Sök
Stäng denna sökruta.

Expo planerar att hänga ut Bergströms som smygnazister

 

Vänstertidningen Expo planerar ett ”grävande reportage” om Hans och Barbara Bergström. Ja, vi har hört och läst detta förut, bland annat av karaktärsmördaren Björn af Kleen, som genom det också fick så många stängda dörrar av högern att han nu tvingats ägna sig åt annat. 

Men varför inte dra det hela vägen till smygnazism, tänkte Expo som är sugna på lite klick och mailade Hans Bergström för att ställa lite frågor om hans sympatier för det högerextrema. 

Reportern heter Erik Glaad och han har arbetat på statlig radio, ni vet den där objektiva icke-politiska vi alla tvingas finansiera? Dessutom på P3, som är en slags ledsen påminnelse om tiden före sociala medier och internet men de kämpar glatt på att försöka vara unga, coola och inte minst roliga. Där har Glaad arbetat, innan han hoppade vidare till Expo. 

Han har som många andra på Expo en bakgrund inom den organiserade vänsterextrema rörelsen, han har varit med i fd kommunisternas ungdomsförbund (Ung Vänster Söder om Söder) och intervjuas bland  annat om ett möte Ung Vänster hade med stadsdelsnämnden för att de krävde att hela kommunstyrelsen skulle stå under deras röda fanor på en demonstration, och inte kunde acceptera att skolelever borde informeras i lika stor utsträckning om kommunismen offer som om Förintelsens. 

Glaad intervjuades i vänsterextrema Flamman, såklart. 

Efter detta mediala framträdande med egna politiska sympatier har Glaad städat internet som det ser ut, för jag hittar inget mer. Han har legat lågt. 

2022 gick han från P3 till ”nazi-busters” på Södermalm. Och nu hoppas Glaad på sitt stora break som ”grävande reporter”, gissar jag. Han siktar kanske på att bli Björn af Kleen, nu när han straffade ut sig själv på självmål. 

För att fräscha upp era minnen kontaktade af Kleen, efter sitt karaktärsmord på just Bergströms, olika personer i högern angående det vi i branschen skämtsamt refererar till som ”banjohögern”. Exakt vilken artikel han filade på visste vi inte men en kvalificerad gissning var att han tänkte koppla ihop detta till bison-killen i Capitolium och den lilla del av den amerikanska högern som är totalt urspårad. Givet vilka han kontaktade, vad han skrivit om och det allmänna debattläget. 

Problemet här var flera men primärt – det finns ingen banjohöger på riktigt.

Det är ingen organiserad grupp, det är några personer som är höger och bor på landet som kallar sig så online. Vi i högern hade däremot tröttnat på fulspelet i media så när alla som hade kontaktats skrev om det publikt, både på Twitter men även på min blogg, fick DN steka hela historien. Ingen svarar längre när af Kleen mailar. 

Tillbaka till Erik Glaad och Expos stora avslöjande. 

Hans Bergström är idag mest känd som framgångsrik friskoleföretagare till Engelska Skolan men alla som är äldre än 30 år känner honom allra mest som en av landets mest namnkunniga journalister och publicister. Folkpartist i grunden, han inledde som så många andra sitt engagemang i ungdomsförbundet, men gick snabbt vidare in på journalistiken. Han var chefredaktör på Nerikes Allehanda 1980-1985 och på Dagens Nyheter både 1995 – 2000 och mellan 2001 och 2003. 

Sedermera, efter alla år som publicist, startade han som bekant Internationella Engelska Skolan (IES) ihop med sin fru Barbara.  IES var länge ett framgångsexempel som även vänstern lyfte fram som den bästa friskolan, sedan kom vänstern på att för att skjuta ner hela friskolesystemet måste man slakta IES.  Och så föddes finansieringen till bloggen Balans, som på heltid sedan flera år, försörjda av bland annat LO-pengar, attackerar i princip enbart IES i olika former. 

Vet inte varför de fortfarande kallar sig Balans när Antibalans vore bättre. Eller varför inte Anti-IES, det varumärket är nog ledigt. 

Det har således varit jaktsäsong på paret Bergström året om de senaste åren och nu kraftsamlar vänstern för ännu en attack.

Men precis som af Kleen-artikeln är den planerade Expo-artikeln inte så mycket en attack mot enskilda personer som mot något mycket större – det är en bredsida både mot högern generellt och friskolesystemet i stort. 

