Sök
Stäng denna sökruta.

Nu hämnas Expo

 

Förra veckan avslöjade jag att Expo planerar att hänga ut Hans och Barbara Bergström som finansiärer av högerextrem media i Sverige. Det inlägget kan ni läsa här. 

Jag hade fått en kopia på ett mail som skickats till Hans Bergström från en av deras ”journalister” , Erik Glaad. Genom att dra slutsatser från hans 13 frågor och tonen i mailet gissade jag, byggt på min över ett decennium långa erfarenhet som opinionsbildare, exakt vilken artikel Expo skulle skriva. 

Här ser ni ett stycke av min text där jag sammanfattar mina kvalificerade gissningar, och notera också att Expo på alla sätt tänkbara försökte dölja sitt motiv. De skickade bara en massa frågor för att försöka avslöja så lite som möjligt av den kommande artikeln. 

 

Nu bekräftar Expo att jag hade helt rätt. 

I ett låst nyhetsbrev skriver de om mig, rimligt hade annars vara att eftersom min artikel var olåst att publicera sitt eget svar öppet så att jag kan bemöta det. Men jag har fått tag i delar av nyhetsbrevet online. 

”I ett kommande nummer av Expo granskar vi hur friskoleentreprenörerna Hans och Barbara Bergström genom sin stiftelse stöttat flera medieprojekt som sprider högerextrema konspirationsteorier och i ett fall även förintelseförnekelse och ren nazistisk propaganda”. 

 

 

Nu slår Expo till med försvaret och som ni kan se i nyhetsbrevet försöker de utmåla det som att jag genom min granskning av deras kommande artikel försöker ”tysta” Expo och deras journalister. Expo, som har en hel redaktion, vill utmåla mig som en större makthavare än de själva. Vilket givetvis är smickrande. 

Jag har endast dessa resurser till mitt förfogande: internet, Patreons, lite uppdrag, en donation från stiftelsen och mig själv. Och en Mac Air. 

”Om syftet är att skrämma till tystnad eller undergräva vår trovärdighet låter jag vara osagt”, skriver chefredaktören i mailet. 

Låt oss backa tillbaka vad som hänt här. 

Expo har upptäckt att Hans Bergström skrivit några artiklar i en sedan flera år nerlagd tidning, för fem år sedan. Samma tidskrift har en gång i ett nummer också publicerat en högerextrem artikel, skriven av en helt extern för Bergström obekant skribent. De vill genom gulit by association därför utmåla honom som nazist och mailar honom en massa anklagande aggressiva frågor. 

Det är inte hans tidning och han har inte gett den pengar, ändå ska han ta ansvar för vad en annan person vid ett unikt tillfälle skrivit i samma tidning som han skrivit en artikel i. Ihop med annan gulit by association ska sedan Expo klumpa ihop detta med Nya Tider, nazister, republikaner, mig och Det goda samhället. 

Jag skriver om det och gissar mig till vilken artikel Expo planerar. Jag är fri skribent och lever på Patreons framför allt, jag lever på att granska även vänstermedia. Som Dagens Nyheter, ETC och i det här fallet Expo. Att förekomma en annan sajts publicering händer precis hela tiden i media, att tipsaren vänder sig till en annan avsändare eller att information läcker vidare. 

Men för att just jag nu skrev om deras artikel innan de hann, och inte säg Expressen, så ”försöker jag skrämma dem till tystnad”. 

Hör inte Expo själva hur löjligt det här låter?

Eller blir verkligen Expos medarbetare skrämda av att jag på min sajt skriver om deras arbetsmetoder och kommande artiklar? 

Därefter vill de försöka utmåla mig som att jag ”hängt ut” deras journalists privatliv och bostad. 

Stopp lite här, för det är givetvis en ren lögn som jag ska reda ut nu. 

Reporten Erik Glaad vill få er att tro att jag på något sätt förföljt honom, kanske till och med dykt upp framför hans hus? Publicerat bilder på honom, hans barn och hans hus? När sanningen är att jag googlat. Det är det jag gjort. 

Personer som vill vara helt hemliga borde inte låta sig intervjuas i lokal media, figurera på Instagramkonton som är öppna eller ta emot olika priser. Ett tips i all välmening för alla mina källor är bara där Erik Glaad frivilligt själv medverkat och som vi alla vet är internet inte privat. Låter du dig intervjuas är du publik och ingen av mina källor om den här egentligen helt ointressanta reporten är något annat än media.

