Sök
Stäng denna sökruta.

Joe Biden och svensk media

 

Det var något märkligt med nyheten om att Joe Biden nu dras in i rättegången mot sonen Hunter Biden, och det var inte att han är USA:s president. 

Utan att jag i svensk media knappt läst någonting alls om att presidentens son utretts, och nu anklagas. Och drar med presidenten.

Det är ganska allvarliga anklagelser som figurerat mot Joe Biden och hans son under lång tid och handlar bland annat om att Hunter Biden suttit länge i styrelsen för ett ukrainskt gasföretag. 

 

Hunter Biden kommer åtalas för vapenbrott och skattebrott. Nu kommer Joe Biden att dras inför riksrätt i frågor som rör korruption. Har Biden använt sin ställning för att skydda sonen Hunter?

 

Frågan som återstår är om president Joe Biden kommer att dras inför riksrätt. Man borde tycka att detta sak anses som stort allmänintresse i svensk media och att de hade följt detta fall från start men icke. 

Jag har liksom många andra haft en gnagande känsla att media underrapporterar om USA nu när Trump är borta och så att säga ”ordningen är återställd” när vänstern styr USA. Min misstanke om att media särbehandlat Joe Biden för att han är demokrat krävde undersökning. 

Om vi kollar i en av landets största morgontidningar får man 16 700 träffar på Donald Trump, vars hela presidentperiod på fyra år fick svensk media att blåsa upp sina USA-redaktioner med flera heltidstjänster var. Man rapporterade i princip dygnet runt om Trump, men när Joe Biden svors in har det varit märkligt lågt fokus på världens största västerländska demokrati. 

Jag kollade på presidentvalsåret 2016, då Trump vann, ända till idag. Då ingår hela den period på fyra år 2017 – 2021 då han satt som president i USA. 

 

 

Samma period har DN bara skrivit 3 500 artiklar om Joe Biden, som i januari har suttit halva sin mandatperiod. 

 

 

Hunter Biden, som har varit en stor del av debatten i USA hela den här perioden, har bara förärats 100 artiklar varav ett flertal nu senaste veckorna bara. 

 

Söker man på Google för att ta reda på hur statlig media via SVT Nyheter förvaltat uppdraget att rapportera om den här skandalen hittar man blott 78 artiklar totalt, och då är flera stycken från senaste tiden bara. Inte direkt en massiv bevakning alltså. 

Donald Trump har å andra sidan förärats med över 10 000 inlägg. 

 

 

Slutsatsen är precis som man kunde misstänka. 

Så snart Trump lämnade ovala rummet och Biden, som är demokrat och blandning mellan sossarna och Folkpartiet och därmed något som svensk media föredrar, slutade den intensiva bevakningen och allt återgick till som det var innan Trump. För svensk media har aldrig varit särskilt intresserade av att bevaka amerikansk politik på riktigt. 

Att enbart skriva några artiklar när man fattar beslut om åtal både för sonen och presidenten visar tydligt att man från svensk medias håll inte är intresserade av att förmedla någon slags sanning och fakta utan att nyhetsvärderingen görs utifrån vissa ideologiska måttstockar istället. 

Beklämmande tycker jag eftersom man när Joe Biden svors in hade chansen att motbevisa att som var skeptiska till rapporteringen under Trump, att även när han avgått så skulle man fortsätta bevaka USA och vad presidenten pysslar med. 

Tyvärr var så inte fallet. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!