Sök
Stäng denna sökruta.

Ett åtal med politiska förtecken

 

Landets mest avskydda företag kan vara Lundin Petroleum (fd Lundin Oil).*

Inte bara för det uppenbara – att miljöfascisternas som härjar avskyr olja – utan att det är den perfekta kombinationen av en rik entreprenörsfamilj men även pengar, en före detta VD som hette Adolf, olja, u-länder och…..Carl Bildt. Som både ägde aktier och satt i styrelsen, innan han blev utrikesminister. 

Nu går landets i särklass dyraste utredning upp till domstol, som är något så ovanligt som anklagelser om folkrättsbrott och framför allt riktat mot grundarfamiljen Lundin. 

De åtalade är VD Alex Schneiter och ordförande Ian Lundin. Utredningen har pågått i åratal och kostat skattebetalarna enorma pengar, exakt vad är hemligt, och syftet är att Sverige ska få en fjäder i hatten internationellt. 

* Artikeln kommer genomgående benämna bolaget Lundin Oil eftersom det var namnet när de påstådda brotten begicks. Idag heter bolaget Orrön Energy. 

 

 

Det är ett snårigt rättsfall men långbollen åklagaren efter 11 år hoppas ro i land är att Lundin Oil skulle ha ”främjat” den sudanesiska regeringen, som i sin tur orsakade död och förödelse i den delen av Sudan Lundin verkade. 

 

 

Men fallet har en politisk koppling som jag ska redogöra för nedan och det var också den socialdemokratiska regeringen som fattade beslutet att åklagaren skulle få väcka åtal mot de två personerna. 

 

För i alla andra länder i princip, måste uppsåt för folkrättsbrott bevisas. Men just här krävs ”likgiltighet” inför att ens agerande i ett land skulle kunna påverka. 

Lundin-fallet har precis som Allra-fallet många socialdemokratiska ögon på sig.  

Socialdemokraterna får något svart i blicken så fort Lundin Oil nämns, sedan decennier. De gjorde sitt bästa för att få Carl Bildt avsatt på grund av sitt engagemang i Lundin, utan framgång. 

Aftonbladet Ledare, Dagens Arena, SSU och många fler har drivit en kampanj mot bolaget i åratal.

 

 

Vänsterdebattören, dokumentärfilmaren och sedermera politiker för Västerpartiet, Maj Wechselman använde uttrycket ”oljemoderater”. 

 


Wechselman var för övrigt en av de utpekade i den ”kremlfjäsk”rapport Utrikespolitiska Institutet släppte och som fick Åsa Linderborg att starta en veritabel personkampanj mot forskaren Martin Kragh, som om det inte räckte att hon har Benny Fredrikssons död på sitt samvete. 

Oljemoderater. 

Vilket slagkraftigt uttryck. Om man vill opinionsbilda i Sverige.

För ingen ska tro att Socialdemokraterna bryr sig särskilt om döda afrikaner, de är djupt dedicerade att få Lundin Oil fällda för folkmord för att det passar dem inrikespolitiskt. De har ägnat år att koppla bolaget till partiet Moderaterna, först via Carl Bild, sedan via Sofia Arkelsten i ett befängt mini-drev. 

Morgan Johansson, landets före detta justitieminister men utan en enda poäng juridik på juristlinjen och som inte haft ett enda riktigt jobb, har i allra högsta grad varit delaktig personligen. Att han var journalist på LO-tidningen Arbetet räknas inte som det. Även han har deltagit i åratal i smutskastningen mot Lundin. 

Genom opinionsbildning från den breda socialdemokratiska maktapparaten under åratal har Socialdemokraterna försökt får Lundin Oil och Moderaterna att förknippas, nästan vara samma sak. 

2010 började utredningen om Lundin skulle gjort sig skyldig till medhjälp till folkrättsbrott men inte förrän under sossarnas regeringstid går man vidare. 

För det handlar också om detta – om åklagaren skulle få Lundin Oil fällt för folkrättsbrott blir detta en fjäder i hatten för en Socialdemokrati på dekis som längtar så efter fornstora dagar då de felaktigt hade något slags rykte om att vara en humanitär stormakt.

Som alla miljarder de pumpade in i socialistiska Tanzania och Uganda i bistånd som i bästa fall inte gjort saker värre. Sju miljarder dollar (70 miljarder kronor) från 1960-talet och framåt. 

En fällande dom är vad Socialdemokraterna behöver. För sig själva. 

Vad handlar då detta om?

Tja, Sudans problem är knappast att företag vill investera där. Utan att det som många afrikanska länder dukat under av maktgalna diktatorer som mördat och förtryckt sin egen befolkning. 

