Sök
Stäng denna sökruta.

Medias repressalier

 

Granskar man media, som jag regelbundet gjort sedan 2014, är man ett hot mot demokratin och den fria journalistiken. Så har det låtit i tio år nu så jag är van. 

Men vem granskade granskarna innan sociala medier? Svaret är ingen för ingen kunde det. 

Idag kan sådana som jag, tack vare internet, sociala medier och en egen plattform jag byggt upp helt själv enbart via just sociala medier, konkurrera med stora redaktioner, trots att jag bara är en enda person utan en krona i skattebidrag. Medan media idag inte skulle finnas utan generösa statsbidrag i form av presstödet, och i Expos fall bidrag från bland annat MUCF. 

För att jag förekom Expos uthängning av Hans och Barbara Bergström släppte nu media ut det ursinne de känner mot att jag hotar deras privilegier och makt. 

Det här drevet, som skulle handlat om en påhittad historia om att Bergströms finansierar landets alla högerextrema tidningar, handlade på grund av min publicering istället om något annat. Om att jag genom att gissa mig till vad Expo hade i görningen hotar demokratin. 

I en text i först ett nyhetsbrev och sedan på Expos hemsida publicerade chefredaktör Anna Fröjdh en bredsida mot mig, där hon påstod att jag, genom att ha förekommit deras publicering ”försöker skrämma dem till tystnad”. 

Jag mailade ett trevligt mail till henne där jag bara bad henne utveckla exakt vad det är i min text som skrämde den 13 man starka redaktionen (som förfogar över 14,2 Mkr per år). Och jag bad henne dessutom maila texten eftersom jag visste att jag fanns nämnd i den. 

Trots två påminnelser har jag ännu inte fått svar. Det är ju en trist stil kan jag tycka, men tyvärr helt väntat eftersom vänstern inte är så hövlig eller har allmänt hyfs generellt. Expo lever liksom jag inte under de pressetiska reglerna så de har förstås ingen skyldighet att svara. 

Nedan kan ni läsa mitt mail till Fröjdh:

 

 

Vi kan lätt konstatera att slutsatsen givetvis är att Expo inte alls blev skrämda. Det är ett retoriskt grepp, precis som att försöka utmåla att jag återgav några enstaka offentliga uppgifter som publicerats i media, som ”uthängning av reportern”. 

De vill måla ut mig som om jag hotat Expo, hotat Erik Glaad och knackat på deras hus och skrämt hans barn. När jag bara skrev en text som tråkigt nog lite grann förstörde deras stora scoop, men det är ju spelets regler i media. 

Men man gör ju inte så här ostraffat, genom snabbhet och egen slutledningsförmåga lyckas förstöra ett planerat drev. 

Så som väntat vändes detta istället till en slags attack mot mig. Nu är jag van och detta modus operandi är väl etablerat vid det här laget då medieeliten inte tål konkurrens och det är just konkurrens jag som en enda skribent kan leverera. 

Här är skörden hittills vad traditionell media publicerat:

Expos artikel fick jag till slut tag i genom andra källor. I den står det att jag är SD-vänlig bloggare, vilket är vänstermediaordet för höger. Men eftersom allt höger om Socialdemokraterna enligt Expo är högerextremt så är 51 % av landets befolkning idag högerextrem. 

 

 

Hade han kollat längre tillbaka än 2020 skulle Erik Glaad hittat alla de andra artiklarna, närmare bestämt 52 stycken sedan 2014 som alla på olika sätt handlar om friskolor. Nedan ser ni en skärmdump från min admin-panel på bloggen. 

 

 

Men sanningen är inte intressant när media är på jakt eftersom konkurrenter och de har inte tänkt att ge upp sina privilegier utan strid. 

I morse mailade min pappa mig en artikel i Göteborgsposten som tydligen Hynek Pallas i rent raseri nyss mailade in. 

Han började med en mycket lång inledning, där han lyckades få vänsterbingo i utfulning genom att kombinera Sovjet och Stalins propaganda, Putin och trollfabriker och sedan ett raskt steg till högerextrema, för att genom att sedan nämna mig efter alla dessa sätta bilden för läsaren att jag är samma som dem. Ett klassiskt grepp när man inte har på fötterna utan bara jobbar med gulit by association. 

Därefter skrev han:

”Så vad sker?

Redan innan Expo tryckte på publiceringsknappen aktiverades bekant moteld (red.anm syftar på Stalin, Sovjet, Putin och högerextrema). Bloggaren Rebecca Weidmo Uvell publicerar under rubriken ”Expo planerar att hänga ut Bergströms som smygnazister” skärmdumpar på korrespondensen mellan Expos journalist och Hans Bergström. Hon publicerar uppgifter om Expos reporter, bostadsort, familjesituation, tidigare sysselsättning och spekulationer om vad hans tidigare politiska engagemang innebär. 

