Sök
Stäng denna sökruta.

Populismen om partyknarkare

 

Socialdemokraterna har i flera år försökt att skylla utbredningen av de etniskt dominerande förortsgängen på rika människor. Är det inte Djursholm och Täby är det Stureplan och så kallade ”partyknarkare”. 

Nu är de igång igen. Magdalena Andersson höll nyligen ett sommartal och då riktade hon återigen udden mot påståendet att det är ”partyknarkare” som i princip är vårt enda problem vad gäller narkotika och lyssnarna till talet skulle förledas att tro att bara de hamnar i fängelse så kommer ungdomsgängen försvinna. 

 

Men hur ser då verkligheten ut?

Den som Socialdemokrater förhåller sig så lättvindigt till när enkla politiska poänger ska plockas och när populismen är så lätt att ta till. Jag har kollat upp det. 

Enligt en rapport som CAN gjorde 2021 stämmer det inte alls. Snarare knarkar folk med hög utbildning och bra inkomst betydligt mindre givet sin andel av befolkningen. 

Hela rapporten kan ni läsa här. 

SVT Nyheter försökte göra ett illa dolt försök att stödja sossarnas dåliga spinn om kokainköpare bland det fina partyfolket runt Stureplan i den här artikeln, full med modern fin grafik. Men lyckas tack och lov inte utan bekräftar bara CAN-rapporten. 

 

Man kan där till exempel se att just kokain, partydrogen nummer ett, framför allt köps av unga personer. Och unga personer har generellt inte så höga inkomster, festar mycket mer, är singlar och bor i små lägenheter. Bilden av välbärgade medelålders filmskådisar som drar linor på Spy Bar och sedan åker taxi hela vägen hem till herrgården solkas ner när man ser diagrammet nedan, där majoriteten som åkt fast för kokain är under 25 år och den vanligaste åldern bara är 21 år. 

 

 

Men det diagram som verkligen dödar Magdalena Anderssons utspel är det här – inkomst. För i princip alla som dömts för kokaininnehav tjänar i princip ingenting, under 25 000 kronor per år. Mycket få personer med höga inkomster. 

De som göder gängen är knarkare, i förorterna. De som är beroende av droger är de som använder dem absolut mest och det är deras inköp som är förutsättningen för de kriminella ungdomsgängen i förorterna

Det har noll och ingenting med Stureplan eller Djursholm att göra och allt med att knarkare har skitliv där alla pengar de får in går till att köpa dagens ranson av drogen man föredrar. 

Sedan ska alla människor generellt låta bli saker som göder kriminella men det gäller allt på den här listan:

  • köpa svartkontrakt på lägenheter
  • hyra lägenhet svart
  • köpa kopior på märkeskläder och väskor
  • köpa smuggelcigaretter
  • köpa smuggelalkohol

Ni kan säkert komplettera listan. Poängen är att partyknarkare påverkar narkotikaförsäljningen i mycket liten utsträckning och att är det några som köper från barn som kan vi nog räkna ut att det inte är barn som säljer kokain runt Stureplan, eftersom de inte kommer in på krogen och dessutom erbjuder en betydligt större risk att åka fast. 

Regeringen håller redan på att utreda både sänkning av straffåldern och högre straff för vuxna som utnyttjar minderåriga i kriminell verksamhet. Det är dem fokus ska ligga på. 

 

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!