Search
Close this search box.

En revolution för det fria ordet

 

Expo-drevet förra veckan, som skulle riktats mot friskoleföretagarna Hans och Barbara Bergström men för att jag avslöjade deras ”gräv” istället blev en veritabel smutskastningskampanj mot mig visar vilken revolution vi faktiskt i realtid bevittnat sedan 2010. 

En revolution som släppte det fria ordet helt fritt och som är det största som hänt sedan tryckpressen skapades. 

Idag kan vem som helst med internet, en dator och några konton på sociala medier samt en blogg på riktigt konkurrera med traditionell media. Som finansieras av ca 800 miljoner kronor i presstöd varje år. 

Att jag, en enda person med en helt privatfinansierad blogg, förekom Expos ”granskning” av Bergströms, som i själva verket var en mycket tunn soppa kokad på gulit by association, påståenden och konspirationsteorier om nazister, och det raseri detta släppte lös visade just det. 

Medieeliten har inte tänkt att ge upp sina privilegier som grindvakter över det fria ordet utan fajt. 

De reaktioner som följde min publicering har tappat alla proportioner och jag har drevats runt i såväl Aftonbladet som GP och DN för att jag haft fräckheten att både hinna före Expo och dessutom granska deras verksamhet. 

Men Expo stod för ett pedagogiskt problem när de bestämde sig för att ersätta det uteblivna drevet mot Bergströms, som garanterat tagit sig till landets nyhetssidor om jag inte avslöjat det. Jag är inte journalist och driver ingen tidning utan en privat blogg. Och jag är en person. 

Alltså blev de trots detta tvungna att först måla upp mig som en mäktig mediekanal, likt traditionell media genom att prata om pressetiska regler, skada etc, för att sedan försöka fula ut mig genom att hävda att jag ”hundvisslat” på nazister och hängt ut deras reporter i syfte att i princip skada honom och hans familj fysiskt. 

Jag är givetvis smickrad över att Expo och media nu jämställt min makt med deras och lovar att förvalta denna makt väl.

Men för de åsikter som jag föreräder. För jag är något annat än media. 

Jag är absolut en slags makthavare online men samtidigt är jag bara en enda person, som är helt transparent med vilka åsikter som präglar alla mina artiklar och min blogg är ingen tidning utan en sajt som publicerar åsiktsjournalistik. Utan att jag för den skull kallar mig journalist. Jag är inte journalist, jag är åsiktsskribent och jag följer givetvis därför inga regler som media lever under. Jag följer bara mina egna regler, och de ramarna har tjänat mig gott under alla år jag skrivit. 

Givetvis är detta otroligt frustrerande för media, då vi på vissa sätt konkurrerar med media men samtidigt lever under helt andra premisser men så det det nya medielandskapet ut  – media som inte är egentlig media blir makthavare. 

Mäktiga Expo med sina hemliga miljondonationer från hemliga rika finansiärer försökte också ironiskt nog kasta den största stenen i ett glashus jag sett genom hela den här historien – att försöka göra gällande att det på något sätt är fel att skribenter från höger också får donationer. Men som till skillnad från deras egna redovisas öppet medan Expo aldrig varit transparenta med vilka som köpt dem. 

Expo omsätter 14-15 miljoner kronor per år och merparten av pengarna kommer från gåvor. Vilka personer som gett och vad de förväntar sig i gengäld har Expo aldrig varit öppna med. Samtidigt tar Expo emot enorma bidrag från staten via bland annat MUCF, som de först byggt relationer med genom olika föreläsningar. Ett smart drag för att försäkra sig om att ansökan går igenom. 

Som man känner andra känner man sig själv och eftersom tydligen givarna till Expos verksamhet kan köpa sig artiklar och inflytande och kanske till och med Anna Fröjds själ, är det lätt att utgå från att så fungerar det även för sådana som mig. 

Men det är bara folk som delar mina öppet redovisade åsikter som är välkomna att stödja mig eftersom mina åsikter eller inlägg inte är till salu. Jag behöver ingen pressetik för att ha moral. 

Tyvärr är det också sådant som Expo nu skriver om mig som skapar en hotbild mot mig. 

De till Expo nära associerade (då de delar samma verksamhetsmål), AntiFa eller AFA, har lika stort våldskapital som nazister. Det fick jag själv erfara när jag efter en granskning av dem plötsligt fick ett otrevligt hembesök. 

AntiFa hade tidigare hotat mig online och en dag ringde det på dörren strax efter publiceringen av en flera inlägg lång granskning av AFA. Det fortsatte att ringa tre-fyra gånger när jag, eftersom jag blev misstänksam, inte öppnade. Då hällde den okända vuxna mannen utanför en brun vätska genom mitt brevinkast, på mina små barns skor. 

Efter detta uppgraderade vi skalskyddet och jag köpte lagligt försvarsspray för att våga gå runt ensam. 

Så det är mörka krafter nu Expo spelar rätt i händerna genom att anklaga mig för att hundvissla på nazister och insinuera att jag i princip dykt upp utanför reporterns hus när allt jag gjort var att skriva vilken kommun han kanske bor i.

Vilket ansvar tar Expo om deras drev mot mig nu faktiskt får AFA och andra våldsamma vänsterextrema att faktiskt tro att jag bussat nazister på deras vänner?

De dubbla standarderna är tyvärr så media och vänsterextrema organisationer som Expo arbetar. De kan anklaga vem som helst för vad som helst och ändå komma undan med att bete sig likadant eller värre. 

Det enda vi i högern kan göra är just det jag gjorde – förekomma deras smutkastning och inte ge sig när de och deras vänner försöker runda pressetiska regler, anklaga oss för att vara nazister eller något annat lågt som blivit modus operandi för en priviligerad elit som vägrar acceptera att det finns nya sheriffer i stan. 

Men att sådana som jag, och ni, enkelt kan göra era röster hörda är det helt motsatta till hot mot demokratin. Det är en ren syreinjektion till de demokratiska värderingarna när det offentliga samtalet också får helt nya perspektiv.

Problemet är att media i vanlig ordning blandat ihop sig själva med demokratin och det verkliga hotet är inte mot demokratin utan mot mediebolagens omsättning och mot journalisternas tidigare roll som ensamma makthavare i det debattindustriella komplexet.

Vill du vara en del av den rörelsen ska du prioritera vilka tidningar du prenumererar på och byta en mot en prenumeration på min blogg.  

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!