Omar al Bashir styrde Sudan från 1989, genom en militärkupp, men avsattes den 1 april 2019, av militärer som inte ser ut att vilja lämna tillbaka den till folket. Otippat. Striden om Darfur, där vissa grupper krävde självständighet, ledde till att Al Bashir via lokala miliser tog till alla medel – våldäkt, tortyr och massmord – för att försöka vinna. 

Man beräknar att upp till 400 000 personer ur den icke-arabiska minoriteten i Sudan dödats hittills. 2,5 miljoner drivits på flykt. Men detta var i ett helt annat område än där Lundin Oil letade olja.

Al Bashir är dock inte, som Lundin, åtalad för brott mot folkrätten. 

Vilket företag som helst som vill etablera sig i en diktatur måste ha diktatorns godkännande. Det finns inga andra vägar in, det är inte en demokrati. Al Bashir ville också hitta olja, det är ju ett sätt att få ännu mer pengar. 

Men trots att diktatorer som bekant inte respekterar några mänskliga rättigheter och löser problem som kommer på ett…..eget sätt är det nu Lundin Oil som sedan provborrningarna gjordes beskyllts för att ha ansvar över att människor påståtts ha drivits bort från områdena och vissa försvann. 

Lundin Oil var verksamt i södra delen av Sudan, det som idag är självständiga SydSudan, mellan 1997 och 2003. De gjorde som oljebolag alltid gör – de letade efter olja. Idag har de ett börsvärde på 80 miljarder kronor och har all sin verksamhet i Norge. Men 2003 var företaget betydligt mindre. 

När de borrade bjöd de in svenska regeringen, Göran Persson, Anna Lindh et al, att komma och besöka dem. Ingen gjorde det. 

Bara för att man anklagas för ett fruktansvärt brott innebär det inte att man är skyldig. 

I Sverige har vi oskuldspresumption – du är oskyldig tills motsatsen bevisats. 

Ändå blev Morgan Johansson så entusiastisk över att hans regering kunde bevilja åtal (regeringens godkännande krävs när det handlar om påstådda brott begångna utomlands) att han direkt pratade om livstids fängelse. 

Att Justitieministern insinuerar påföljden ger intrycket att han tagit ställning och föregått rättvisans gång. 

I samma artikel har Justitieministern redan sagt rakt ut att han tycker att det är viktigt att de fälls. 

Fick Lundin Oil-fallet en rättvis prövning av regeringen om åtals ens kunde väckas? Eller hade sossarna bestämt sig på förhand alldeles oavsett vad åklagaren kunde bevisa?

Det är en rimlig fråga att ställa mot bakgrund att Justitieministern, som var föredragande på regeringsmötet då det är hans område, redan offentligt tagit ställning emot Lundin Oil. 

Morgan Johansson kan ha varit jävig då han fattade beslutet med övriga i regeringen, men inte heller det valde regeringen att ta hänsyn till.

Samma regering som sett till att det fortsatt var lagligt att åka från lägenheten i Angered eller Vivalla till Syrien, slakta folk i IS namn och sedan komma hem och vila upp sig på svenska sjukhus, fram tills att IS besegrades. I vissa lägen kan man vara effektiv minsann. Jakt på företagares skalper har alltid högsta prioritet hos en Socialdemokrat. 

 I augusti 2018 avslöjade Dagens Nyheter att vittnen i målet i flera länder ”hotats och trakasserats”. Källa:  anonyma personer ”med god insyn i fallet”. 

 

I artikeln beskrivs också att hot utdelats via anonyma konton på Facebook. 

Hur kontot kopplats till Lundin Oil beskriver man dock inte men alla som jobbar med sociala medier vet att bevisa vem som äger ett konto som är anonymt är svårt. Hela artikeln är full med enbart indicier. 

Det finns massa anonyma personer ”med insyn i utredningen” som har helt egna syften att Lundin Oil fälls och ett företag som fälls för att ha hotat vittnen har högre sannolikhet att sedan fällas för folkmord. 

Men att en regim som sedan 1989 anklagats för att ha mördat och förtryckt sin egen befolkning så att 2,5 miljoner flytt och upp till 400 000 personer  dödats inte kan tänkas vara skyldigt istället för ett företag som inte har något skäl att utöva folkrättsbrott utan tvärtom en miljon skäl att inte göra något olagligt alls struntar DN i. Och åklagaren som det verkar. 

Tesen åklagaren vill bevisa i målet är att Lundin Oil vetat om brott mot mänskligheten, underlåtit att försöka stoppa dem och eventuellt också att de själva uppmanat till det. Att vittnen trakasseras innan regeringen skulle bevilja åtal precis passar som handen i handsken. 