Hans och Barbara Bergström har blivit symboler, ett verktyg som vänstern nu använder i attacker mot hela högern och det fria skolvalet. De har upphört att vara individer, så fungerar medielogiken. 

Det är det alla ska i åtanke här, och varför det är viktigt att därför gång på gång försvara enskilda som utsätts på samma sätt eftersom de bara är plockade som symboler för ett större politiskt syfte. Det är den stora bilden, bortom två miljardärer som gud förbjude tjänat pengar på företagande och inte musik eller fotboll, men som i svensk media alltid är de perfekta syndabockarna. 

Glaad mailar således ett mycket kort mail, för så gör alltid journalister. Han vill veta mer om den gamla tidningen DSM skriver han, som Hans Bergström skrivit några enstaka artiklar för, och uppmanar honom att ringa. 

Det lilla ordet ”ringa” ska lura det tilltänkta offret att mailet bara är en förfrågan, när det är i själva verket är starten på intervjun. Svarar man på mailet har intervjun redan inletts. Det är dock inte alla som tänker på det, att bli vilseledd är lätt. 

DSM är en gammal tidskrift, förkortningen står för ”Debatt Sanningssökande Mediekritik  ”men betydde ursprungligen ”Den Svenska Marknaden” och gavs ut av Svenska Reklamförbundet från 1945.  Tidningen togs på 70-talet över av Jan Gillberg, som var ansvarig utgivare var till sin död i år, 88 år gammal. Den är numera nerlagd. 

Under 60- och 70-talet var Gillberg ganska känd och respekterad, även han var engagerad i politiken via ungdomsförbund, men till skillnad från Bergström var han moderat och hade bland annat varit talskrivare åt högerledaren Jan Hjalmarsson. Han var ett framtidsnamn då, tills han missade en riksdagsplats med några få röster. Gillberg grundade Aktiespararna och en slags föregångare till det som sedermera blev Timbro, kallad Utredningsbyrån. Samtidigt var han VD för Sveriges Marknadsförbund (Reklamförbundet), som på 70-talet hade interna stridigheter.

DSM tog han sedermera över och omvandlade den i princip till sin egen opinionstidning under flera decennier. 

I tidningen, som utgjordes av både texter från Gillberg och externa skribenter samt i intervjuer, bildade han opinion för klassisk borgerliga värderingar, som fri företagsamhet, låga skatter etc men allt eftersom åren gick blev han mer och mer konspiratorisk. Det gällde vitt skilda ämnen, från Estonias förlisning och mordet på Olof Palme till Kreuger-kraschen (han påstod att han i själva verket blev mördad för att Wallenberg skulle öka sin makt). Han var även övertygad om att KGB försökt förgifta honom.

En åldrande ensam och allt mer märklig farbror med en egen tidning med andra ord. 

Detta ledde inte oväntat till att fler och fler tog avstånd från tidningen, på nyspråk blev han ”cancelled.” Deplattformerad,  långt innan ordet ens uppfanns.  

Skälet varför Expo nu kontaktat Bergström är att han skrivit fem artiklar i DSM under åren 2014 till 2017.  

För Glaad har lusläst alla nummer han hittat och i två separata nummer förekommer tyvärr en artikel skriven av en annan extern person som inte kan beskrivas på annat sätt än antisemitisk och högerextrem. Detta avkrävs nu Bergström ansvar för. 

Att medverka i en tidning innebär inte att man måste dela alla åsikter tidningen förmedlar, det ska gudarna veta. Det är lika befängt som att hävda att Alice Teodorescu skulle sympatisera med åsikterna vänsterextrema ETC har bara för att hon lät sig intervjuas av dem i våras. Eller att Hans Bergström delar alla Expos åsikter för att han svarade på deras mail, som snart kommer klippas ihop till Expos senaste spökjagar-gräv. 

Två personer som också medverkat i tidningen är Assar Lindbeck och den före detta socialdemokratiska statsministern Ingvar Carlsson, men ingen av dessa har gissningsvis fått mail från Expo med frågor om högerextrema sympatier. 

Men detta är tyvärr så debatten idag fungerar och har fungerat sedan länge – gulit by association har blivit accepterat till mångt och mycket och du som skribent förväntas därför ta ansvar för en massa saker som står utanför din kontroll. Även vad som händer i framtiden. 

