionärernas rätt till en bra avkastning alls eftersom detta är ointressant, miljörörelsen har sett det stora kapital som pensionsfonderna förvaltar och betraktar dem nu som ett medel för dem att uppnå politiska mål.

Samma år ändrar deras kompis Per Bolund som då var finansmarknadsminister villkoren för AP-fondernas placeringar. Tidigare har nämligen varit förbjudet att investerat i onoterade bolag. 

Och ny briserar nyheten om att Andra AP-fonden går in som ny ägare i H2 Green Steel. 

18 miljarder (!) har de lyckats få in, mestadels från privata aktörer som får riskera sina pengar bäst de vill, men att pensionerna nu ska äventyras är chockerande. Desto mer förbluffad blev jag av att läsa att summan tydligen är hemlig. 

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!