För den 8 oktober 2018 kommunicerad regeringen att man fattat beslut att säga ja till åtalet. 

Att man ens valde att väcka åtal från första början bygger delvis på en rapport NGO-paraplyorganisationen ECOS gjorde om Sudan där de påstår att 12 000 dött och 160 000 drivits på flykt när Lundin Oil borrade i Sudan. 

 

 

Medlemmarna är olika lobbyorganisationer, den enda svenska medlemmen är landets största miljölobbyister -. Naturskyddsföreningen.

De har givetvis inga egenintressen att få Lundin Oil fällt…..de som hatar olja. Och företag. Naturskyddsföreningen i sin tur har mycket nära kopplingar till före detta regeringspartiet Miljöpartiet, som också satt i regeringen när man tog beslutet att åklagaren fick väcka åtal.

 

 

Hur man nu kan bygga ett åtal på vad lobbyister säger även om de intervjuat FN är märkligt, kanske har DN missuppfattat. Det vore i och för sig inte första gången. 

Som av en händelse i december 2018, fyra månader efter att Lundin Oil av ”anonyma vittnen” anklagas för att hota vittnen, och två månader efter att åtalet väcks, råkar åklagaren i fallet skicka listan på alla vittnen till Lundin Oil. 

Jag vet såklart ingenting om hur det gick till men jag bara pekar på om man vill bevisa att ett företag trakasserat vittnen och inte har tillräckligt med bevis skadar det inte att råka skicka vittneslistan till dem. Då har man bevis på att bolaget sett den. 

Och kommer det sedan fram nya ”anonyma vittnen med insyn i utredningen” som påstår att vittnen återigen trakasserats riktas givetvis strålkastaren på den som ”råkade” få vittneslistan av åklagaren. 


Listan var sekretesskyddad, ändå ställde polisen som transporterade dem, materialet på gatan utanför Lundin Oils kontor. 

Ingen från åklagarsidan, eller målsägarbiträde fd Justitieminister Tomas Bodström, ville kommentera händelsen ens. 

 

 

Samma Thomas Bodström som var justitieminister när borrningarna skedde i Sudan och som därför bjöds in flera gånger av bolaget men kom aldrig. 

Partikollega med Johansson och Hultqvist som anklagats för jäv, för att de trots att de långt innan regeringsbeslutet offentligt uttryckt sig i skuldfrågan, emot Lundin Oil och därmed inte kan anses objektivt ha fattat beslutet. Ett beslut regeringen fattar gemensamt. 

Samma målsägarbiträde som ”råkade” få hemliga dokument Lundin Oil lämnat till åklagaren som de sedan JO-anmälde åklagaren för.

 

 

För åklagaren skickade sekretessmärkta dokument på flera tusen sidor, trots sekretessen, till målsägarbiträdet. 

Dessa dokument läckte åklagaren alltså före regeringens ens fattat beslutet om åtal, till Morgan Johanssons företrädare och gamla polare Thomas Bodström. 

Så före detta justitieminister Bodström ”råkar” få sekretessbelagda uppgifter innan åklagaren ska upp till Bodströms partikamrater och be om att få åtala Lundin Oil-cheferna. Mycket praktiskt ändå, att pappren råkade komma på villovägar precis då. 

 

Varför?

Åklagaren försvarade sig med att han som medborgare har meddelarfrihet och lika gärna kunde skickat dem till pressen (!).

Är detta rättssäkert?

Att åklagare medvetet läcker sekretesskyddat material för att han anser att det går inom hans medborgerliga meddelarfrihet. Är det annat material han läckt eller bara i Lundin Oil-fallet? Betyder detta att sekretessmärkningen inte gäller för de anklagade? 

Thomas Bodström var för övrigt ordförande i justitieutskottet när åklagaren började förundersökningen och även han har, liksom en massa högt uppsatta sossar, varit engagerad länge i Lundin, eftersom Carl Bildt haft kopplingar dit. 

2011 krävde han utrikesministerns avgång just på grund av den inledda förundersökningen. Och när han slutade med politiken blev han sedermera just målsägarbiträde i samma rättegång. 

 

 

Åklagare Magnus Elving och Bodström har givetvis träffats i många sammanhang tidigare i livet, för att Bodström var ansvarigt statsråd fram till 2006.

Magnus Elving var till exempel åklagare i det uppmärksammande fallet då polismannen Olle Liljegren dömdes för grovt narkotikabrott i härvan om inflitratörer i organiserad brottslighet, som Liljegren arbetade som hanterare för hos polisen. Bodström anklagades för att ha känt till allt, maskat utredningen efter domen och han benådade infiltratören Peter Rätz efter ett år. 

