Sök
Stäng denna sökruta.

Det är inte synd om kvinnorna

 

Jag är utled på den offerlinje i debatten som utgör i princip hela jämställdhetsdebatten. Att det är synd om oss kvinnor på olika sätt, och inget är vårt eget ansvar heller. Det står mig i upp i halsen. 

Idag är det synd om oss företagare med bröst enligt Svenskt Näringslivs egen tidning Tidningen Näringslivet, men megafonen de bjudit in är mediegunstlingen Amanda Lundeteg, en av woke-debattens härförare. Och hon får helt oemotsagd orera om ”problemet” att inte fler kvinnor valt att bli företagare. Utan någon annan analys än att ”det handlar om kapital”. Som i riskkapital alltså. 

Men analysen stannar tyvärr alltid där för kvinnor från vänster till höger som sällar till offerkören – att kvinnor inte väljer att starta eget företag i Sverige för att de inte får riskkapital. Själv har jag aldrig hört något så dumt, eller jo. För dummare är det när kvinnor till höger upprepar samma märkliga påstående. 

 

 

Lundeteg fortsätter att rakt igenom artikeln rapa upp påståenden som självklarheter utan en enda fråga eller nyansering. Som att män och kvinnor inte kan driva bolag på samma premisser idag. Eller att detta beror på ”normer och stereotyper”. 

Varför inte Svenskt Näringsliv också pratar med kvinnor som driver bolag om hur det känns att målas upp så där av en person som själv aldrig startat ett riktigt företag utan lever på att i tjusiga blusar stå med armarna i kors, se sträng ut och leverera varmluft som profession vet ingen. 

Men jag tänker i det här inlägget ge Lundeteg lite svar på tal. 

 

 

Det är inte pinsamt alls att Sverige inte är bäst i alla grenar. Det pinsamma är det totala fokuset på kön som vi har i det här landet, på grund av att den svenska statsfeminismen fått styra i politiken under så många decennier. Visst har den också gjort bra saker men idag är den som en dålig kompis, en som ringer och bara pratar om sig själv hela tiden. 

Men ska vi prata lite om kvinnor och företagande så kan vi börja med att kolla vilka företag de startar. 

Idag driver flest kvinnor företag inom hårvård. Frisörer helt enkelt. 

Är det den affärsidén Lundeteg menar vi måste få mer kapital till? Jag gissar nej. 

Den andra företagstypen kvinnor gillar är konsult, som jag själv är. Man hyr sig själv till saker, som kommunikation till exempel.

Restauranger, kroppsvård och redovisning är resten på topp fem. Ingen av dessa företag kräver stora investeringar, exklusive restaurang men trots den stora bristen på kapital lyckas alltså massa kvinnor ändå starta restauranger. Med banklån gissningsvis. 

Min frisör finansierade sin lilla salong genom att ta upp ett lån som hon nu kämpar för att betala av så snabbt det går. Ett helt vanligt banklån. 

 

 

Men det här är ju inga häftiga företag, som Lundeteg och hennes medsystrar i debatten, vill prata om. Vanliga kvinnor och vanliga företag, deras tråkiga vanliga jobb.

Utan indirekt så menar de alltid häftiga start ups, spelföretag och annat som är smaken för dagen i politiken när man ska lyfta fram branscher. Ett tag var det musiken som var i centrum, ett annat år maten och sedan ett par år är det spelbolagen och fin-tech. Imorgon är det någon annan bransch som vill lyfta fram. 

I själva verket är de branscher där kvinnor, ofta med högskoleutbildning, väljer att driva företag i just de branscher som det varit jaktsäsong året om på i ett decennium – välfärdsföretag. 

Mer än 50 % av friskoleföretagen drivs av en kvinna, inom vård och omsorg är det 65 %. 

91 % av de privata förskolorna ägs av en kvinna. 

Märkligt nog spelar detta noll roll i debatten trots att samma människor är bekymrade över att kvinnors företagande inte är lika högt som mäns. Är inte det märkligt?

Vi borde, om vi ska prata kvinnors företagande, prata betydligt mer om just välfärdssektorn som vägen in för många kvinnor att både göra karriär men också en väg till att bli just företagare. Om vi bara kunde sluta att hota dem med nerläggning varje år genom politiska beslut. 

En helt annan sak som Amanda Lundeteg aldrig vill prata om är varför det är så att Sverige har sämre siffror än andra länder. 

Vi har nämligen världens mest generösa system för barn och familjer. Som uppmuntrar kvinnor att vara hemma mycket med sina barn snarare än att jobba och göra karriär inklusive det ännu mer slitsamma att driva företag. 

Sverige är världens bästa land att ha familj i. Tror ingen att detta påverkar företagandet?

För vi har dessutom den olyckliga kombinationen att dessutom har en usel utbildningspremie, det vill säga hur mycket det lönar sig att utbilda sig vad gäller livsinkomst, och skyhöga skatter på inte minst arbete. Det lönar sig helt enkelt inte så bra att utbilda dig och jobba i Sverige jämfört med andra länder. 

Hur kan en enda människa inte förstå att detta givetvis leder till att färre kvinnor startar och driver företag? 

Allt politiken gjort sedan 50-talet är att underlätta för att kvinnor inte ska vara på jobbet så mycket, med generösa villkor för föräldraledigheten, som gör att alla på olika sätt drygar ut dagarna. Många är hemma 1,5 år med varje barn, i kombination med pappan. Det finns ingen begränsing för VAB och hämta tidigt vill alla föräldrar som kan göra. 

Många barnlösa vittnar om en oändlig förståelse hos arbetsgivare att en massa kvinnor, som arbetar heltid, varje vecka går tidigare för något som har med barnen att göra. 

Hela det svenska samhället är organiserat för att kvinnor inte ska jobba så mycket när de fått barn och sedan blir alla förvånade över att kvinnor väljer att inte göra det.

Jag kunde personligen inte bry mig mindre om statistiken kring kvinnor som driver eget eftersom det är ointressant. Men jag skulle gärna se en seriös debatt om hur fler människor generellt ska våga ta det steget och då handlar det aldrig om rapporter och olika projekt som myndigheter får i uppdrag och som gör att politiker känner sig duktiga. 

Det handlar om att tjäna pengar. 

Starta företag är världens enklaste sak idag. Det är att leva på det som är svårt eftersom skatterna är så höga och Skatteverket i decennier fått i uppdrag av olika partier, framför allt sossar, att klämma åt företagare lite mer för varje år. 

Kvinnor behöver ingen särskild hjälp, de behöver precis som män som driver bolag möjlighet att få behålla det de tjänar så att de kan bygga upp ett kapital och växa, betala tillbaka startlån och annat. 

Vill man underlätta för företagandet har jag ett förslag som skulle ge effekt direkt – låt nya företagare helt slippa att betala arbetsgivaravgiften på sin egen lön så att allt man tjänar kan bli lön, minus kommunalskatten. Och 100 % avdragsrätt på räntorna på lånet första året, om man tagit lån. 

Se där, förslag som inte ser kön. Som skulle gynna alla, skapa fler företag totalt men också  leda till att fler kvinnor startar bolag. Helt utan förmenande klappar på huvudet. 

Liked it? Take a second to support Rebecca Weidmo Uvell on Patreon!
Become a patron at Patreon!