DMS var ingen bra källa till information och inte heller en tidning jag själv skulle skrivit för, men kontexten är att Bergström var gammal bekant till Gillberg och han tyckte även synd om den ensamma då nästan blinda farbrorn som spillt bort sin talang och karriär. Dåligt beslut absolut men Bergström slutade skriva så fort han förstod vad Gillberg publicerat (han skrev inte de artiklarna själv), vilket han också med vändande post svarade Glaad, i tron att nu var den saken utagerad. 

Jag vet inte vad mer man kan göra faktiskt. Vet man inte något kan man ju inte fatta nya beslut. Men att han slutade så fort han upptäckte det räcker som vanligt inte för en vänsterextrem på jakt efter ett scoop och Glaad nöjer sig inte. Och nu är intervjun i full gång, utan telefon eftersom mail alltid är bättre. Då kan de hävda att man inte alls är felciterad. 

Jag har fått en kopia på mailet Erik Glaad sedan skickade.

Tretton nya frågor och nu kan man mellan raderna förstå vilken sorts artikel Glaad håller på att skriva. 

 

 

Jag ska ge er nyckelorden: finansiering; DSM; nazister; Nya Tider; Det goda samhället; relationen mellan Kvartal, Det Goda Samhället och DSM; min egen blogg; ideologisk resa högerut; republikaner; abortmotstånd; homohat; rasism. 

Expos kommande artikel handlar med stor sannolikhet om insinuationer att Hans och Barbara Bergström via sin stiftelse finansierar en rad alternativmedia till höger i Sverige för att köpa sig inflytande i debatten men också driva högerextrema politiska uppfattningar. 

Vänstern gillar ju sagor så den de vill berätta denna gång är om en ondskefull Krösus Sork-miljardär som tjänat sina pengar på skolbarn nu finansierar all media han kan lägga vantarna på i Sverige och blir en slags makthavare över det växande alternativa mediesajterna i Sverige. Där alla är högerextrema i olika omfattning och har målsättningen att attackera abort, homosexuellas rättigheter, judar, utlänningar etc. 

Det låter som ett skämt men tyvärr är det en lågoddsare givet hur han formulerat sig i mailet, som också har en illa dold aggressiv anklagande underton.  

Expos modus operandi följer ett givet mönster jag ofta stött på genom åren. 

Först formulerar journalisten vad artikeln ska leda till, vilken historia som ska berättas och vilka slutsatser som ska dras. Sedan ritar han upp olika påståenden och teser som punkter.  Aggressiva mail och ledande frågor ska sedermera förhoppningsvis skapa tillräckligt med svar och indicier för att kunna rita streck mellan punkterna, tills den bild man ville ha är uppritad och sedan trycker tidningen på ”publish”. 

Just på grund av att gulit by association tyvärr accepterats har jag själv i princip sagt nej till alla förfrågningar jag fått av nya för mig okända sammanhang – i framtiden kan det visa sig just något sådant här, som man inte har någon kontroll över huvudtaget.

Du tackar ja till en fråga om föredrag om din bok om yttrandefrihet, håller ett föredrag, i publiken sitter ett gäng du aldrig sett som det brukar vara med föredrag. Någon fotograferar, 8 år senare kollar Erik Glaad på bilderna och hittar en tant som flera år tidigare, eller senare, varit med på en demonstration där högerextrema medverkar och vips, du är på Expos löp som nazist.

Hur ska man kunna skydda sig mot det? Svaret är att det inte går, varför man måste tacka nej till allt som inte är i princip riskfritt och världen och debatten blir en tråkigare plats eftersom man tvingas självcensurera sig. Men jag har inte kunnat ta några risker tyvärr och tvingats säga nej många gånger när jag egentligen ville tacka ja. Det kommer jag tvingas fortsätta göra. På det sättet har Glaad och hans kompisar vunnit. 

”Är det inte viktigt att hålla rent och markera mot konspirationsteorier och rasism, enligt dig?”

”Går det enligt dig att skilja på de pengar som du och Barbra skänkt till verksamheter som sprider konspirationsteorier och rasism från det kapital ni tjänat på svenska skattemedel?”

”Hur ser du på att baksidan av DSM #1 2017 är en helsidesannons för den högerextrema tidningen Nya Tider?”