En till person som måste anses varit jävig är försvarsminister Peter Hultqvist som också deltog på mötet då beslutet om åtal fattades. 

Han har liksom Morgan Johansson tydligt visat att han anser att Lundin Oil är skyldiga till folkrättsbrott. 

Till exempel i en skriftlig fråga 2009 till Alliansregeringen. och en debattartikel från 2008 i Aftonbladet. 


Följande har hänt i det här fallet:

 • Lundin Oil provborrar i södra Sudan 1997-2003, med tillstånd från landets diktator al Bashir.
 • De lämnade sedan landet, växte och blev en gigant som omsätter 100 miljarder idag med verksamhet enbart i Norge. 
 • 2006 vinner Moderaterna valet och Carl Bildt utses till utrikesminister, en nagel i ögat på förlorarna Socialdemokraterna.
 • Bildt sitter vid tidpunkten i styrelsen för Lundin Oil, och i massa andra styrelsen då han inte varit verksam i politiken sedan han avgått som partiledare 1998.
 • S drar igång en opinionsbildningskampanj mot Bildt med hjälp av hela maktapparaten där LO, alla tidningarna de äger, Aftonbladet, fristående opinionsbildare etc ingår. Syftet: klumpa ihop Bildt med folkmord, och få honom avsatt. 
 • Mest drivande är Morgan Johansson och Peter Hultqvist. Som då är vanliga riksdagsledamöter, perioden 2006-2014 när Alliansen styr och Bildt är utrikesminister. 
 • Sofia Arkelsten får som partisekreterare också en släng av sleven, allt för att drevet ska fortsätta. 
 • Den internationella paraplyorganisationen för miljöorganisation ECOS, där Naturskyddsföreningen är den enda svenska medlemmen, hatar olja av miljöskäl. De bestämmer sig för att göra en rapport där de påstår att Lundin Oil är skyldiga till 12 000 döda. 
 • Rapporten får åklagaren att inleda en förundersökning och ett antal poliser från NOA har sedan dess flugits fram och tillbaka till Sudan ett oräknerligt antal gånger, på skattebetalarnas bekostnad, för att förhöra påstådda vittnen. 
 • Thomas Bodström, sosse och Justitieminister när Lundin Oil gjorde borrningarna i Sudan och bjöd in regeringen flera gånger, får av åklagare Magnus Elving monopol på att representera de 60 målsägarna man hittar under förundersökningen. 
 • Elving och Bodström känner varandra sedan tiden då Bodström var minister och Elving bland annat var åklagare i det berömda infiltratörs-fallet, som Bodström anklagades för att vara delaktig i och att han styrde förundersökningen mot Olle Liljegren för att skydda Jennerstig och andra mer högt uppsatta poliser. 
 • I augusti 2018 avslöjar plötsligt DN genom att prata med ”anonyma källor med insyn i utredningen” att Lundin Oil anklagas för att hota och trakassera vittnen, i Sudan. Och via ett anonymt Facebook-konto. 
 • I september 2018 läcker åklagare Elving ett sekretesskyddad dokument till polaren Bodström och skyller på att han minsann ha meddelarfrihet och lika gärna kunde läckt till pressen. 
 • Först i oktober meddelar regeringen att man fattat beslut att åklagaren får väcka åtal, något regeringen bestämmer när det handlar om utanför Sveriges jurisdiktion. 
 • På mötet deltar Morgan Johansson och Peter Hultqvist, som under Alliansåren bedrivit den mest framträdande häxjakten på Lundin Oil och därför inte kan avgöras vara objektiva utan de har redan bestämt sig för att de är skyldiga
 • Johansson låter sig intervjuas och bekräftar också: det är viktigt att de fälls. 
 • I december 2018 ”råkar” åklagare Elving skicka hela listan på vittnen till Lundin Oil. 
 • Alla Lundin Oils överklaganden och anmälningar till JO om jäv etc har avslagits. 

Oavsett vilket brott man anklagas för har man rätt att betraktas som oskyldig innan motsatsen är bevisats. 

Även de som anklagas för vidriga brott har en rätt till en rättvis prövning. 

Får Lundin Oil verkligen det?

För det finns många som har mycket stort intresse i att de fälls för folkmord. Naturskyddsföreningen och den samlade internationella miljörörelsen, som vill stänga butiken helt och håller för allt som har med olja att göra (plast, bilar etc). 

Men framför allt – Socialdemokraterna. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!