Search
Close this search box.

Konservatismens nya era

 

Under lång tid var konservativ ett skällsord som kunde slängas ut lite när som helst av människor till vänster om Folkpartiet mot alla andra. En slags beskedlig blek och lite luddig variant av ordet rasist, som fick samma funktion under några valrörelser. Många har mycket bestämda åsikter om konservativa, få vet egentligen var det betyder. 

Varför ordet konservativ är gravt missuppfattat sedan mycket länge. 

När jag själv engagerade mig politiskt hade det glada 80-talet precis övergått i 90-tal men värderingar och inte minst klädstil var fortfarande kvar i det gamla decenniet. Även om stilförebilderna då var rutiga kavajer, västar och portföljer var värderingarna liberala. Det var liberalismen som alla unga till höger dyrkade, friheten och framtiden var synonym. 

Den generationen högerpolitiker tog över Rosenbad 2006, och då skulle även kläderna städas bort. Liberalismen hade ju vunnit. 

Vuxna vet sällan på riktigt vad unga håller på med, man bara tror det för att man själv inte kan erkänna för sig själv att man blivit gammal och därmed är många generationer bort från ung. Media och politik styrs trots ungdomsfixeringen vi ibland pratar om just av sådana och därför är det inte konstigt att skiftningar som händer i grupper man inte tillhör själv går obemärkt förbi. Och i Sverige domineras media och kultur till oerhört stor del av folk som är vänster, av olika kulörter och varianter. Mörkröd, ljusröd, rosenröd eller rödgrön. Vissa är till och med ljusblåröda. 

Valrörelsen 2018 var konservativ ett skällsord stora tänkare online som Annika Strandhäll och Björn Wiman försökte använda mot högern, valet 2022 försvann det i bruset om stöveltramp och demokratins undergång. 

Men samtidigt som liberalismen vann, Sveriges störa högerparti förbjöd pärlhalsband och dess ungdomsförbund hade klädpoliser som förespråkade t-shirts i kampanjer mot säljakt, växte nya ungdomar upp som inte alls var intresserade av vare sig det eller liberalism. De ville istället ha något annat. 

Det är den berömda rekylen, pendels som slår fram och tillbaka och ändå, trots att det sker med jämna mellanrum, chockas folk. Efter decennier av liberalismen i centrum, när till och med det längst till höger var liberaler är fler och fler konservativa. Inte minst unga personer. 

Linda Skugge-debatten som blossat upp nu utan hennes intention har blivit en debatt om moralism, eller konservatism. Men är det ens något nytt med att fläka ut sitt privatliv offentligt? Att skriva grövre och grövre om sex och egna upplevelser? Det är väl det som inte är nytt alls? 

Har inte allt i offentligheten sedan 80-talet handlat om just det? Att allt, precis allt i folks liv och privatliv, förvandlats till underhållning? Folk skriver nu upprörda texter om hur Linda Skugge gör bort sig och sina barn, samma personer som inte har några problem med att för fem politiska minuter sedan gilla och dela en massa olika personers offentliga utfläkning om psykiskt mående eller hur skönt det är att skilja sig, att skaffa barn kanske inte var så kul, eller hur ligga med många egentligen är kvinnlig frigörelse. 

När allt är offentligt, vad är då privat?

Det är kanske inte så konstigt att generationen som vuxit upp med familjen Kardashian, som gjort precis allt i sitt liv till underhållning och inte ens ser ut som sig själva efter alla operationer (som verkar vara det enda det inte är publika med) inte alls tycker att det är frigjort och fantastiskt med gränslöshet offentligt. Och alla intima detaljer. 

Generation Greta, påstods de vara, för de som jobbar i media önsketänkte sig fram till hur ungdomar idag är utan att orka kolla fakta. Den nya unga aktivist-generationen, drömde 68-vänstern och de som missade den om, de som gör revolution, har röda hjärtan och hatar USA. 

Efter valet 2022 stirrade den hårda sanningen dem så hårt i ansiktet att de förlägna direkt slutade prata om unga så, den som visade att unga till överväldigande majoritet röstade höger och att det är en ännu starkare trend bland de som inte fick rösta 2022 men får rösta nästa val. 

De är höger, de är dessutom framför allt konservativ höger. 

Det förvånande med Skugges tilltagande utfläkande i spalterna om sin kropp, män och sex är inte chockerande, tyvärr. Men jag hoppas att den här debatten kanske leder till en tillnyktring offentligt. Allt privat bör och ska inte vara offentligt. 

Det är inte moralism, det är en rimlig åsikt. Det var inte sociala medier som gjorde folk galna, trenden att varje år göra mer och mer privat offentligt tills det privata rummet nästan inte finns fanns redan innan men sociala medier har sannerligen varit som bensin på brasan. 

Konservativa värden är inte att vara bakåtsträvande, det är att skynda långsamt och att historiskt framgångsrika principer som förnuft, balans, moral, etik, eget ansvar och plikt styrt. Saker som vi tyvärr saknat rätt länge i offentligheten, där ju mer du fläker ut dig desto bättre. Där allt ska delas, stötas, blötas och vältras i. 

Det är ett beskt piller för medieeliten att svälja men framtiden är varken vänster eller liberal. Den är äntligen konservativ. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!