Sök
Stäng denna sökruta.

Magdas Gads klimatpredikan

 

En gång i tiden var hon en lysande reporter som skrev objektivt och informativt om konflikter utanför Sverige, som bidrag till folkbildning och upplysning. Idag har hon tyvärr, som många andra journalister, förvandlat sin talang till opinion och är nu klimatkrisapologet. 

Men eftersom hon redan har byggt upp sitt varumärke sker detta med Expressens goda minne givetvis, hennes namn kan idag sälja is till Arktis och detta är ett skolboksexempel på framgångsrikt åsiktsskrivande.

Bygg upp dig själv som sanningssökande journalist och få priser, sedan kan du använda den plattformen åt åsiktsbildning och vips, är du inte längre journalist utan opinionsbildare men får de flesta att tro att det du numera skriver är fakta, och inte åsikter. 

Magda Gad har i sitt nya värv som klimatalarmist döpt sin artikelserie till ”Vid mänsklighetens slut” och låtit sin bylinebild vara när hon har vad som ser ut som abaya på sig, en heltäckande slöja som börjar på huvudet och fortsätter ner till marken. Ett kontroversiellt plagg även bland muslimer generellt. 

 

 

Hon är i Somalia för att rapportera om torkan, en av landets historiskt många eftersom man ligger på Afrikas horn tillsammans med Somaliland och Etiopien. 

Somalia är ett av länderna i världen som ibland drabbas av svår torka. Just nu är de inne i en sådan period med mycket lidande för de allra fattigaste som följd. Men det är inte mänsklighetens slut, vare sig totalt eller för Somalias del som Magda Gad försöker hävda. 

Hon skildrar som hon brukar enskilda individers öden för att väcka engagemang för den stora frågan, i det här fallet klimatet och det är hjärtskärande att se och läsa som svältande barn och gravida kvinnor. 

 

 

Men det säger inte alls det Magda Gad vill påstå utan Somalias torka är en av alla naturliga tillstånd som tyvärr det landet och ett flertal andra har i världen, framför allt söder om Sahara. 

1991-1992 dog till exempel mellan 200 000 och 300 000 av torkan, och precis som alltid när det gäller svält dör hemskt nog flest barn och gravida, eftersom de är svagast. 

Gad rapporterar från Dolow i Somalia, dit folk har kommit för att fly undan torkan skriver hon. Syftet med artikeln, och alla i serien, är att opinionsbilda för klimatkrisen och den påstådda undergången. 

Syftet är inte att skildra en mångfacetterad sanning eller rapportera sakligt. 

Det Gad inte nämner i sin artikel är att precis där ligger ett av världens största flyktingläger, som byggdes för länge sedan och som huserar hundratusentals individer. Lägret heter Dolo Ado och ligger på gränsen till Etiopien. Där bor det redan nästan 200 000 somaliska flyktingar sedan lägret etablerades redan 2008 för folk som flydde undan kriget, och ännu en torka. På somaliska heter Dolo Ado däremot just Dooloow, eller Dolow. 

IKEA Foundation har gett lägret över 100 miljoner dollar genom åren för att stötta de allra mest utsatta på jorden. 

 

 

Torka generellt blir mindre och mindre vanligt i världen, och det beror inte på att vädret ändrats utan att enda sättet att påverka konsekvenser av olika väder är ekonomi. Ju rikare land desto större motståndskraft mot vädrets makter, som torka eftersom man kan både se till att individer som drabbas inte svälter och man kan rädda skörden genom bland annat bevattning och GMO. 

Björn Lomborg har bland annat skrivit om det, ni kan läsa hans artikel här. 

 

 

I själva verket är Somalias problem inte vädret, eller klimatet, utan att det är ett skitland som haft enorma problem i decennier. Det är ett aldrig sinande inbördeskrig mellan olika somaliska grupper som alla vill ha makten, inte minst islamistiska terrorgruppen Al Shabab, landet har haft mycket kort period av demokrati och korruptionen är utbredd. Det är ett fattigt land, förstört av dåliga ledare och kommunism.

Den fd diktatorn Siad Barre var kommunist och allierad med Sovjet, så nu förstår ni hur ekonomin kunde köras i botten från redan låg nivå. Om detta nämner skriver givetvis inte heller Gad. 

2021 var Somalias medeltemperatur 26,88 gr Celsius, vilket inte på något sätt är vare sig unikt eller det högsta uppmätta. I själva verket har landet har högre temperatur många år. 

Ni kan själv kolla på den här faktasajten om klimatet som världsbanken har.

Världens drabbas av mindre torka än historiskt och medeltemperaturen i just Somalia, som visserligen haft några toppar på 2000-talet, har inte högre siffror 2021 än de haft historiskt.

Inte heller dör fler totalt sett i Somalia utan medellivslängden ökar i själva verket sedan länge. Om man tittar på historiska data har den förväntade livslängden ökat med flera decennier sedan 50-talet i Somalia. 

 

 

Trots den svåra torkan även 2022 ökade medellivslängden med 0,48 % mellan 2021 och 2022. Idag är den 58,34 år enligt FN.

2022 hade Somalia också svår torka, då beräknade man att så många som 43 000 personer på olika sätt dog på grund av den, varav många barn. Trots detta ökade som sagt medellivslängden.

 

 

I Gads artikel har hon dock räknat in även 2022 års torka, även om regnsäsongen har varit emellan och den var tidvis så häftig att det blev översvämningar. Egentligen är det en ny torka i år, inte samma som förra året eftersom det ju regnat mellan. 

Torka kommer regelbundet i Somalia och under den torra perioden motsvarande vår höst och vinter så regnar det normalt sett mycket lite. 

Frågan här är inte om Somalia drabbas av torka eller om barn och vuxna svälter ihjäl under dessa perioder, det vet vi.

Utan frågan är om Gads artikel är nyheter eller opinion. 

Jag hävdar bestämt att nyhetsvärdet i hennes artiklar numera är ungefär som nyhetsvärdet i mina opinionstexter. Jag levererar rätt ofta någon form av nyhet, avslöjande eller liknande, som jag paketerar mina åsikter i, utan att ha den budget som Gad svänger sig med i sina långa reportageresor. 

Skillnaden mellan mig och Magda Gad är att jag inte hävdar att jag är oberoende journalist utan jag är åsiktsskribent. Den varudeklarationen borde Gad också ge sina läsare. Var ärlig istället. 

Somalias problem med att folk svälter under torka har inte med vädret att göra utan ekonomi. 

För ett land som har torka året om är Förenade Arabemiraten, där Dubai ligger, och deras snitttemperatur har dessutom ökat mer än Somalias. Men noll döda i svält på grund av torka. Deras medeltemperatur är som ni ser betydligt högre än Somalias, och topparna är dessutom högre med temperaturer på 50 grader när det är som värst. 

Hade Gad verkligen velat rapportera objektivt hade hon skrivit om bland annat den aspekten på svälten som just nu pågår i Somalia men eftersom syftet inte är det utan för att bilda opinion får ni läsa det på min sajt istället. 

Under tiden kan vi trösta oss med att ”Vid mänsklighetens slut”  bara är PR för klimatorkesterns nästa show.

 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!