”Hon publicerar uppgifter, både sanna och osanna, om reporterns privatliv, tidigare sysselsättning och till och med en påstådd bostadsort för journalisten som på grund av sitt arbete lever med skyddade personuppgifter.”

Okej, Erik och Expo. Handsken är kastad. Här är vad Erik Glaad själv publicerat om sig själv på internet:

Vi kan börja med LinkedIn, där man frivilligt lägger sitt CV publikt. En hundralapp till den av er som hittar mitt där. Hans tidigare sysselsättning, helt frivilligt öppet på internet. 

 

 

Vi kan gå vidare med hans skådiskarriär, för på sajten Kulturkortet intervjuas just Erik Glaad om föreställningen han skrivit och spelade i, om att vara pappa. Där han själv säger att han 1) är pappa och 2) inte vuxit upp med sin egen. 

 

I lokaltidningen Mälaröarnas Nyheter, som är för Ekerö kommun, låter han sig intervjuas som ordförande för kulturföreningen Schakalen om landets fulaste bygdegård som han vill rusta upp. 

 

2020 fick han, efter insatserna för Skå festplats, Ekerö Kommuns kulturpris. Det kan man se på Facebook , som på Ekerö kommuns officiella sida la ut bilder på alla pristagarna av 2019 års pris. 

 

 

På det öppna Instagram-kontot Skå Festplats kan man se Erik Glaad på flertalet bilder, frivilligt poserande. 

 

Av detta drog jag den logiska slutsatsen att Erik Glaad numera bor i Ekerö Kommun. Men var vet jag såklart inte, han har som Expo skrivit hemliga adressuppgifter och jag publicerar för övrigt aldrig sådana. 

Till skillnad från traditionell media som Expressen och Aftonbladet, som regelbundet publicerar inte bara folks adresser och inkomster utan dessutom bilder på deras hus och fastigheter. Men det skulle jag aldrig göra, jag konstaterar bara att Glaad gissningsvis bor i kommunen. Som jag för övrigt själv bott i ett år, på Gällstaö åren 2003-2004. 

Vet ni hur stor Ekerö kommun är?

140 öar, kobbar och skär utspridda på 605 hektar. Det bor nästan 30 000 människor i Ekerö kommun. Men jag kan givetvis ha fel, de kanske ger sitt kulturpris till folk som inte bor där. Eller så har han en sommarstuga där kanske. Expo har glömt att jag ju inte egentligen vet, jag drog bara slutsatsen att han bor i Ekerö kommun. 

Detta är enligt Expo att hänga ut en enskild journalists bostad, att skriva att han bor inom kommungränserna för detta stora område. Större än Täby, Sollentuna, Jakobsberg och Solna tillsammans. 

Detta var det enda jag skrev om reportern Erik Glaad, förutom att han är född 1992 och av ljudklipp att döma pratar den dialekt man har i Stockholm eller någonstans rätt nära. Att man blir vansinnig och skriver om att hänga ut när det enda jag återgett är information han själv medverkat till finns på internet är en gåta. 

Mitt tips till alla som vill vara helt anonyma – låt er inte intervjuas i lokalpressen, fotas inte på Instagram och ta inte emot några priser.

Och ha för guds skull inte LinkedIN. Jobba helst inte som journalist heller för då kan folk få veta hur du ser ut genom bilder på internet. 

Jag använder inga andra metoder än att söka på internet och begära ut allmänna handlingar, det vill säga offentlig information alla har tillgång till.  Även om jag givetvis blir smickrad över att folk tycker att jag är så bra på det att det vill utmåla mina gräv som resultatet av någon slags hemlig underrättelseverksamhet i syfte att ”hänga ut folk” och ”skrämma till tystnad”. 

Ironiskt nog är deras motattack som ni just bevittnat just det, de ljuger och överdriver i syfte att utmåla mig som en av de högerextrema de granskar, som på riktigt förföljer folk fysiskt. För att jag är en maktfaktor till höger, tydligen mäktigare än de själva anser sig vara givet reaktionerna. 

I själva verket är detta bara en hämnd från barnsliga journalister på Expo som inte klarar av att jag är lite vassare och lite snabbare. Och som inte vill vara med i spelet om nyheterna om de inte vinner. 

Jag vann. De förlorade. End of story. 

Eller vänta, historien fortsätter ju för jag vet vad slutmålet med deras attacker på mig och även på Hans och Barbara Bergström syftar till. Det går jag igenom i nästa inlägg. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!