Den aggressiva tonen i mailet kan verka som ett misstag och givet att Erik Glaad inte har någon annan utbildning än teaterlinjen på gymnasiet skulle man kan kunna tro det. Men det finns ett tydligt syfte med det – mottagaren av mailet ska bli irriterad och provocerad, allra helst riktigt förbannad, och därmed lockas att svara så att denne skriver saker i affekt. Bingo, artikeln blir ännu bättre.

Jag fylls av djup beundran för den objektiva sanningssökande journalistiken varje gång jag läser sådana här mail av folk som kallar sig journalister.

Och hurra! Jag är ju med!

Under punkt 10 passar denna Erik Glaad på att blanda in mig också.

Synd att han inte mailade mig med frågor om min verksamhet, jag har ju något bättre koll på den än Hans Bergström. Men nu när han ändå tog upp min blogg och kallar mig konspiratorisk och högerextrem, tänkte jag passa på att varudeklarera lite.

En av de frågor jag drivit sedan jag inledde min opinionsbildningskarriär som krönikör på Aftonbladet är försvaret av friskolesystemet. Jag fick inte välja skola själv, det fick Erik Glaad som var 2 år när det fria skolvalet beslutades. 

Som man känner andra känner man sig själv så Erik Glaad säljer säkert sina åsikter, nu till Expo, men jag har integritet och drivs av att förändra Sverige så mina åsikter kan man inte köpa.

Däremot är alla som tycker som jag välkomna att ge mig stöd, antingen genom att bli Patreon eller donationer till mitt företag. Maila mig på om du vill donera. 

Se det som en motståndshandling att inte låta sådana som Erik Glaad ha tolkningsföreträde och monopol i debatten. Även om han försöker fula ut alla han ogillar som nazister inklusive mig. Expo får miljoner av Stieg Larssons bokförsäljning, det får inte jag. 

Kampanjen mot friskolorna och det fria skolvalet har således nått en ny bottennotering, när nasse-jagarna Expo nu kastar sig in i striden om föräldrar och barns rätt att välja en skola som passar dem och ska måla ut Engelska Skolans grundare som homohatande smygnazister. 

Varje gång man tror att botten är nådd överraskar vänstern, det är sannerligen i alla fall inte tråkigt i det debattindustriella komplexet i Sverige anno 2023. För det här var en artikel jag aldrig trodde jag skulle behöva skriva. 

Alla attacker på paret Bergström ska likställas med attacker mot högern och mot friskolesystemet. De har inte bett om att reduceras till symboler men nu är det så. Vilket leder till att jag kommer försvara både dem och alla andra symboler vänstern skapat, annars hade jag kunnat lämna walk over direkt till Erik Glaad och hans polare. 

Avslutningsvis, lite korta fakta om Erik Glaad:

 • Född 1992.
 • Han är från Stockholm eller strax utanför.
 • 2009 gick han på Scengymnasiet i Skärholmen.
 • Han verkar sedan ”hållit på med teater” tills han ”blev journalist”. 
 • Den enda eftergymnasiala utbildning han angett på LinkedIn är en utbildning i rörligt och sociala medier på Kaggeholms folkhögskola 2018-2020.
 • 2015 spelade han en egenskriven pjäs om papparollen, i den får man bland annat veta att han själv växte upp utan pappa. Han har gissningsvis minst ett barn. 
 • 2019 fick han Ekerö kommuns kulturpris, som delades ut 2020 under pandemin.
 • 2018 var han ordförande för kulturföreningen Schakalen på Ekerö.
 • Schakalen startade en crowd funding för att få in 20 000 kr för att rusta upp Sveriges fulaste bygdegård, som Skå Festplats kallats, som nu är upprustad.
 • Han bor i Ekerö kommun numera. 
 • 2019 arbetade han extra i telefonslussen för Karlavagnen och Ring P1 och det verkar vara vägen in i statlig radio för honom. En ”skön kille” som är skådis och driver kulturförening, och är vänster, räcker givetvis för att bli journalist i Sverige. 
 • I januari 2020 fick han sitt första heltidsjobb som reporter i Sveriges Radio, på P3 Nyheter, vilket han var i nästan 2,5 år.
 • I augusti 2021 blev han politikreporter och inte ens ett år senare i maj 2022 gick han vidare till grävande reporter på Expo. För någon formell kompetens behövs ju inte, det räcker att känna rätt folk och vara vänster så blir du journalist i vänstermedia. 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!