Sök
Stäng denna sökruta.

DN sprider falsk information om skogsbränder

 

Dagens Nyheter är som vi alla vet tyvärr allt som oftast i bästa fall vårdslös med sanningen, i värsta fall manipuleras den medvetet. Lisa Röstlund heter en av deras ”granskande” reportrar och precis som många i mediesvängen har hon en allt större ångestattack om klimatet. 

 

När man läser henne citera Wiman här undrar man om de sitter i ring och djupandas i påse varje dag där i DN-skrapan. 

 

Men det är inte bara sin ångestkollega hon brukar citera i sitt Twitterflöde fullt av just sådant här, utan även sin högste chef Peter Wolodarski. Han pratar hellre om hur DN är sanningens väktare än klimatet sett till spaltmeter, eftersom det ju indirekt gör honom till den allra högste inom sanningen i hela Sverige förmodligen. Nyss sjösatte de ju en kampanj där DN hånades av alla andra för kampanjen med lampan som tänds och släcks. Lisa Röstlund bryr sig också väldigt mycket om just det – sanningen, och fakta. 

 

 

Därför är det lite märkligt när man läser hennes nya tweet om bränderna i Kanada. Hon slängde in ett lösryckt diagram hon letat fram (eller som så ofta dessa på ytan sanningssägande riktiga journalister inte sällan får tag i saker – de hittar dem hos någon annan pga lite lata). ”Arealerna som brinner och brunnit nu i Kanada” twittrar hon ovanför ett diagram med en jättehög kurva. Som visar ackumulerade arealer, men det ordet är kanske för svårt för henne?

 

 

Hon vill som många på DN och i media spela upp bränderna som värre än de egentligen är, såklart och vet att vi lättare kommer ihåg bilder än text. Varför exakt vad diagrammet visar är lite mindre viktigt om man vill bilda opinion och lura några till att sätta kaffet i vrångstrupen av klimatchock. 

Tittar man dock på källan och letar själv istället för att ta skärmdump på något man sett i flödet hittar man ett mycket bättre diagram, om man söker efter den där sanningen. 

Och det visar, från samma källa Röstlund har, att Kanada brinner mindre än det gjort, och bränderna blir inte alls lika allvarliga. 

 

Hoppsan Kerstin, så det kan gå, skulle man vilja säga till henne.

Men ni vet ju att de där tjusiga DN-journalisterna inte gillar dialog utan monolog, varför det är totalt meningslöst att försöka prata med henne direkt. Jag gjorde därför som journalister brukar – jag skrev om det istället.

Och till skillnad från Dagens Nyheter vet ni att jag alltid har originalkällan med och att jag alltid levererar fakta och inte känslor.  

 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!