Vem vet. Kanske har det något att göra med att Uvells enmansföretag – samma år som Uvell publicerade en serie texter till försvar för Bergströms friskola – mottog nästan en halv miljon kronor från paret Bergströms stiftelse.”

Skärmdumpen nedan är endast publicerad i sin helhet i syfte att citera eftersom min text handlar om att kommentera den artikeln. 

 

Innan jag kommenterar innehållet – det finns flera sakfel i artikeln, som jag mailade GP:s kultursida och påpekade. De lever enligt det pressetiska systemet och är därmed skyldiga att både erbjuda genmäla och införa rättning av sakfel. 

Samma år skriver Pallas, i syfte att förleda läsaren att tro att det handlar om ett år, när det i själva verket är perioden 2020-2022. Och kvickt avrundar han dessutom 420 000 kronor till en halv miljon, en höjning med 20 %. Allt för att lura läsaren. 

Först var det inga problem, hon noterade att jag hade rätt och rättning skulle införas. Men se, Hynek Pallas är som alla i medieeliten primadonnor så någon rättning vägrade han acceptera, för det var först efter hon pratat med honom som GP plötsligt vägrade. 

En halv dags mailande senare där jag fick hota med att anmäla dem till MO och jag ska ha fått in en rättning, vi får väl se om den faktiskt införs i tidningen. Mitt genmäle kan ni läsa när det är publicerat, jag lägger upp texten på Facebook-sidan. 

Hynek Pallas text är som alla andra texter om det här – en uppvisning i det raseri bara en försutten elit kan hysa för att de tappat makt och privilegier

Tidigare var deras liv så enkelt, för det var bara den lilla utvalda klick som satt på landets fina redaktioner som hade makten över det offentliga samtalet och bestämde enväldigt vad folket skulle få veta. Fakta, åsikter, sanning, verklighet. Allt styrde Pallas och hans polare över. 

Att hota detta gör man inte ostraffat, och den som gör det målas ut som högerextrem smygnasse som förföljer och hotar journalister och deras barn. 

Det är också temat i skräptidningen vänsterextrema ETC som vill ha en del av klicken, att konsumera våra skattepengar via presstödet och fusk med prenumeranter räcker inte. De vill ha klick. 

Så där har de till och med mig på bild på sin artikel, som faktiskt mer handlar om mig än om Hans och Barbara Bergström. Ni vet sedan tidigare att de hyser en slags osund besatthet. 

 

 

Till skillnad från Expo, som inte svarade på mail, svarade ETC. Det får jag ge dem, deras journalister har i alla fall rimlig hyfs. 

Och där får Anna Fröjdh bre ut sig. Och kalla mig ”ytterhöger”. Det förklarar kanske varför hon vägrar svara på mitt mail. 

Sedan fortsätter Expo med lögnerna om att jag skulle ha förföljt och hängt ut Erik Glaad, när allt jag gjort var att sammanställa lite korta fakta som Erik själv medverkat till finns på internet, i helt öppna källor. Men bilden ska sättas, jag smyger i buskarna och hotar att döda honom, hela Expo och hela Erik Glaads familj, med mina texter. 

”De vill förekomma och underminera vår granskning”. 

Där har Anna Fröjd dock helt rätt. Hela syftet med min publicering var just det, att förekomma deras granskning och det är så det ska fungera i en demokrati. Att vem som helst får förekomma en tidnings publicering, det själva förutsättningen för en fri åsiktsbildning. 

Och att vem som helst kan göra just det är inte ett hot mot demokratin, det är syret. Svensk debatt och media har vitaliserats av alla fria aktörer som skriver på egna plattformar med helt privat finansiering. 

Men ETC visar i sin ledare idag exakt vad hela drevet mot Expo och mig syftar till – att utmåla all kritik mot media och granskning och deras granskningar som en attack på svenska folket, på demokratin. 

Högern vill ”svälta ut public service” för att man drar ner bidraget från kulturbudgeten. Det är själva tankegångarna. Det är bara traditionell media som räknas när man pratar yttrandefrihet och vi som inte är det utan är självständiga är ett hot mot detta. 

 

 

I själva verket har jag och andra fria spelare jämnat ut spelplanen och tagit ifrån vänstern dominansen när det gäller informationen, fakta, nyheter och åsikter. 

Och jag blir bara med motiverad att fortsätta leverera unika perspektiv, granskningar och åsikter till alla som vill läsa. För jag vet att nästa gång kommer jag även den gången utmålas av en arg mediemobb som att jag förföljer och skrämmer dem, och vill störta demokratin med högerextrema ytterhöger smygnazist-åsikter. 

Tack vare alla er som är Patreons och tack vare stöd från sådana som Hans och Barbara Bergström, till mig och andra fria skribenter, är Sverige ett land idag som det är lättare att andas i. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!