Sök
Stäng denna sökruta.

Människor i Europa utplånades av klimatkris

 

Vi har bara ett jordklot. Eller så har vi flera. För en stor studie visar nu att mänskligheten i Europa förmodligen utplånades vid ett tillfälle i historien, av klimatet. 

För 1,4 miljoner år sedan satte de första människorna sina fötter på det vi idag kallar världsdelen Europa. Man tror att klimatet ungefär var som idag, med natur bestående av både våtmarker och skogsmark. Där har man trott att de stannade och utvecklades till våra förfäder. 

 

 

Men nu har forskare i England hittat bevis på att mänskligheten här kanske utplånades helt vid ett tillfälle.  För 1,1 miljoner år sedan kan forskningen se att det först blev varmare, så att mycket mer is smälte vid polerna. Detta ledde i sin tur att världshavens temperatur sjönk snabbt och mycket och kylde ner jorden. Det blev kallt i Europa. 

Vid Medelhavet kröp temperaturen ner under nollan på vintrarna. Detta låter inte mycket, och det kan som bekant hända än idag enstaka dagar. Men eftersom människorna som bodde här kanske inte ens hade lärt sig att kontrollera elden då tror man att de försvann. De kunde inte överleva i så kallt klimat utan dog ut. 

Nedkylningen och det kalla vädret dödade människorna i Europa då. Mellan åren 1,1 miljoner år sedan och 900 000 år sedan finns det inget som tyder på att det bodde människor i Europa. 

Som bekant har klimatorkestern idag olika låtar men med exakt samma refräng – allt är den pågående klimatkrisen. Kall sommar, varm sommar, kall vinter, varm vinter och så vidare. 

Men hur kunde det bli en så allvarlig klimatkris för 1,1 miljoner år sedan utan mänsklig påverkan?

De eldade ju inte ens ved vid den tiden. Den frågan får vi lämna obesvarad tror jag. En viktigt lärdom av detta är dock att våra förfäder inte dog av värmen utan kylan, och bristen på anpassning. Och att klimatet ändrar sig ibland på planeten.

Därför för vi bäst i att sluta diskutera vems fel det är, börja inse att vi alldeles oavsett inte kan hindra något och därför göra det som våra förfäder inte kunde – vi anpassar oss till det nya klimatet på alla sätt det är möjligt. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!